Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

PK "Železničar": Rumunija - Varful Trescovat

rss

16.03.2015. Planinarski klub Železničar

Dugo i pažljivo pripremanu planinarsku akciju sa usponom na jedan od vrhova Južnih Karpata, koji je u narodu poznat pod nazivom Vrful Treskovac, vrlo uspešno su realizovali članovi Planinarskog kluba ŽELEZNIČAR iz Aleksinca proteklog vikenda

PK "Železničar": Rumunija - Varful Trescovat

Naime, sve je počelo tako štu su planinari sa punom opremom već u 7 č bili u podnožju planine, nedaleko od srpskog sela Svinjica koje se nalazi na istočnoj strani Đerdapske klisure u Rumuniji.

Na početku uspona kolona se kretala po divnim proplancima sa lepim livadama i dobrim vidicima, da bi sa povećanjem visine planinari „ uplovili ” u staru bukovu šumu sa jakim usponom, koji je se sve više pojačavao kako su se planinari približavali vrhu.

Nakon četvoročasovnog uspona sa 610 m visinske razlike planinari su bili na vrhu. Vrh je bio bez snega i bez vetra pa su planinari mogli bez žurbe da se fotografišu ali i da se osveže, vodom ili hranom . Spuštanje sa vrha odvijalo se zapadnom ali još strmijom stranom planine koja je nudila lepše pejzaže, pa su planinari sve vreme mogli da posmatraju ( fotografišu ), vrh ali i da uživaju u uzbudljivom spuštanju po planinskom grebenu . I na kraju ove planinarske priče, divne livade sa „tepihom” žutog Šafrana koji je ponegde prošaran belim cvetovima Košutca.

U drugom delu ove priče planinari su posetili srpsko selo Svinjica, 40m visoku skulpturu poslednjeg dačanskog kralja Decebala, manastir Mrakonija i administrativni centar i najveći grad županije, Drobeta Turnu Severin.

Pored aleksinačkih u ovoj akciji su učestvovali i planinari iz Zrenjanina, Kladova, Negotina, Bora, Sokobanje, Vlasotinca, Leskovca i Prokuplja.


# planinari Železničar (plan. dr.) Rumunija
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima