Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Испитивање и импрегнација меког крила

rss

23.01.2007. З. Маринковић

Испитивање и импрегнација меког крила

Зависно од врсте материјала и услова коришћења,  крило постаје пропустљиво за ваздух, теже се пуни, не задржава и не постиже оптимални притисак. Тако омекшало крило, има неравну површину и још већи отпор кретању. Зато се креће спорије и још теже пуни, па нема довољну чврстину и лако се подвија. Због смањене брзине лако губи динамички узгон и из стања летења прелази у неконторлисано пропадање.
Испитивање јачине материјала, радимо убадањем иглом и бочним затезањем. Пробу иглом вршимо на неколико критичних места, нарочито на излазној ивици и горњаки изнад отвора. Ако материјал пружа отпор цепању при сили до 5 Њутна  (0,5 Кг), то ј је  одлично стање. Ако цепање материјала почне при мањој сили, сразмерно је умањен квалитет и употребљивост крила.
Такво крило можемо импрегнисати,  и употребљавати за обуку на земљи. Ако материјал издржи  пробу иглом без оштећења, можемо га импрегнисати и летети, према упутству произвођача без ограничења.
impregnacija_krila.jpgИспитивање порозности материјала вршимо обичним левком, пречника око 0,1 м. Тај шири отвор левка чврсто притиснемо на затегнуту површину крила, да ваздух не пролази  између крила и ивице левка. Затим покушамо да удахнемо ваздух кроз ужи отвор левка. Ако успемо да удахнемо довољну количину ваздуха за дисање, онда крило није безбедно за летење и треба га импрегнисати. Ако успемо да удахнемо мање ваздуха, онда је обрнуто сразмеран и квалитет материјала. Ако материјал не пропуста ваздух и при усисавању се набира, онда је квалитет импрегнације одличан и не треба је обнављати. Средство за импрегнисање мора бити нешкодљиво за здравље и крило, безбојно, вискозно, отпорно на УВ зрачење и гљивице, јефтино, лако употребљиво и дужег века трајања.
Импрегнацију вршимо 3% етилалкохолним раствором целулозног деривата. У потпуности задовољава постављене услове и доступан је.
Impregnacijakrila..jpgПоступак импрегнисања вршимо после прања, сушења, крпљења и тестирања јачине. Распршивањем се постиже равномеран слој и брзина наношења. Раствор мора потпуно поквасити и натопити површину. Испаравањем алкохола остаје танка опна између влакана, која се држи механички и не делује хемијски. Колико је то позитивно, јер не умањује чврстину крила, толико  је импрегнација мање постојана и  пропада  брже од скупе  фабричке импрегнације. Овај индиферентан раствор је универзалан за све врсте меких крила и многима ће продужити живот за још који стотинак сати летења.  Ми смо на једном крилу обнављали слој три пута, јер је материјал јак и може безбедно летети.
 25.5.2007 смо добили бесплатно, нов раствор на тестирање. Емулзија садржи 3,5 до 4,5 грама суве материје по квадратном метру осушеног крила. Два крила смо обрадили за пробу.

 
 


# опрема Зоран Маринковић импрегнација параглајдинг
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима