Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

100 godina srpske vojne muzike u Grejaču

rss

08.06.2015. Tekst i foto: Boža Marković

U okviru dana Opštine Aleksinac, u Grejaču je otkrivena spomen tabla povodom 100 godina srpske vojne muzike

100 godina srpske vojne muzike u Grejaču

Nemalo mesto na obali Južne Morave i podno Malog Jastrepca- Grejač, rodno mesto Biljane Jevtić, naše poznate folk pevačice, bilo je domaćin jednog posebnog jubileja.

Naime, u toku Prvog svetskog rata u ovom mestu odlukom Vrhovne komande srpske vojske pri Moravskoj divizijskoj oblasti osnovana je i radila Vojna muzička škola u ovom mestu, u zgradi tadašnje i današnje Osnovne škole, od februara do oktobra 1915.

Tom prilikom gostovali su dirigent i članovi vojnog orkestra Komande kopnene vojske Srbije u Nišu, koji radi u gradu na Nišavi. Dirigent orkestra održao je predavanje đacima škole, o osnovnim elementima poznava ove oblasti, deca su imala priliku da probaju neke  duvačke instrumente sa velikom radošću, a ispoljila su veliko interesovanje za vojne pozive i muzičko obrazovanje.

Program je započet himnom Srbije i kratkim programom dece ove škole.

Posle pozdravne reči predsednika MZ Grejač, predsednika SO Nenada Stankovića, otkrivena je spomen ploča na zgradi škole. Ploču su otkrili general pukovnik Milosav Simović i Nenad Stanković.

Nakon toga o radu Muzičke škole Vrhovne komande VS U TOKU 1915 u Grejaču govorio je pukovnik Lukić iz Beograda, a zatim je nastupio reprezentativni orkestar VS "STANISLAV BINIČKI", SA SOLISTIMA Dankom Stojiljković i Dejanom Pešićem.

PROGRAMU SU PRISUSTVOVALI  PROFESOR DR ĐURĐANOVIĆ, iz Teksasa, SAD, SA SINOM MIROSLAVOM,  poreklom iz Grejača, hroničar sela "Cete" Stajić, autor monografije o radu Muzičke škole i mnogi drugi.

Uz zvuke arija "VOSTANI SRBIJE, TEME IZ PROGRAMA VOJNOG ORKESTRA "Stanislav Binički", arije "Ja sam ja Jeremija", "Ovo je Srbija" i dr. u izvođenju silista, kljžao i nezaobilaznim "Maršom na Drinu" završen je program za sećanje o ovom istorijskom datumu važnom za istorografiju našeg vojnog muzičkog života.

Nakon toga, Boža Nesvrćanin, autor istorijskog spisa "Rajevski, pukovnik sa tri srca", predao je dirigentu orkestra svoju monografiju, koja se prva bavila pesmom Pukovnik Rajevski, za koju su tekst i note predati orkestru sa željom da se ova muzika izvodi u prigodnim svečanostima. Ovo zbog toga što je pukovnik Stanislav Binički, po kome Vojni orkestar nosi ime, ratovao na ovom prostoru u toku Prvog srpsko-turskog rata, u kome je stradao pukovnik Rajevski, oslobađajući Srbiju od turskog ropstva sa preko 3000 ruskih dobrovoljaca pod komandom generala Černjajeva. Monografije su u znak gostovanja u Grejaču i povodom dana opštine Aleksinac predate i Danki Stojiljković i Dejanu Pešiću.

Komentara: 0


# muzika škole Nenad Stanković Grejač vojska vojni orkestar Stanislav Binički muzička škola Milosav Simović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima