Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Испитивање и импрегнација меког крила

rss

23.01.2007. З. Маринковић

Испитивање и импрегнација меког крила

Зависно од врсте материјала и услова коришћења,  крило постаје пропустљиво за ваздух, теже се пуни, не задржава и не постиже оптимални притисак. Тако омекшало крило, има неравну површину и још већи отпор кретању. Зато се креће спорије и још теже пуни, па нема довољну чврстину и лако се подвија. Због смањене брзине лако губи динамички узгон и из стања летења прелази у неконторлисано пропадање.
Испитивање јачине материјала, радимо убадањем иглом и бочним затезањем. Пробу иглом вршимо на неколико критичних места, нарочито на излазној ивици и горњаки изнад отвора. Ако материјал пружа отпор цепању при сили до 5 Њутна  (0,5 Кг), то ј је  одлично стање. Ако цепање материјала почне при мањој сили, сразмерно је умањен квалитет и употребљивост крила.
Такво крило можемо импрегнисати,  и употребљавати за обуку на земљи. Ако материјал издржи  пробу иглом без оштећења, можемо га импрегнисати и летети, према упутству произвођача без ограничења.
impregnacija_krila.jpgИспитивање порозности материјала вршимо обичним левком, пречника око 0,1 м. Тај шири отвор левка чврсто притиснемо на затегнуту површину крила, да ваздух не пролази  између крила и ивице левка. Затим покушамо да удахнемо ваздух кроз ужи отвор левка. Ако успемо да удахнемо довољну количину ваздуха за дисање, онда крило није безбедно за летење и треба га импрегнисати. Ако успемо да удахнемо мање ваздуха, онда је обрнуто сразмеран и квалитет материјала. Ако материјал не пропуста ваздух и при усисавању се набира, онда је квалитет импрегнације одличан и не треба је обнављати. Средство за импрегнисање мора бити нешкодљиво за здравље и крило, безбојно, вискозно, отпорно на УВ зрачење и гљивице, јефтино, лако употребљиво и дужег века трајања.
Импрегнацију вршимо 3% етилалкохолним раствором целулозног деривата. У потпуности задовољава постављене услове и доступан је.
Impregnacijakrila..jpgПоступак импрегнисања вршимо после прања, сушења, крпљења и тестирања јачине. Распршивањем се постиже равномеран слој и брзина наношења. Раствор мора потпуно поквасити и натопити површину. Испаравањем алкохола остаје танка опна између влакана, која се држи механички и не делује хемијски. Колико је то позитивно, јер не умањује чврстину крила, толико  је импрегнација мање постојана и  пропада  брже од скупе  фабричке импрегнације. Овај индиферентан раствор је универзалан за све врсте меких крила и многима ће продужити живот за још који стотинак сати летења.  Ми смо на једном крилу обнављали слој три пута, јер је материјал јак и може безбедно летети.
 25.5.2007 смо добили бесплатно, нов раствор на тестирање. Емулзија садржи 3,5 до 4,5 грама суве материје по квадратном метру осушеног крила. Два крила смо обрадили за пробу.

 
 

Коментара: 1


# опрема Зоран Маринковић импрегнација параглајдинг
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    STAMENCO 30.09.2008.
    ZDRAVO
    Ja sam iz Kavadarci-Macedonija pa bih molio da dobijem vise informacije oko imprgnacije kila odnosno gde mogu da nabavim to sredstvo HVALA


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима