Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

И музиком „лечили” војнике на бојишту

rss

28.06.2015. Душан Стојановић, Новости

У селу Грејач одлуком врховне команде српске војске почетком 1915. година основана Музичка подофицирска школа.

Генерал Милосав Симовић и председник Ненад Станковић откривају плочу

Широј јавности је мало познато да је одлуком Врховне команде српске војске, почетком 1915, године при Моравској дивизијској области основана Музичка подофицирска школа у Грејачу код Алексинца, смештена у згради сеоске школе. Имала је 95 питомаца старости од 12 до 16 година. Управник школе био је капелник капетан (касније потпуковник) Драгутин Покорни, а главни наставници капетани Вјенцеслав Нигл и Вјенцеслав Рендл.

У овом селу подно Малог Јастрепца, ни до данас нису избледеле успомене на част која им је тада указана, те су у оквиру Дана општине - 5. јуна, свечано обележили стогодишњицу оснивања поменуте музичке школе. Као знак трајног сећања, том приликом, на згради осмолетке, у којој је школа била смештена, председник општине Алексинац Ненад Станковић и командант Копнене војске Србије, генерал-потпуковник Милосав Симовић, открили су спомен-плочу. Свечаност су, поред осталих, увеличали чланови војног оркестра Команде копнене војске Србије у Нишу и уметнички ансанбл Министарства одбране "Станислав Бинички".

Иначе, Музичка војна школа је у Грејачу битисала од фебруара до октобра 1915. године. Када је стање на фронтовима постало критично, како у својој књизи "Грејачки микрорејон - жртве ратова и буна током 19. и 20. века", пише Мирослав Б. Ђурђановић, који је и сам присуствовао свечаности, сви питомци су пребачени у Ниш и у саставу Коњичке дивизије повлачили се преко Албаније.

Ишли су преко Љум Куле, Пишкопеје, Тиране... све до Валоне. У прихватном логору-болници, формираном за до тада преживеле српске регруте у Фијери код Валоне, потпуно изнемогли, у ритама и боси, гладни и болесни, чекајући помоћ савезника, многи су заувек остали. Када је помоћ најзад стигла, у првом поморском конвоју 6. јануара 1916. године, поштујући Женевску конвенцију, у Бизерту је најпре пребачено око 26.000 заробљеника који су заједно са Србима прешли Албанију... Тек у другом конвоју од 10. до 16. јануара исте године, преживели питомци Војне музичке школе евакуисани су такође у Бизерту, заједно са нешто инструмената које су успели да сачувају.

Особље Војне музичке школе у Грејачу 1915. године

РАЗЛИЧИТИ ПОДАЦИ

Позивајући се на изворе других аутора, Ђурђановић у својој књизи даље наводи да су подаци о преживелим питомцима Војне музичке школе различити. Од тога да су сви изгинули осим капелника, што, како верује, сигурно није тачно. Такође постоји и податак, пише Ђурђановић, да је њих 18 стигло у Валону па су одмах, и то са Крфа, распоређени у војне јединице.


# председник општине музика школе Ненад Станковић Грејач војска Станислав Бинички музичка школа Милосав Симовић
@mo_i_vs @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима