Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ПСД "Брђанка" - Белоградчик, Бугарска

rss

31.03.2015.

Планинари ПСД "Брђанка"‚ су 29.3.2015. били на обронцима Старе планине у Бугарској.
На акцији је учествовало 36 планинара свих узраста.

ПСД "Брђанка" - Белоградчик, Бугарска

Белоградчик је био прва станица на акцији. То је градић на северозапоаду Бугарске, има нешто више од 5000 становника, а познат је по каменим стенама висине до 100м, старе око 250 милиона година, које су разбацане у околини града.

Ланац стена је део Старе планине и дужине је око 90 км. Многе од тих стена имају занимљиве називе: Адам и Ева, Печурка, Медвед, Јахач, Мадона, Мајмун и Хајдук Вељко. Осим стена, знаменитост Белоградчика је и тврђава Кале, изграђена између I и III века, која је реновирана после 1805. год.

Затим смо обишли пећину Магура, у области града Рабиша, за коју се предпоставља да је стара 15 милиона година. Пећина је дуга више од 2 км., проходна је целом дужином и открива прелепе пећинске украсе. Заједно са Grotta dei Cervi у Италији спада у најважније постпаеолитске осликане пећине. Унутар пећине је идентификовано више од 750 пећинских цртежа. Пећина је позната и стециште великих колонија слепих мишева. Од 1984. је под UNESCO заштитиом.

На крају пута смо обишли Видин. Видин је град на обали Дунава, на граници Бугарске и Румуније. Осим прелепе обале Дунава и новог модерног моста, који повезује териториују бугарске и Румуније, највећа знаменистост Видина је Баба Видина кула. Кула је утврђење на обали Дунава изграђено у X веку.


# планинари Брђанка ПСД Стара планина Бугарска
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима