Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zamrsi odmrsi

rss

10.05.2007. Z. Marinković

Zamrsi odmrsi

Retke su okolnosti, kada je prioritet brzo umotavanje krila i kanapa.
Zato što je retko, zato je i manje poznato, kako lako odmrsiti kanape.
Ko izbegava da smota krilo na brzinu i zamrsi kanape rizikuje da ga nevreme dobro zakači ili nedovoljno umotanom kupolom i visećim kanapima zakači okolinu i napravi štetu.

Početak:
 
Čist dovoljan prostor u zavetrini i mir, je osnov za brzo sređivanje upetljanog krila. Bez žurbe, naglih pokreta i zatezanja kanapa, razmotamo krilo, koliko prostor i zmršeni kanapi dozvoljavaju.
Prvo problem smanjimo dva puta, tako što krilo podelimo na pola i kanape sa gurtnama razdvojimo na dva pipadajuća dela.
U isto vreme uklonimo ostake trave, grančica i druge strane  delove.
Raširenim prstima nanižemo prednje kanape jedne polovine krila. Počnemo od ivice krila, ka sredini, ili od sredine krila, skupljajući kanape, na samom spoju sa napadnom ivicom.Nastavimo skupljanje kanapa do kraja, pazeći, da pokupimo svaki kanan vezan za napadnu ivicu, odnosno kanape A gurtne. Ne sme se pokupiti neki drugi kanap.Skupljanje radimo podizanjem kanapa, a ne vučenjem na stranu. Tako je sila zatezanja mala i ne prave se čvorovi.Sada podignemo kanape i svlačimo ostale umršene. Zadatak je da svaki kanap oslobodimo do A gurtne. To radimo sistematski, jedan po jedan.
Nikako ne zatežemo jako, nego pratimo kako idu ostali i vraćamo ih na svoju stranu. Često se otkači komanda, pa nju treba prvu vratiti na svoje mesto, da nije upetljana između ostalih kanapa.

U momentu, kada uredimo prednje kanape do prednjih gurtni, razmršena je polovina kanapa. 

Tako uredimo i drugu polovinu kanapa.
Potrebno vreme za odmršivanje kanapa, je 5 do 10 minuta.

Zato ne treba oklevati, nego što brže smotati krilo, ako to uslovi nalažu, jak vetar, nevreme, trnje i sličan ograničen prostor, 

Komentara: 0


# oprema Zoran Marinković paraglajding
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima