Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Cena bezbednosti

rss

25.02.2010. Zoran Marinković

Cena bezbednosti

Česta je pojava stavljanja natpisa na krilo jederećeg padobrana. Reklama, isticanje, ili želja darodavca ima svoju cenu. Koliko je prihvatljiva?

 U praksi su usvojena dva načina oslikavanja: Lepljenjem plastične folije u boji, ili nanošenje rastvorene boje. Oba načina imaju prednosti i mane, ali i rizik po bezbednost letenja.

Ne davno smo nabavili korišćen padobran po vrlo niskoj ceni, skoro poklonjen, ali je materijal bio u vrlo dobrom stanju. Nije propuštao vazduh i imao je čvrstinu novog materijala. Uzrok smo našli pri pokušaju da naduvamo i podignemo krilo. Nalepljena folija teksta je svojom površinom zatezala, nabirala i učvrstila veliki deo površine i tako narušila oblik, da je krilo jedva opstajalo u vazduhu, imalo malu nasivost, teško upravljivo i leteći malom finesom, brzo sletalo. Sreća što ga je ispitivao naš šampion Pavle i niko nije rizikovao povrede.

Ustanovili smo, da su nabori krute samolepljive folije previše zatezali donju površinu krila i odlučili smo da je uklonimo. Za sat vremena pažljivog cepkanja i struganja, skinuli smo svu foliju i krilo je dobilo prvobitni oblik i letna karakteristike. Ostatak lepka na donjaki je pretio da se međusobno slepljuje  umazane površine. Mehaničko otklanjanje ostatka lepka nije moguće, a pranje rastvaračima bi oštetilo krpupu, pa smo utrošili 200 grama talk pudera, da energičnim utrljavanjem zasitimo sloj zaostalog lepka i tako izgubi lepljivost. Krilo sada leti upravljivo i stabilno.

Drugi način štetnog dejstva na materijal je hemijski uticaj boje koja se nanosi. Rastvarači, rezređivači, sikativi, peroksidi i ostale komponente imaju sigurno neki uticaj na tanku krpu padobrana. Koliki je taj uticaj, teško je proceniti uopšteno za sve materijale krila i boje. Proizvođač padobrana bi trebao dati preporuku i garanciju za svoj proizvod, pa se toga treba držati.

Postoji neki savet, da se može upotrebiti vodom razrediva AKRILNA BOJA, za natpise na padobranu, ali nije provereno dejstvo.


# bezbednost oprema Zoran Marinković paraglajding
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima