Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ispitivanje i impregnacija mekog krila

rss

23.01.2007. Z. Marinković

Ispitivanje i impregnacija mekog krila

Zavisno od vrste materijala i uslova korišćenja,  krilo postaje propustljivo za vazduh, teže se puni, ne zadržava i ne postiže optimalni pritisak. Tako omekšalo krilo, ima neravnu površinu i još veći otpor kretanju. Zato se kreće sporije i još teže puni, pa nema dovoljnu čvrstinu i lako se podvija. Zbog smanjene brzine lako gubi dinamički uzgon i iz stanja letenja prelazi u nekontorlisano propadanje.
Ispitivanje jačine materijala, radimo ubadanjem iglom i bočnim zatezanjem. Probu iglom vršimo na nekoliko kritičnih mesta, naročito na izlaznoj ivici i gornjaki iznad otvora. Ako materijal pruža otpor cepanju pri sili do 5 Njutna  (0,5 Kg), to j je  odlično stanje. Ako cepanje materijala počne pri manjoj sili, srazmerno je umanjen kvalitet i upotrebljivost krila.
Takvo krilo možemo impregnisati,  i upotrebljavati za obuku na zemlji. Ako materijal izdrži  probu iglom bez oštećenja, možemo ga impregnisati i leteti, prema uputstvu proizvođača bez ograničenja.
impregnacija_krila.jpgIspitivanje poroznosti materijala vršimo običnim levkom, prečnika oko 0,1 m. Taj širi otvor levka čvrsto pritisnemo na zategnutu površinu krila, da vazduh ne prolazi  između krila i ivice levka. Zatim pokušamo da udahnemo vazduh kroz uži otvor levka. Ako uspemo da udahnemo dovoljnu količinu vazduha za disanje, onda krilo nije bezbedno za letenje i treba ga impregnisati. Ako uspemo da udahnemo manje vazduha, onda je obrnuto srazmeran i kvalitet materijala. Ako materijal ne propusta vazduh i pri usisavanju se nabira, onda je kvalitet impregnacije odličan i ne treba je obnavljati. Sredstvo za impregnisanje mora biti neškodljivo za zdravlje i krilo, bezbojno, viskozno, otporno na UV zračenje i gljivice, jeftino, lako upotrebljivo i dužeg veka trajanja.
Impregnaciju vršimo 3% etilalkoholnim rastvorom celuloznog derivata. U potpunosti zadovoljava postavljene uslove i dostupan je.
Impregnacijakrila..jpgPostupak impregnisanja vršimo posle pranja, sušenja, krpljenja i testiranja jačine. Raspršivanjem se postiže ravnomeran sloj i brzina nanošenja. Rastvor mora potpuno pokvasiti i natopiti površinu. Isparavanjem alkohola ostaje tanka opna između vlakana, koja se drži mehanički i ne deluje hemijski. Koliko je to pozitivno, jer ne umanjuje čvrstinu krila, toliko  je impregnacija manje postojana i  propada  brže od skupe  fabričke impregnacije. Ovaj indiferentan rastvor je univerzalan za sve vrste mekih krila i mnogima će produžiti život za još koji stotinak sati letenja.  Mi smo na jednom krilu obnavljali sloj tri puta, jer je materijal jak i može bezbedno leteti.
 25.5.2007 smo dobili besplatno, nov rastvor na testiranje. Emulzija sadrži 3,5 do 4,5 grama suve materije po kvadratnom metru osušenog krila. Dva krila smo obradili za probu.

 
 

Komentara: 1


# oprema Zoran Marinković impregnacija paraglajding
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    STAMENCO 30.09.2008.
    ZDRAVO
    Ja sam iz Kavadarci-Macedonija pa bih molio da dobijem vise informacije oko imprgnacije kila odnosno gde mogu da nabavim to sredstvo HVALA


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima