Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Параглајдинг, лекција број 3: нови корак – самосталан лет (видео)

rss

09.03.2015. ХотСпорт

Пробали сте тандем лет - одушевљени сте? Желите да научите да летите сами? Следећи корак јесте да одете у школу параглајдинга. За читаоце ХотСпорта и рекреативце жељне нових изазова, у новој својој лекцији пише наш специјални дописник Предраг Дудић, репрезентативац Србије и тим лидер нашег националног тима са недавно одржаног Светског првенства у Колумбији.

Ако сте већ пробали тандем лет, најлакше је консултовати се са пилотом са којим сте летели. Он ће вам дати контакт школе која је најближа вашем месту становања. 

Параглајдинг школе у Србији постоје у Београду (неколико), Вршцу, Златибору, Нишу, Краљеву… док Параглајдинг клубови постоје у скоро сваком градићу у Србији (Косовска Митровица, Рашка (Копаоник), Чачак, Крушевац, Крагујевац, Алексинац, Ваљево, Ариље, Лозница, Пожаревац, Кањижа, Нови Сад, Власотинце, Књажевац, Пријепоље… као и наведени Београд, Вршац, Златибор, Ниш, Краљево….

Тако се можете распитати и код клубова у вашем, или у граду најближем вама, како доћи до лиценцираних школа.

Цена за обуку обично подразумева категорију “Парапро 5″ (највиши степен), али има и школа које наплаћују по категорији.  Зависно од школа, програм обуке је различит. Објаснићемо вам по универзалном шаблону, укратко, како изгледа обука. 

Paraglajding Srbija 2

Прво се упознајете са опремом. Како се увезати у систем веза (седиште), како закачити глајдер за седиште, како наместити глајдер за полетање (подизање)… Ово је једна од најбитнијих лекција о безбедности у параглајдингу. Потом вежбате одржавање глајдера изнад главе на земљи (парирање), а потом и кретање напред са истим сто дуже, а да он не падне на земљу.

Када то утренирате, после неколико часова инструктор вас одводи на стрмија места, где ћете се први пут самостално “одлепљивати” од земље. То су васи први летови, а и највероватније најсрећнији тренуци до тада.

Зависно од терена, ти летови су неколико десетина, па до 100-200м дужине, када достижете висине од 1м па и до 50м. У тим летовима се навикавате на лет и сам глајдер, јер глајдер на 3м и 3000м, лети потпуно исто. Такође тренирате полетање и слетање, али се полако навикавате и на висину.

Paraglajding 3

Када и то усавршите (неколико дана тренинга), одлазите на право брдо, на свој први “висинац”. То су прави терени за параглајдинг. Инструктор ће одабрати терен где је лепо полетиште, огромна површина за слетање и који није познат по турбуленцији, већ по томе да је питом. Као и до сада, током обуке, инструктор ће бити у контакту са вама преко радио везе и све вам причати у току лета. Пошто сте ви већ у параглајдингу, летење вам је већ “у крви”, битно је да се не ослоните 100% на то што вам инструктор прича, јер он може бити удаљен неколико стотина метара од вас, па не може увек тачно одредити вашу позицију. То су моменти када већ почињете да доносите сопствене одлуке… постајете пилот.

Упоредо са практичном, иде и теоријска обука. Добијате неколико брошура да научите. Ту учите како је параглајдер направљен, како лети, правила у параглајдингу…, али најважније лекције се тичу метеорологије. Ви користите природу и треба је поштовати. 

Да бисте постали потпуно самостални пилот, потребно је 1-2 године од првог лета, зависно од талента, а више од тренинга.
     
Paraglajding 4

Оно што морате имати и урадити за сваки лет је: 

1) погледати временску прогнозу најдаље 1 дан пре летења
2) имати параглајдер, седиште, резервни падобран, кацигу (све сертификовано), адекватну обућу и одећу...

После обуке излазите на полагање за пилотску дозволу испред ДЦВ (Директорат цивилног ваздухопловства), за шта је потребно имати лекарско уверење. До сада су пилоти параглајдера морали узимати лекарска уверења као и пилоти авиона, али је направљен нови члан закона по коме ће пилоти ултра лаких летилица моћи да полажу  са уверењем које се користи за полагање за возачку дозволу. Биће изгласан, само чека да дође на дневни ред.

Сада можда размишљате да постанете такмичарски пилот?

Наставиће се… 

 


# школе параглајдинг Јастребац ПК Нови Сад екстремно Косовска Митровица
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима