Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ваздухопловни спектакл у Нишу

rss

16.06.2017. РТС

Најпрестижније такмичење у параглајдингу, у дисциплини прелет ускоро стиже у Ниш! Од 17. до 24. јуна, Ваздухопловни савез Србије организује Светски куп у параглајдингу због којег ће 130 најискуснијих пилота света из 30 земаља посетити Србију.

Стотинутридесет пилота параглајдера боравиће током више од недељу дана у Србији где ће се такмичити у небеским тркама и до 100 километара без мотора, на висинама до 3.500 метара.

Наша земља је једна од пет дестинација на којој се у 2017. години организује ово престижно такмичење, заједно са Француском, Швајцарском, Бразилом и Еквадором. Организација оваквих догађаја се од стране Светске федерације додељује само најискуснијим организаторима, што је Србија већ доказала кроз организацију предсветских купова, светског купа и европског првенства.

Током овог такмичења, пилоти ће из правца Ниша летети према Пироту, Зајечару, Лесковцу, Врању и Димитровграду. У летелицама које немају моторе надметаће се у ваздушним тркама од 70-100 км које трају од два и по до четири сата.

Сваки од пилота прати се сателитски из штаба такмичења и у сваком тренутку се зна његова тачна позиција. Ово се преноси преко сајта такмичења у реалном времену тако да трку прати око 50.000 гледалаца.

"Путем Теленор мреже омогућена је и комуникација са пилотима параглајдера који су на овако великим такмичењима опремљени са " ливе-трацкер" уређајем који у себи има СИМ картицу. Тај уређај прима сигнал са сателила и путем ГПРС-а га шаље на специјали веб сајт којег прати спасилачка хеликоптерска екипа, а истовремено се прати и комплетна трка у целом свету", објашњава Жељко Овука, директор такмичења.

И онима који не буду поред екрана биће подједнако занимљиво ако се нађу у региону у којем се одржава такмичење и погледају пут неба. Видети 130 пилота параглајдера у ваздуху је прелеп призор и треба заиста имати среће бити на месту на којем постоји прилика да се види овако нешто. Иначе, Ниш је један од најбољих центара у југо-источној Европи за ову врсту летења.

Србију ће на овом такмичењу представљати шест пилота: Владимир Бачанин, Срђан Ристановић, Драган Мартиновић, Предраг Дудић, Срђан Кесић и Милан Стевић.

Такмичење су подржали Влада Републике Србије, Министарство омладине и спорта, Спортски савез Србије, град Ниш и општина Пантелеј, а велика помоћ у организацији дошла је и са стране Горске службе спасавања, хеликоптерске јединице Војске Србије, Теленора, Директората цивилног ваздухопловства, Контроле летења Србије и Црне Горе.

Свечано отварање такмичења је 17. јуна у 19 часова, у Официрском дому у Нишу, у којем ће иначе бити смештен штаб такмичења.

Летови су планирани свакодневно, у зависности од временских прилика, највероватније у периоду између 12 и 19 часова, па грађани могу доћи на полетиште Вишеград изнад Ниша и уживати у такмичењу.

https://vimeo.com/222051982

Коментара: 0


# општина Влада Републике Србије параглајдинг сајт спортски савез Драган Мартиновић Светски куп
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима