Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Cena bezbednosti

rss

25.02.2010. Zoran Marinković

Cena bezbednosti

Česta je pojava stavljanja natpisa na krilo jederećeg padobrana. Reklama, isticanje, ili želja darodavca ima svoju cenu. Koliko je prihvatljiva?

 U praksi su usvojena dva načina oslikavanja: Lepljenjem plastične folije u boji, ili nanošenje rastvorene boje. Oba načina imaju prednosti i mane, ali i rizik po bezbednost letenja.

Ne davno smo nabavili korišćen padobran po vrlo niskoj ceni, skoro poklonjen, ali je materijal bio u vrlo dobrom stanju. Nije propuštao vazduh i imao je čvrstinu novog materijala. Uzrok smo našli pri pokušaju da naduvamo i podignemo krilo. Nalepljena folija teksta je svojom površinom zatezala, nabirala i učvrstila veliki deo površine i tako narušila oblik, da je krilo jedva opstajalo u vazduhu, imalo malu nasivost, teško upravljivo i leteći malom finesom, brzo sletalo. Sreća što ga je ispitivao naš šampion Pavle i niko nije rizikovao povrede.

Ustanovili smo, da su nabori krute samolepljive folije previše zatezali donju površinu krila i odlučili smo da je uklonimo. Za sat vremena pažljivog cepkanja i struganja, skinuli smo svu foliju i krilo je dobilo prvobitni oblik i letna karakteristike. Ostatak lepka na donjaki je pretio da se međusobno slepljuje  umazane površine. Mehaničko otklanjanje ostatka lepka nije moguće, a pranje rastvaračima bi oštetilo krpupu, pa smo utrošili 200 grama talk pudera, da energičnim utrljavanjem zasitimo sloj zaostalog lepka i tako izgubi lepljivost. Krilo sada leti upravljivo i stabilno.

Drugi način štetnog dejstva na materijal je hemijski uticaj boje koja se nanosi. Rastvarači, rezređivači, sikativi, peroksidi i ostale komponente imaju sigurno neki uticaj na tanku krpu padobrana. Koliki je taj uticaj, teško je proceniti uopšteno za sve materijale krila i boje. Proizvođač padobrana bi trebao dati preporuku i garanciju za svoj proizvod, pa se toga treba držati.

Postoji neki savet, da se može upotrebiti vodom razrediva AKRILNA BOJA, za natpise na padobranu, ali nije provereno dejstvo.

Komentara: 2


# bezbednost oprema Zoran Marinković paraglajding
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Kenda 07.09.2010.
    za skidanje samolepive folije sa stakla koristi se trihlorin,a za skidanje samolepive folije sa glidera koristi se strpljenje,a sto se saveta tice za bezbedno letenje koristite glajdere ne starije od tri godine(proveren nacin za duzi zivot)...pozdrav

  • (+0) (-0)

    Zoran 08.09.2010.
    Još se nije desio udes zbog loše opreme, nego zbog prazne glave...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima