Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Исплативост шкриљаца занемарљива у односу на загађење

rss

09.10.2012. Извор: Радио Алексинац

Асистент на Факултету заштите на раду у Нишу и члан Еколошког покрета Алексинац, мр Иван Јањић, упозорава на еколошку катастрофу коју би изазвала прерада уљних шкриљаца у околини Алексинца, а сумња и у економску оправданост тог посла.

Исплативост шкриљаца занемарљива у односу на загађење

Он каже да у свету не постоји ниједан афирмитивни чланак који говори о експлотацији уљног шкриљца, баш као што не постоји ниједна безбедна технологија за њихову експлоатацију, то јест, технологија која не угрожава животну средину.

Такође, Јањић не верује ни у неки економски просперитет овог краја кроз експлоатацију шкриљаца.

Уколико до експлоатације ипак дође, најпре ће рељеф овог подручја бити знатно измењен, јер ће вишак земље морати негде да се складишти. Такође, спирањем пепела, који има између 10 и 15 процената резидуалних керогена, угрожавају се водоносни слојеви у непосредној околини, а њиховим струјањем те материје би се разносиле по читавој територији општине Алексинац.

- С друге стране, то су термогени процеси, процеси спиролизе. Другим речима, врши се загревање ових шкриљаца до температуре између 600 и 700 степени и разградња тих керогена, где се као нуспродукти појављују и угљен-диоксид и сумпор-диоксид који не би могли да се држе под контролом у пуној мери. Ови керогени имају канцерогена својства пошто су то полициклични угљоводоници, то јест изазивају промене у организмима људи, али и живог света који се налази у окружењу.

Наш саговорник наводи да експлоатација уљних шкриљаца није тако уносан посао каквим га Влада жели представити. Наиме, постоји неколико типова руда са различитим процентима керогена. Шкриљци који би се евентуално копали код Суботинца имају око 10 посто тих органских материја најсличнијих битуменима.

- Људи мисле да ће се добити нафта одмах. Не, то је нека врста материје која је слична мазуту, а да би се добила сирова нафта, из које је могуће добити конвенционална горива, дизел гориво и бензине, потребно је да се третира и хемијским путем да би се обогатио садржај водоника који је веома мали у овим цикличним једињењима у односу на садржај угљеника.

Јањић додаје да су то веома комплексни процеси који захтевају посебан и технолошки сложен третман који би из економских разлога морао да се обавља у непосредној близини налазишта. Ту се даље поставља питање о количини енергије која је потребна за сам процес, о води неопходној за хидрирање, па и крајњој исплативости самог процеса.

- Економски ефекат би се вероватно осетио. Међутим, с обзиром на низак проценат керогена (10%), за разлику од Естоније где иде и до 50 посто, сигурно је да би тај поступак код нас био много сложенији и много мање економичан. Треба још придодати и пенале које ћемо морати да плаћамо за емисију угљен-диоксида по актима која прате Кјото пројекат, по коме свака земља има квоту емисије угљен-диоксида у атмосферу и за сва прекорачења те квоте плаћају се велики пенали.

Одговарајући на тврдње о запошљавнају нове радне снаге ако би експлоатација шкриљаца почела, Јањић каже да у том процесу могу да учествују само за то школовани стручњаци и да ће бити тешко пронаћи људе таквих квалификација не само у Алексинцу, већ и у Србији. Тим пре, што ни на једном факултету у Србији не постоји смер који се директно бави проучавањем експлоатације шкриљаца. Такође, дугорочним планом о развоју енергетике експлоатација шкриљаца уопште није предвиђена до 2015. године, а нису урађени ни просторни план, као ни Студија о изводљивости, што је предуслов да се тендер распише.

Свему овоме треба додати и чињеницу да је пољопривреда тренутно водећа привредна грана у Алексинцу, а да би она, почетком експлоатације шкриљаца, била озбиљно доведена у питање. С обзиром на густину насељености у овом делу Србије, Јањић сматра да би цело Поморавље имало негативне ефекте, који би се осетили на подручју до Ниша и Крушевца.

video...

Коментара: 0


# шкриљци
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима