Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dom za svako dete

rss

14.11.2010. Prilog Dragane Sotirovski, RTS

Kampanja "Rastimo zajedno" trebalo bi da podigne svest o pravima dece sa invaliditetom i da podrži napore da se da deca izvedu na pravi put. Aleksinac je jedna od retkih sredina u kojima hraniteljske porodice udomljuju decu sa smetnjama u razvoju.

Zajednička kampanja "Rastimo zajedno" koju su pokrenuli Ministarstvo rada i socijalne politike, Unicef i RTS, trebalo bi da podigne svest javnosti o pravima dece sa invaliditetom i da podrži biološke i hraniteljske porodice da tu decu izvedu na pravi put.

Aleksinac je jedna od retkih sredina u kojima hraniteljske porodice udomljuju decu sa smetnjama u razvoju.

Jovana iz okoline Beograda je 11 puta rođendane proslavljala sa osobljem i štićenicima Doma za lica ometena u razvoju u Kulini, u kome je zbog teže mentalne ometenosti bila smeštena od rođenja.

Prvi put ove godine 12 svećica na torti ugasiće u domu porodice Pajkić u Aleksincu, koja je nedavno odlučila da joj pruži roditeljsku ljubav i pažnju, koju do sada nije imala.

Za kratko vreme više od 100 porodica iz Aleksinca i okoline podnelo je zahtev za prihvat dece bez roditeljskog staranja iz ustanova socijalne zaštite iz cele Srbije.

Zbrinuto je 70-oro mališana, od kojih je polovina sa invaliditetom.

Dom za svako dete

Iako se hranitelji najčešće odlučuju za mlađu, uglavnom zdravu decu, žitelji Aleksinca kažu da im je blizina Doma u Kulini, u kojoj odrastaju mališani sa mentalnim poteškoćama, pomogla da se odluče da baš njih udome.

Ljubiša i Marija se kažu da se nisu dvoumili kada su, pre tri godine, u Zvečanskoj upoznali malog Časlava. Nije ih pokolebalo ni to što je zbog cerebralne paralize bio u invalidskim kolicima.

Hraniteljica Marija, koja ima odraslu kćer, bila je uz Časlava kada je nekoliko puta operisan, a svakodnevno je sa njim na specijalnoj terapiji.

Marija i njen suprug su bili uporni da osmogodišnjem mališanu pomognu i uspeli su, jer Časlav, koji je odnedavno đak prvak, danas, uz malu pomoć, hoda sam.


# UNICEF
@unicefsrbija @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima