Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Град опустошио, противградно незаштићена, поља на левој обали Јужне Мораве

rss

16.05.2015. Радио Алексинац

Некако у сенци медијских извештаја о градоносним облацима у западној Србији, Нишу и још неким крајевима наше земље, остало је невреме које је јуче захватило десетак села у Општини Алексинац, претежно са леве обале Јужне Мораве.

Град опустошио, противградно незаштићена, поља на левој обали Јужне Мораве

Уништени засади поврћа, оштећени воћњаци, парцеле под пшеницом и кукурузом, са понеким ишчупаним стаблом и оштећењима на кровним конструкцијама слике су које се могу видети у насељима од Витковца до Тешице.

Беспомоћни пољопривредници, који као да су схватили да су препуштени судбини природе, данас нису ни пријављивали штету, бар су такве незваничне информације из Одељења за пољопривреду Општинске управе. С друге стране, Штабу за ванредне ситуације штету су пријавила само два пољопривредна произвођача, један је из Кормана, а други из Нозрине.

Председник Удружења сточара Срба Трифуновић из Лужана, који у више катастарских општина обрађује око 60 хектара земље, каже да су градом захваћене велике површине и да је штета огромна.

- Ове године невреме је захватило више села, највише Горњу Пешчаницу, Корман, Трњане, Горњи Адровац, Моравац, Нозрину, Лужане. Поново је страдао цео Моравски Бујмир, као и део Тешице. Негде делимично, а негде су потпуно страдали тек изникли усеви кукуруза, пшенице, јечма, повртарске културе, а поготову воће.

Нерешено питање у вези са ангажовањем стрелаца и недостатак ракета скоро су уништили противградну одбрану на подручју општине Алексинац. У ништа бољем стању није ни противградни систем у осталим општинама и градовима у Србији из истих разлога, речено је месец дана од почетка сезоне одбране од града на Одбору Скупштине Србије за пољопривреду.

Пољопривредници су на тај начин доведени у врло неугодну ситуацију, истиче саговорник Радио Алексинца, јер чак и онда када сами желе да финансирају противградне ракете, закон им то онемогућава. Слична ситуација је и са локалним самоуправама које чекају зелено светло државе пре него што одвоје новац за те намене.

- Република нема довољно новаца, општина нема ингеренције, нема могућности да нам помогне, а ми сами не смемо ништа да радимо. Зато јуче није испаљена ниједна граната на територији наше општине, док је противградна служба у Каонику и Великом Шиљеговцу реаговала, разбили су облаке и спречили катастрофу. И прошле године смо имали разговоре са општином и хтели смо и ми да учествујемо у набавци противградних ракета, али су нам рекли да то није могуће.

Трифуновић је и прошле године имао велику штету на својим усевима, које је након тога осигурао. На основу тог искуства и осталим произвођачима саветује да учине исто јер је то једини начин да услед оваквих непогода покрију све губитке.

- Прошле године, што се тиче исплате осигурања, ја не могу да се пожалим, ни на процену, ни на исплату. Цена осигурања по јединици површине, по хектару, била је неких 3800,00 динара и максимално су били коректни што се тиче процене. Знам да су се воћари и виноградари жалили да им штета није процењена реално, зашто и како не знам, али што се тиче ратарских култура ту је процена била добра, а исплата на време.

 


# Срба Трифуновић општина Моравац невреме Горњи Адровац Горња Пешчаница Моравски Бујмир противградна одбрана ракете Лужане Нозрина Трњане Корман
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима