Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Општински референдум о азилантима?!

rss

12.03.2017.

Статутом општине Алексинац предвиђена је могућност расписивања референдума везана за одлуке које се тичу општине Алексинац и њених грађана.

Општински референдум о азилантима?!

Званична вест којом је потврђен долазак азиланата за половину априла, и смештајни капацитет од 450 миграната, изазвао је велику пажњу становника општине Алексинац. Покренуто је потписивање петиције, која је наишла на одобравање грађана, поготову оних који сматрају да Алексинац као општина није у могућности да прихвати тако озбиљан посао какав је формирање Прихватног центра на простору Алексиначке касарне.

Поставља се питање да ли је могуће сачувати безбедност грађана општине Алексинац у случају да део групе од 450 људи крене да ремети јавни ред и мир?

Да ли је здравствени систем на територије општине Алексинац у могућности да се брине о здрављу нових 450 људи од којих су неки засигурно оболели од многобројних заразних болести карактеристичних за мигрантски живот?

Заговорници референдума сматрају да је најпоштенији модел доношења одлуке о отварању прихватног центра, управо расписивање референдума.

Кажу да је народ тај који треба јасно да стави до знања и изнесе свој став.

Законска могућност за тако нешто постоји. Процедура расписивања референдума подразумева да се најмање 10% бирача општине Алексинац писмено изјасни да подржава иницијативу о расписивању референдума. У случају општине Алексинац  то је 4500 људи које је потребно анимирати да потпишу иницијативу.

Да ли ће до референдума доћи или не, показаће престојећи период.


# касарна општина азиланти мигранти петиција
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима