Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ispitivanje i impregnacija mekog krila

rss

23.01.2007. Z. Marinković

Ispitivanje i impregnacija mekog krila

Zavisno od vrste materijala i uslova korišćenja,  krilo postaje propustljivo za vazduh, teže se puni, ne zadržava i ne postiže optimalni pritisak. Tako omekšalo krilo, ima neravnu površinu i još veći otpor kretanju. Zato se kreće sporije i još teže puni, pa nema dovoljnu čvrstinu i lako se podvija. Zbog smanjene brzine lako gubi dinamički uzgon i iz stanja letenja prelazi u nekontorlisano propadanje.
Ispitivanje jačine materijala, radimo ubadanjem iglom i bočnim zatezanjem. Probu iglom vršimo na nekoliko kritičnih mesta, naročito na izlaznoj ivici i gornjaki iznad otvora. Ako materijal pruža otpor cepanju pri sili do 5 Njutna  (0,5 Kg), to j je  odlično stanje. Ako cepanje materijala počne pri manjoj sili, srazmerno je umanjen kvalitet i upotrebljivost krila.
Takvo krilo možemo impregnisati,  i upotrebljavati za obuku na zemlji. Ako materijal izdrži  probu iglom bez oštećenja, možemo ga impregnisati i leteti, prema uputstvu proizvođača bez ograničenja.
impregnacija_krila.jpgIspitivanje poroznosti materijala vršimo običnim levkom, prečnika oko 0,1 m. Taj širi otvor levka čvrsto pritisnemo na zategnutu površinu krila, da vazduh ne prolazi  između krila i ivice levka. Zatim pokušamo da udahnemo vazduh kroz uži otvor levka. Ako uspemo da udahnemo dovoljnu količinu vazduha za disanje, onda krilo nije bezbedno za letenje i treba ga impregnisati. Ako uspemo da udahnemo manje vazduha, onda je obrnuto srazmeran i kvalitet materijala. Ako materijal ne propusta vazduh i pri usisavanju se nabira, onda je kvalitet impregnacije odličan i ne treba je obnavljati. Sredstvo za impregnisanje mora biti neškodljivo za zdravlje i krilo, bezbojno, viskozno, otporno na UV zračenje i gljivice, jeftino, lako upotrebljivo i dužeg veka trajanja.
Impregnaciju vršimo 3% etilalkoholnim rastvorom celuloznog derivata. U potpunosti zadovoljava postavljene uslove i dostupan je.
Impregnacijakrila..jpgPostupak impregnisanja vršimo posle pranja, sušenja, krpljenja i testiranja jačine. Raspršivanjem se postiže ravnomeran sloj i brzina nanošenja. Rastvor mora potpuno pokvasiti i natopiti površinu. Isparavanjem alkohola ostaje tanka opna između vlakana, koja se drži mehanički i ne deluje hemijski. Koliko je to pozitivno, jer ne umanjuje čvrstinu krila, toliko  je impregnacija manje postojana i  propada  brže od skupe  fabričke impregnacije. Ovaj indiferentan rastvor je univerzalan za sve vrste mekih krila i mnogima će produžiti život za još koji stotinak sati letenja.  Mi smo na jednom krilu obnavljali sloj tri puta, jer je materijal jak i može bezbedno leteti.
 25.5.2007 smo dobili besplatno, nov rastvor na testiranje. Emulzija sadrži 3,5 do 4,5 grama suve materije po kvadratnom metru osušenog krila. Dva krila smo obradili za probu.

 
 


# oprema Zoran Marinković impregnacija paraglajding
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima