Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Поправка меког крила

rss

23.01.2007. З. Маринковић

Поправка меког крила

Ако се уоче оштећења површине крила, треба их поправити.
Препорука, да се крило шаље овлашћеном и стручном лицу, није од користи, јер таквих или нема у близини, или се иза имена крије рекетирање печата и потписа, а са јефтином, експрес, квалитетном поправком, нема никакве везе.
Пажљива самопомоћ је неминовна, па је треба вршити уз поштовање основних физичких закона.
Мања механичка оштећења, величине до 0,05 м, настала пробијањем оштрим предметом, се лако и ефикасно поправљају.
Парче истог материјала, старог крила, или део вреће за крило, исећи тако, да димензија закрпе буде 5 пута већа од оштећења.
На пример, за рупу од 0,03 м, исечемо парче закрпе величине 0,15 м.
Целу површину закрпе намажемо универзалним лепком, или лепком за гуму
у што тањем слоју. Око рупе у крилу, површину нешто већу од закрпе, такође намажемо лепком и по сушењу врло чвсрсто спојимо.
Пазимо, да не заостану ваздушни мехурићи, вишак лепила и да се текстура, смер влакана закрпе и крила поклапају.
За већа оштећења се зашивањем, додатно појачава залепљена закрпа. Шивење може бити и ручно, а бодови на растојању до 5 мм.
Шије се ивицом закрпе, обућарским, јаким концем. Ако је оштећење у близини спојева канапа, пре лепњеља закрпе, се врши ушивање ојачања за канап и евентуално додаје сигурносно парче материјала, за поуздану везу до неоштећеног дела и пренос силе, без деформације остатка површине.
Често ослаби ојачање на ребрима код отвора, па је отвор деформисан и смањен попречни пресек омета брзо и ефикасно пуњење крила ваздухом.
У комбинацији с повећаном порозношћу, крило је тешко напунити, постићи довољан надпритисак и аеро динамичан облик, па је отежано његово  подизање. Подвијање се дешава чешће и при слабим турбуленцијама, нарочито, ако се недовољно оптерећује. Такво, недовољно оптерећено, порозно, недовољно надувано и споро крило, је чест узрок губитка брзине и узгона (THE STOLING) и повреда.
Уз мање повећање тежине крила до 0,2 кг, може се знатно поправити облик отвора ојачањем полипропиленским тракама за паковање. На фотографији се види место лепљења и дужина трака.


# безбедност опрема Зоран Маринковић параглајдинг поправка крило летење слетање
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима