Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ПК "Железничар": Тупижница и Varful Trescovat (Румунија)

rss

06.06.2016.

У низу активности чланова ПК ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца, које су се дешавале у протеклом периоду, посебно место заслужују акције које су се одвијале протеклог викенда.

ПК "Железничар": Тупижница и Varful Trescovat (Румунија)

Прва планинарска акција је она која је реализована на планини Vârful Trescovăţ (Румунија) која се налази у југозападном делу суседне државе. Иначе, успон на ову планину је трећи по реду за ПК ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца.

Ова планина је изгледом одувек скретала пажњу оних који су пролазили испод или оних који су живели поред Дунава. Тако је остало и до данашњих дана, па је она изузетно атрактивна за планинаре.

Успон на планину почиње недалеко од српског села Свињица, а одвија се са источне стране планине, а спуштање је са западне стране. Укупна дужина стазе је 9 км са успоном од 640 м. Прилаз подножју планине је веома интересанта јер се поред пута налази низ веома атрактивних споменика културе (скулптура последњег дачанског владара Децебала, манастир Св. Ане и још много оних који се налазе у највећем граду ове области Турну Северину).

Друга важна акција за чланове ПК ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца је Републичка акција, која је одржана на планини Тупижници, а која је као и ранијих година изазвала велико интересовање планинара, па се ове године на њој нашло око 600 планинара. Љубазни домаћини су се као и протеклих година потрудили да ова планинарска акција свима остане у дугом сећању.


# планинари Железничар (план. др.) Румунија Тупижница
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима