Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Инвестиције и отварање нових радних места приоритет у 2015. години

rss

26.03.2015. Радио Алексинац

Од некада препознатљивог индустријског града, Алексинац је данас спао на једно велико и неколико малих и средњих предузећа.

https://youtu.be/DrGYNMSV-7I

Локална самоуправа се бори да Алексинцу врати стари сјај и доведе нове инвеститоре, истиче потпредседник Општине Алексинац Чедомир Ракић и додаје да су у прошлој години у Алексинцу своје погоне отворила три нова инвеститора.

- Привреда у Алексинцу није на оном нивоу и онаква каква је некад била, али свакако да се улажу велики напори да дође до побољшања привредне климе и нових инвестиција. Не бих се сложио да се у протеклом периоду нису десиле значајне ствари што се тиче привредног развоја. Ми смо у 2014. години имали четири привредна субјекта, а добро је и то што линија незапослених иде на доле. То значи да смо један значајан број људи успели да запослимо или смо се борили за то да се запосле.

Поред Грамера, који је повећао своје капацитете, у 2014. години поново је покренута производња у некадашњем Фахопу, сада фирми Атеник комерц. Ускоро би требало да почне да ради и мотел, који је купио турски инвеститор, па ће и ту своје ново запослење наћи одређен број радника. Такође, овог пролећа се очекује почетак рада бивше Пикове хладњаче, која ће својим капацитетима поспешити пољопривреду на територији наше општине.

- Још један домаћи инвеститор ће у овој години коначно покренути пољопривредну производњу на тај начин што ће имати сигуран пласман за пољопривредне произвођаче. Ради се о бившој Пиковој хладњачи, а оно што је веома добро јесте да се увелико раде припреме за ревитализацију, односно за комплетну реконструкцију хладњаче и ми очекујемо да већ маја или јуна месеца хладњача и почне да ради, можда не пуним капацитетом, али свакако ће бити значајна за наше пољопривреднике, јер смо ми пре свега пољпривредна општина.

Судбина Алексиначког рудника још увек није извесна, наводи потпредседник Ракић, иако постоје извесни преговори са рудником Ресавица о новим ископавањима мрког угља. Од шкриљаца као потенцијалног извора нафте се за сада одустало.

- Шкриљци као шкриљци нису популарна тема ни код нас у локалној самоуправи, ни међу грађанима. Оно што може да буде веома добро, а према информацијама из ЈП Ресавица, још увек се раде анализе о мешању нашег мрког угља и шкриљаца. То не би била она прљава технологија вађења шкриљаца где је нуспродукт нафта, већ враћање површинског или плиткодубинског копа где би Алексиначком руднику био враћен стари сјај, а опет би то била чиста технологија, то јест вађење висококалоричног угља за индустрију – поручује Ракић.

 

Коментара: 2


# председник општине ПИК Алексинац Чедомир Ракић инвестиције Грамер рудник Атеник - Atenic commerce шкриљци Морава мотел
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+25) (-3)

  1990-2015... инвестиције.... 27.03.2015.
  Инвестиције и отварање нових радних места приоритет у 2015. години......

  То већ као по матрици,по шаблону,од 2000.године причају упорно једни те исти.....
  Инвестиције,акциони планови,подстицаји за самозапошљавање у висини једне плате изабраних лица на положајима у Општини која има преко 57 % незапослених.аман БРЕ докле више!?
  Па зар стварно третирате овај народ као стоку,као марву најјобичнију,па о каквим више инвестицијама и радним местима причате?
  Ко Бре вама више верује? КО?

  Кога више сем излапелих стараца и полуписмених поклоника индијских серија више можете да нахватате на шибицарске форе и Београд на води?
  Да подигнете кредит па да откупите касарну то не би била лоша идеја,па да направите олимпијски базен и јавне куће,таман је близу аутопута па да приходујемо. ццц...
  Питам се овако на глас,како се ова прича завршава?

 • (+26) (-0)

  Aman bre Cedo!!!!! 27.03.2015.
  Pa ni tvoja deca nece verovati u te bajke!!!!!!
  Zar ti ne razumes da NISTA NISI URADIO,DA SEM PRICE U VETAR NISMO NISTA BOLJE CULI,DA SEM LICNE KORISTI NISTA NISI POSTIGAO,ZATO,CUTI,CUTI VISE,BAR TO MOZES...BAJKE SU PREVAZIDJENE


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима