Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

PSD "Brđanka" - Belogradčik, Bugarska

rss

31.03.2015.

Planinari PSD "Brđanka"‚ su 29.3.2015. bili na obroncima Stare planine u Bugarskoj.
Na akciji je učestvovalo 36 planinara svih uzrasta.

PSD "Brđanka" - Belogradčik, Bugarska

Belogradčik je bio prva stanica na akciji. To je gradić na severozapoadu Bugarske, ima nešto više od 5000 stanovnika, a poznat je po kamenim stenama visine do 100m, stare oko 250 miliona godina, koje su razbacane u okolini grada.

Lanac stena je deo Stare planine i dužine je oko 90 km. Mnoge od tih stena imaju zanimljive nazive: Adam i Eva, Pečurka, Medved, Jahač, Madona, Majmun i Hajduk Veljko. Osim stena, znamenitost Belogradčika je i tvrđava Kale, izgrađena između I i III veka, koja je renovirana posle 1805. god.

Zatim smo obišli pećinu Magura, u oblasti grada Rabiša, za koju se predpostavlja da je stara 15 miliona godina. Pećina je duga više od 2 km., prohodna je celom dužinom i otkriva prelepe pećinske ukrase. Zajedno sa Grotta dei Cervi u Italiji spada u najvažnije postpaeolitske oslikane pećine. Unutar pećine je identifikovano više od 750 pećinskih crteža. Pećina je poznata i stecište velikih kolonija slepih miševa. Od 1984. je pod UNESCO zaštitiom.

Na kraju puta smo obišli Vidin. Vidin je grad na obali Dunava, na granici Bugarske i Rumunije. Osim prelepe obale Dunava i novog modernog mosta, koji povezuje teritoriuju bugarske i Rumunije, najveća znamenistost Vidina je Baba Vidina kula. Kula je utvrđenje na obali Dunava izgrađeno u X veku.

Komentara: 0


# planinari Brđanka PSD Stara planina Bugarska
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima