Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Цена безбедности

rss

25.02.2010. Зоран Маринковић

Цена безбедности

Честа је појава стављања натписа на крило једерећег падобрана. Реклама, истицање, или жеља дародавца има своју цену. Колико је прихватљива?

 У пракси су усвојена два начина осликавања: Лепљењем пластичне фолије у боји, или наношење растворене боје. Оба начина имају предности и мане, али и ризик по безбедност летења.

Не давно смо набавили коришћен падобран по врло ниској цени, скоро поклоњен, али је материјал био у врло добром стању. Није пропуштао ваздух и имао је чврстину новог материјала. Узрок смо нашли при покушају да надувамо и подигнемо крило. Налепљена фолија текста је својом површином затезала, набирала и учврстила велики део површине и тако нарушила облик, да је крило једва опстајало у ваздуху, имало малу насивост, тешко управљиво и летећи малом финесом, брзо слетало. Срећа што га је испитивао наш шампион Павле и нико није ризиковао повреде.

Установили смо, да су набори круте самолепљиве фолије превише затезали доњу површину крила и одлучили смо да је уклонимо. За сат времена пажљивог цепкања и стругања, скинули смо сву фолију и крило је добило првобитни облик и летна карактеристике. Остатак лепка на доњаки је претио да се међусобно слепљује  умазане површине. Механичко отклањање остатка лепка није могуће, а прање растварачима би оштетило крпупу, па смо утрошили 200 грама талк пудера, да енергичним утрљавањем заситимо слој заосталог лепка и тако изгуби лепљивост. Крило сада лети управљиво и стабилно.

Други начин штетног дејства на материјал је хемијски утицај боје која се наноси. Растварачи, резређивачи, сикативи, пероксиди и остале компоненте имају сигурно неки утицај на танку крпу падобрана. Колики је тај утицај, тешко је проценити уопштено за све материјале крила и боје. Произвођач падобрана би требао дати препоруку и гаранцију за свој производ, па се тога треба држати.

Постоји неки савет, да се може употребити водом разредива АКРИЛНА БОЈА, за натписе на падобрану, али није проверено дејство.

Коментара: 2


# безбедност опрема Зоран Маринковић параглајдинг
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    Kenda 07.09.2010.
    za skidanje samolepive folije sa stakla koristi se trihlorin,a za skidanje samolepive folije sa glidera koristi se strpljenje,a sto se saveta tice za bezbedno letenje koristite glajdere ne starije od tri godine(proveren nacin za duzi zivot)...pozdrav

  • (+1) (-0)

    Zoran 08.09.2010.
    Још се није десио удес због лоше опреме, него због празне главе...


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима