Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дом за свако дете

rss

14.11.2010. Прилог Драгане Сотировски, РТС

Кампања "Растимо заједно" требало би да подигне свест о правима деце са инвалидитетом и да подржи напоре да се да деца изведу на прави пут. Алексинац је једна од ретких средина у којима хранитељске породице удомљују децу са сметњама у развоју.

Заједничка кампања "Растимо заједно" коју су покренули Министарство рада и социјалне политике, Уницеф и РТС, требало би да подигне свест јавности о правима деце са инвалидитетом и да подржи биолошке и хранитељске породице да ту децу изведу на прави пут.

Алексинац је једна од ретких средина у којима хранитељске породице удомљују децу са сметњама у развоју.

Јована из околине Београда је 11 пута рођендане прослављала са особљем и штићеницима Дома за лица ометена у развоју у Кулини, у коме је због теже менталне ометености била смештена од рођења.

Први пут ове године 12 свећица на торти угасиће у дому породице Пајкић у Алексинцу, која је недавно одлучила да јој пружи родитељску љубав и пажњу, коју до сада није имала.

За кратко време више од 100 породица из Алексинца и околине поднело је захтев за прихват деце без родитељског старања из установа социјалне заштите из целе Србије.

Збринуто је 70-оро малишана, од којих је половина са инвалидитетом.

Дом за свако дете

Иако се хранитељи најчешће одлучују за млађу, углавном здраву децу, житељи Алексинца кажу да им је близина Дома у Кулини, у којој одрастају малишани са менталним потешкоћама, помогла да се одлуче да баш њих удоме.

Љубиша и Марија се кажу да се нису двоумили када су, пре три године, у Звечанској упознали малог Часлава. Није их поколебало ни то што је због церебралне парализе био у инвалидским колицима.

Хранитељица Марија, која има одраслу кћер, била је уз Часлава када је неколико пута оперисан, а свакодневно је са њим на специјалној терапији.

Марија и њен супруг су били упорни да осмогодишњем малишану помогну и успели су, јер Часлав, који је однедавно ђак првак, данас, уз малу помоћ, хода сам.


# УНИЦЕФ
@unicefsrbija @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима