Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначки ученици боравили у међународном центру „Океан“ у Владивостоку

rss

25.09.2018.

Ђаци из неколико основних школа у околини Алексинца, из Суботинца, Трњања , Лоћике и Житковца, а који изучавају руски језик, боравили су током лета са наставницама Маријом Златковић и Иваном Илић у једном од највећих руских центара за децу “Океан” у Владивостоку.

Алексиначки ученици боравили у међународном центру „Океан“ у Владивостоку

Ученици алексиначких основних школа у којима се учи руски језик боравили су у Русији захваљујући сарадњи са Амбасадом Русије, а пре свега захваљујући председнику Асоцијације руских дипломата Валерију Јевгењевичу Јегошкину који је био и остао велики пријатељ алексиначких ученика.

Ученици који су боравили у Русији вратили су се са предивним утисцима, новим пријатељствима која су тамо склопљена, али и искуством које су стекли на практичан начин. Оно најважније било је то што су свакодневно имали могућност да у непосредном контакту са осталим учесницима програма у Центру разговарају на руском језику и тако усаврше своје знање.

Овог лета у Центру “Океан” у Владиводостоку боравили су ученици осмог разреда Сара Живадиновић, Анђела Томић, Марина Степановић, Мина Станковић, Кристина Павловић, Елена Павловић, Павле Трајковић, Петар Стаменковић и Лазар Петровић.

Са Јегошкином сарађујемо већ годинама и захваљујући њему десторо наше деце је у току лета боравило у Центру “Океан” који су на путу до Владивостока од Алексинца прешла 11.000 киломатера, али нам није ни једног тренутка било тешко”, каже наставница руског језика Марија Златковић.

Имали смо о ту срећу дас мо пет дана боравили у Москви што је децу посебно обраодовали, а оно што су тамо видели не догађа се стално. Обишли су Москву и метроом, и аутобусом и бродом. У Москви нас је затекло и затварање Светског првенства у фудбалу, па су деца искористила то да на Црвеном тргу рашире српску затаву”, прича Марија Златковић.

То је привукло посебну пажњу пролазника на Црвеном тргу који су прилазили деци из Србије.
Прилазили су нам са топлим поздравом “Браћо Срби, уз вас смо заувек”, каже Марија Златковић. “То је јако дирнуло све јер смо наишли на стварно топао дочек. Осим Руса прилазили су и остали странци који су пратили Светско првенство и сви су желели да се сликају са нама".

Слично је било и у Центру. Деца из Алексинца су била у оквиру међународне смене “Деца света” која је прфимила 1.600 деце из 10 земаља. Међу њима и ученике из Алексинца. За почетак сваке смене приређује се свечано отварање.

Слободног времена у Центру готово да није било. Почев од јутарњих вежби до дискотеке увече, све је било пажљиво испланирано. Деци су понуђене многбројне радионеце на којима су она откривала своје нове таленте. Могли су да бирају шта су желела да раде или шта су ново хтели да науче. Споразумевали си се осталом децом углавном на рсуком језику што им је јако помогло да усаврше своје знање, посебно конверзацију”, истиче Марија Златковић.

И деца су пуна утисака које су понели са собом. Вратили су се у Србију и Алексинац са именима нових пријатеља, а нека од тих пријатељстава остаће им заувек у сећању или ће трајати и после много година.

Основни циљ боравка деце у овом Центру био је да се деца упознају са вршњацима из других земаља, да упознају културу и обичаје других народа, да науче да различитост спаја, да створе нова пријатељства, али и да се образју”, додаје наставница руског језика Ивана Илић. “Имали су 23 радионице. Било је ту сликања, дизајна, фотографије, глума. Могли су да бирају коју ће радионицу изабрати. Ово је био изузетан доживљај за све наше ђаке јер нешто слично не постоји на свету“, кажу Марија Златковић и Ивана Илић.

Сара Живадиновић је ученица осмог разреда ОШ “Свети Сава” у Суботинцу. Пре одласка за Русију имало је малотреме, углавном због дугог пута који ју је очекивао.

Када смо дошли у Центар схватила сам колико је то далеко, али и дас у Руси јако добри домаћини, јако сун ас лепо примили и угостили. Сваки тренутак у Центру је био испланиран. Када се ради о радионицама изабрала сам радионицу за фризере и пуно тога сам научила”, каже Сара и додаје да се највише дружила са вршњацима из Русије. Боравак у Центру јој јако значи јер је усавршила језик.

Анђела Томић, ученица осмог разреда ОШ “Стојан Живковић Столе” у Трњану је у Центру на радионицама радиал нешто што у својој школи није до сада могла, па је за њу то био прави изазов коме није могла да одоли.

Изабрала сам витуалну вожњу бродова”, каже Анђела. “Желела сам да изаберем нешто ново и ја сам то урадила. И много сам научила о томе. Највише сам се дружила са Русима, али и са вршњацима из Лаоса, Вијетнама, Француске. Посебно ме је одушевило то што у Центру није било подвајања без обзира ко је одакле дошао и колико има година. Сву су једнаки и сви се друже и комуницирају на руском језику”, истиче Анђела.

Марина Степановић, такође ученица осмог разреда у Трњању, је изабрала радионицу дизајна.

У радионици дизајна сам открила да сам баш талентована у томе и јако сам се обрадовала због тога. Упознала сам предивну девојку из Рисије, Машу, са којом се и данас дописујем”.

Једно вече у Центру је било посвећено представљању земаља из којих деца долазе. Алексинчани су Србију представили, а као би, ако не колом које је сада и под заштитом УНЕСК-а.

Свима су се јако допали наши костими, односно народна ношња, и коло. Показивали смо им после кораке јер су желели да науче. Није им било тешко, али то нас је још више све повезало. Тада смо цео камп дигли на ноге играјући. Изабрали смо Моравац и Чачак и сви су игали, а на крају су добили епитет дас у најзабавнији у кампу”, кажу Сара, Анђела и Марина.

Извор: Нишке Вести


# Моравац Русија Стојан Живковић Столе ОШ Свети Сава ученици руски језик Свети Сава ОШ Кристина Павловић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима