Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinačka kasarna prima azilante?

rss

16.11.2011. Izvor: Pres, Aleksinac.Net

Dok pojedini aleksinački odbornici poput Dušana Ostojića traže adekvatnu namenu i potencijalne investicije kojima bi se rešilo pitanje prazne kasarne, država uskače sa novim rešenjima socijalnih pitanja. Na žalost, radi se o prinudnom smeštaju azilanata koji ovih dana prave probleme u Banji Koviljači.

Kako saznaje "Pres" imigranti će biti smešteni u jedan od 5 napuštenih vojnih objekata širom Srbije, u Surdulici, Novom Pazaru, Aleksincu, Loznici ili Rumi.

Aleksinačka kasarna prima azilante?

Čelnici ovih opština, međutim, nerado prihvataju ulogu domaćina.

Država već pregovara sa lokalnim vlastima i Vojskom Srbije o preuzimanju nekog od objekata, kako bi rešila problem zbog kojeg je poslednje dve nedelje maltene stao život u Banji Koviljači.

„Radi se o kasarnama koje nisu u upotrebi. Predviđeno je da te objekte članovi Koordinacionog tela za azilante obiđu kako bi isproveravali bezbednost i ostale parametre, a zatim i predlože najbolje rešenje", kaže izvor.

U koju kasarnu će se useliti azilanti Koordinaciono telo bi već sutra trebalo da informiše Vladu Srbije.

Da će problem velikog broja azilanata u Banji Koviljači biti rešen u kratkom roku odabirom jedne od napuštenih kasarni za njihov smeštaj obećao je i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je preksinoć u Loznici održao sastanak sa čelnicima skupštine tog grada, posle kojeg je predsednik skupštine grada Jovan Todorović rekao da će Vlada sutra razmotriti koju će kasarnu osposobiti za azilante.

„Ministar Ljajić nas je obavestio da će Vlada Srbije razmotriti pet predloženih lokacija, odnosno kasarni u kojima više nema vojske i u početku osposobiti jednu za prihvat azilanata i ilegalnih imigranata iz Koviljače. U petak će obići kasarne i jednu predložiti za njihov smeštaj“, rekao je Todorović.

Ova vest uznemirila je čelnike potencijalnih „gradova domaćina". Predsednik opštine Ruma Goran Vuković rekao je za "Pres" da do sada nikakvih zvaničnih razgovora o tome nije bilo.

„Štaviše, sa ministrom Šutanovcem smo razgovarali o tome da se kasarna stavi u funkciju razvoja grada, pa smo već počeli izradu detaljnog urbanističkog plana atraktivnog prostora u širem centru grada“, rekao je Vuković.

On je dodao da je gradu u interesu da na ovoj atraktivnoj lokaciji, koja u gradskom jezgru zauzima čak 18 hektara, nikne najmoderniji kompleks stambenih, poslovnih i sportsko-rekreativnih sadržaja.

 

Aleksinačka opština nema mnogo izbora kada se radi o nameni kasarne, jer po glasinama, zaovstavšinom je utvrđeno da vlasnik kasarne može biti samo vojska. Kako vojske, ogigledno, u Aleksincu neće biti, krenulo se sa inicijativom za iskorišćenje ovog prostora.

Da li će i Aleksinac, poput Rume, dobiti novi moderni centar grada, pitanje je dobre volje države.

 

Komentara: 11


# predsednik opštine kasarna opština Rasim Ljajić azilanti
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Dejan 16.11.2011.
  Puno puta sam ja rekao da je Dušan pravi čovek u pogrešnoj stranci.Sve nam je u opštini sređeno.Narod radi,cveta od zadovoljstva i blagostanja pa zašto nam ne bi navukli i te nesrećnike sad.NE TREBA DOZVOLITI.

 • (+0) (-0)

  Bojan 16.11.2011.
  A sto ih ne posalju u Beograd. Koliko tamo ima npustenih objekata? Sramota. Nadam se da opstinska vlast nece dozvoliti ovako nesto.

 • (+0) (-0)

  mikim 16.11.2011.
  Opštinske vlasti možda i dozvole ali građani ne bi trebali...

 • (+0) (-0)

  Srdjan 16.11.2011.
  Aleksinačka kasarna prima azilante!? cccc
  Samo još to nedostaje ovom perspektivnom gradiću....

  A kad smo već kod toga,da li može još neko da se prijavi kao azilant?hm hm.... Mislim ako je hrana dobra, smeštaj, besplatno grejanje, neka novčana potporica?

  Kakav narod...takva i vlast......Aleksinac na dobrom putu...

 • (+0) (-0)

  Djoka 16.11.2011.
  Ništa motka u ruke, pa udri eto to treba da bude odgovor građana.

 • (+0) (-0)

  zorica 16.11.2011.
  Sutanovac bi mogao zajedno sa njegovim tastom u Mrcajevce do im sviraju i pevaju a oni neka im sade kupus

 • (+0) (-0)

  Stari Dale kraljevac 16.11.2011.
  Da, da izgleda da neki jedino rade na traženju adekvatnih i potencijalnih ličnih investicija, kojima bi rešili svoje potrebe i pitanja svojih praznih ali velikih džepova ili uskokarijerističkih ambicija.Zato smo ih i birali.Recimo vrhušku ... ili poput.... samo napred kad je lični interes u pitanju sve je dozvoljeno
  Pomenuti čovek je korektan i sposoban pa zašto mu pravite kontru.

 • (+0) (-0)

  Aleksincanin 16.11.2011.
  SPREMAJTE SE
  CEKMO VAS

 • (+0) (-0)

  LJubiša 17.11.2011.
  slažem se da treba uzeti motke ali ne da bijemo azilante već članove stranaka koje su na vlasti a i predstavnike opozicionih stranaka jer njihovi pajtaši na vlasti u Beogradu su upropastili ovu opštinu a sada će i dodatno da nas obraduju kojekakvim belosvetskim šljamom.

 • (+0) (-0)

  Aleksincanin 17.11.2011.
  Pa dobro, ne moramo da ih bijemo ;)

  Ali bice oni nas, samo da se opuste.. pogledaj slike iz banje koviljace !


  SUTRA DOLAZE DA GLEDAJU KASARNU !

 • (+0) (-0)

  G-ca 17.11.2011.
  Aleksinčani,zaboravite Brđanku,sportske terene,olimpijski bazen,tržni centar poput Metroa,Tempa i sličnih.Dolazi nam SIDA; OPIJUM,prljvština i primitivizam.Pored uskladištenog radioaktivnog otpada u Al.Rudniku i posle bombardovanja NATO bombama sa osiromašenim uranijumom,proradiće i uljni škriljci da zamagle našu stvarnost i doprinesu opštem utisku da živimo u GRADU UŽASA.Azilanti su samo deo horor priče koja će se završiti u OPŠTINI koja bi trebalo da se zove OPŠTINA ALEKSINAC OD SUMRAKA DO SVITANJA.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima