Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ПК "Железничар": Румунија - Varful Trescovat

rss

16.03.2015. Планинарски клуб Железничар

Дуго и пажљиво припреману планинарску акцију са успоном на један од врхова Јужних Карпата, који је у народу познат под називом Врфул Тресковац, врло успешно су реализовали чланови Планинарског клуба ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца протеклог викенда

ПК "Железничар": Румунија - Varful Trescovat

Наиме, све је почело тако шту су планинари са пуном опремом већ у 7 ч били у подножју планине, недалеко од српског села Свињица које се налази на источној страни Ђердапске клисуре у Румунији.

На почетку успона колона се кретала по дивним пропланцима са лепим ливадама и добрим видицима, да би са повећањем висине планинари „ упловили ” у стару букову шуму са јаким успоном, који је се све више појачавао како су се планинари приближавали врху.

Након четворочасовног успона са 610 м висинске разлике планинари су били на врху. Врх је био без снега и без ветра па су планинари могли без журбе да се фотографишу али и да се освеже, водом или храном . Спуштање са врха одвијало се западном али још стрмијом страном планине која је нудила лепше пејзаже, па су планинари све време могли да посматрају ( фотографишу ), врх али и да уживају у узбудљивом спуштању по планинском гребену . И на крају ове планинарске приче, дивне ливаде са „тепихом” жутог Шафрана који је понегде прошаран белим цветовима Кошутца.

У другом делу ове приче планинари су посетили српско село Свињица, 40м високу скулптуру последњег дачанског краља Децебала, манастир Мраконија и административни центар и највећи град жупаније, Дробета Турну Северин.

Поред алексиначких у овој акцији су учествовали и планинари из Зрењанина, Кладова, Неготина, Бора, Сокобање, Власотинца, Лесковца и Прокупља.


# планинари Железничар (план. др.) Румунија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима