Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Замрси одмрси

rss

10.05.2007. З. Маринковић

Замрси одмрси

Ретке су околности, када је приоритет брзо умотавање крила и канапа.
Зато што је ретко, зато је и мање познато, како лако одмрсити канапе.
Ко избегава да смота крило на брзину и замрси канапе ризикује да га невреме добро закачи или недовољно умотаном куполом и висећим канапима закачи околину и направи штету.

Почетак:
 
Чист довољан простор у заветрини и мир, је основ за брзо сређивање упетљаног крила. Без журбе, наглих покрета и затезања канапа, размотамо крило, колико простор и змршени канапи дозвољавају.
Прво проблем смањимо два пута, тако што крило поделимо на пола и канапе са гуртнама раздвојимо на два пипадајућа дела.
У исто време уклонимо остаке траве, гранчица и друге стране  делове.
Раширеним прстима нанижемо предње канапе једне половине крила. Почнемо од ивице крила, ка средини, или од средине крила, скупљајући канапе, на самом споју са нападном ивицом.Наставимо скупљање канапа до краја, пазећи, да покупимо сваки канан везан за нападну ивицу, односно канапе А гуртне. Не сме се покупити неки други канап.Скупљање радимо подизањем канапа, а не вучењем на страну. Тако је сила затезања мала и не праве се чворови.Сада подигнемо канапе и свлачимо остале умршене. Задатак је да сваки канап ослободимо до А гуртне. То радимо систематски, један по један.
Никако не затежемо јако, него пратимо како иду остали и враћамо их на своју страну. Често се откачи команда, па њу треба прву вратити на своје место, да није упетљана између осталих канапа.

У моменту, када уредимо предње канапе до предњих гуртни, размршена је половина канапа. 

Тако уредимо и другу половину канапа.
Потребно време за одмршивање канапа, је 5 до 10 минута.

Зато не треба оклевати, него што брже смотати крило, ако то услови налажу, јак ветар, невреме, трње и сличан ограничен простор, 

Коментара: 0


# опрема Зоран Маринковић параглајдинг
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима