Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Противградна заштита дејствовала, несташица ракета проблем

rss

26.06.2014. Д. Остојић

Град је и други дан како је падао у многим селима наше општине.

Противградна заштита дејствовала, несташица ракета проблем

Село Горњи Адровац је овога пута било суочено са разорним градом који је падао само десетак минута и готово све уништавао пред собом. Душанка А. мештанка села нам сведочи шта се заправо дешавало:

"Био је то град какав скоро нисам видела, иако сам у селу скоро 30 година. Имала сам фантастичан бостан, град га је уништио. И пшеница и кукуруз су оштећени. Знам да је противградна заштита деловала, али није било неке помоћи."

О противградној заштити смо већ писали. Организација противградне заштите је добра у смислу покривености алексиначке општине, али основни проблем представља недостатак противградних ракета.

Цена једне противградне ракете је 27.000 динара, и у Србији за сада има два произвођача који се озбиљно тиме баве. То су Крушик Ваљево и Пролетер из Прибоја.

 

Радио Алексинац: Само две ракете за ноћашње градоносне облаке

У неколико насеља општине Алексинац рано јутрос поново је падао град величине ораха и нанео нове штете усевима. Села која су била захваћена градоносним облацима налазе се на потезу од Јужне Мораве према Јастрепцу, а како смо незванично сазнали, већина противградних станица у том атару није имала ракете и није дејствовала, па је цела одбрана пала на неколико пројектила лансираних са два места у Тешици и Чукуровцу.

- Ракете нисмо имали, па ноћас уопште нисмо дејствовали, само смо прикупљали појаве. Град је први пут био у 12 и 45 сати, трајао је око три минута и био је прилично крупан, од величине лешника до средњег ораха. Други налет био је у два сата и 28 минута. Био је нешто ситнији, али је поново нанео велику штету. У трећем налету дејствовала су само два села која су имала ракете, Тешица и Чукуревац, а ми смо имали наређење да пратимо појаве, шта и где пада, и да их обавестимо – истиче за радио Алексинац стрелац на противградној станици Миодраг Стевановић.

Према информацијама до којих је Радио Алексинац дошао, овим станицама ни данас до поднева нису достављене противградне ракете, па оне неће моћи да реагују у случају нових градоносних облака. Стевановић наводи да се број ракета које противградне станице добијају од државе из године у годину смањује и да су ове године добили само пет ракета које су већ утрошене, па би локална самоуправа требало да се активније укључи у решавање овог проблема и помогне у заштити усева од града.

- Пре десетак година добијали смо и по 10 ракета, а онда је њихов број почео да се смањује. Имамо 12 лансера, али немамо ракете. Требало би и општина мало да се заузме, да купи неку ракету и помогне ова села, велика смо општина. Ако неке мање општине могу да одвоје средства за куповину ракета, можемо ваљда и ми. Не можемо само да гледамо како страдају усеви.


# општина Тешица невреме Горњи Адровац Радио Алексинац противградна одбрана ракете непогоде Миодраг Стевановић противградна заштита
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима