Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначка касарна прима азиланте?

rss

16.11.2011. Извор: Прес, Алексинац.Нет

Док поједини алексиначки одборници попут Душана Остојића траже адекватну намену и потенцијалне инвестиције којима би се решило питање празне касарне, држава ускаче са новим решењима социјалних питања. На жалост, ради се о принудном смештају азиланата који ових дана праве проблеме у Бањи Ковиљачи.

Како сазнаје "Прес" имигранти ће бити смештени у један од 5 напуштених војних објеката широм Србије, у Сурдулици, Новом Пазару, Алексинцу, Лозници или Руми.

Алексиначка касарна прима азиланте?

Челници ових општина, међутим, нерадо прихватају улогу домаћина.

Држава већ преговара са локалним властима и Војском Србије о преузимању неког од објеката, како би решила проблем због којег је последње две недеље малтене стао живот у Бањи Ковиљачи.

„Ради се о касарнама које нису у употреби. Предвиђено је да те објекте чланови Координационог тела за азиланте обиђу како би испроверавали безбедност и остале параметре, а затим и предложе најбоље решење", каже извор.

У коју касарну ће се уселити азиланти Координационо тело би већ сутра требало да информише Владу Србије.

Да ће проблем великог броја азиланата у Бањи Ковиљачи бити решен у кратком року одабиром једне од напуштених касарни за њихов смештај обећао је и министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Он је прексиноћ у Лозници одржао састанак са челницима скупштине тог града, после којег је председник скупштине града Јован Тодоровић рекао да ће Влада сутра размотрити коју ће касарну оспособити за азиланте.

„Министар Љајић нас је обавестио да ће Влада Србије размотрити пет предложених локација, односно касарни у којима више нема војске и у почетку оспособити једну за прихват азиланата и илегалних имиграната из Ковиљаче. У петак ће обићи касарне и једну предложити за њихов смештај“, рекао је Тодоровић.

Ова вест узнемирила је челнике потенцијалних „градова домаћина". Председник општине Рума Горан Вуковић рекао је за "Прес" да до сада никаквих званичних разговора о томе није било.

„Штавише, са министром Шутановцем смо разговарали о томе да се касарна стави у функцију развоја града, па смо већ почели израду детаљног урбанистичког плана атрактивног простора у ширем центру града“, рекао је Вуковић.

Он је додао да је граду у интересу да на овој атрактивној локацији, која у градском језгру заузима чак 18 хектара, никне најмодернији комплекс стамбених, пословних и спортско-рекреативних садржаја.

 

Алексиначка општина нема много избора када се ради о намени касарне, јер по гласинама, заовставшином је утврђено да власник касарне може бити само војска. Како војске, огигледно, у Алексинцу неће бити, кренуло се са иницијативом за искоришћење овог простора.

Да ли ће и Алексинац, попут Руме, добити нови модерни центар града, питање је добре воље државе.

 

Коментара: 11


# председник општине касарна општина Расим Љајић азиланти
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Дејан 16.11.2011.
  Пуно пута сам ја рекао да је Душан прави човек у погрешној странци.Све нам је у општини сређено.Народ ради,цвета од задовољства и благостања па зашто нам не би навукли и те несрећнике сад.НЕ ТРЕБА ДОЗВОЛИТИ.

 • (+0) (-0)

  Bojan 16.11.2011.
  A sto ih ne posalju u Beograd. Koliko tamo ima npustenih objekata? Sramota. Nadam se da opstinska vlast nece dozvoliti ovako nesto.

 • (+0) (-0)

  mikim 16.11.2011.
  Opštinske vlasti možda i dozvole ali građani ne bi trebali...

 • (+0) (-0)

  Srdjan 16.11.2011.
  Алексиначка касарна прима азиланте!? cccc
  Samo još to nedostaje ovom perspektivnom gradiću....

  A kad smo već kod toga,da li može još neko da se prijavi kao azilant?hm hm.... Mislim ako je hrana dobra, smeštaj, besplatno grejanje, neka novčana potporica?

  Kakav narod...takva i vlast......Aleksinac na dobrom putu...

 • (+0) (-0)

  Djoka 16.11.2011.
  Ništa motka u ruke, pa udri eto to treba da bude odgovor građana.

 • (+0) (-0)

  zorica 16.11.2011.
  Sutanovac bi mogao zajedno sa njegovim tastom u Mrcajevce do im sviraju i pevaju a oni neka im sade kupus

 • (+0) (-0)

  Stari Dale kraljevac 16.11.2011.
  Da, da izgleda da neki jedino rade na traženju adekvatnih i potencijalnih ličnih investicija, kojima bi rešili svoje potrebe i pitanja svojih praznih ali velikih džepova ili uskokarijerističkih ambicija.Zato smo ih i birali.Recimo vrhušku ... ili poput.... samo napred kad je lični interes u pitanju sve je dozvoljeno
  Pomenuti čovek je korektan i sposoban pa zašto mu pravite kontru.

 • (+0) (-0)

  Aleksincanin 16.11.2011.
  SPREMAJTE SE
  CEKMO VAS

 • (+0) (-0)

  LJubiša 17.11.2011.
  slažem se da treba uzeti motke ali ne da bijemo azilante već članove stranaka koje su na vlasti a i predstavnike opozicionih stranaka jer njihovi pajtaši na vlasti u Beogradu su upropastili ovu opštinu a sada će i dodatno da nas obraduju kojekakvim belosvetskim šljamom.

 • (+0) (-0)

  Aleksincanin 17.11.2011.
  Pa dobro, ne moramo da ih bijemo ;)

  Ali bice oni nas, samo da se opuste.. pogledaj slike iz banje koviljace !


  SUTRA DOLAZE DA GLEDAJU KASARNU !

 • (+0) (-0)

  G-ca 17.11.2011.
  Aleksinčani,zaboravite Brđanku,sportske terene,olimpijski bazen,tržni centar poput Metroa,Tempa i sličnih.Dolazi nam SIDA; OPIJUM,prljvština i primitivizam.Pored uskladištenog radioaktivnog otpada u Al.Rudniku i posle bombardovanja NATO bombama sa osiromašenim uranijumom,proradiće i uljni škriljci da zamagle našu stvarnost i doprinesu opštem utisku da živimo u GRADU UŽASA.Azilanti su samo deo horor priče koja će se završiti u OPŠTINI koja bi trebalo da se zove OPŠTINA ALEKSINAC OD SUMRAKA DO SVITANJA.


[ Додај коментар ]