Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Поправка меког крила

rss

23.01.2007. З. Маринковић

Поправка меког крила

Ако се уоче оштећења површине крила, треба их поправити.
Препорука, да се крило шаље овлашћеном и стручном лицу, није од користи, јер таквих или нема у близини, или се иза имена крије рекетирање печата и потписа, а са јефтином, експрес, квалитетном поправком, нема никакве везе.
Пажљива самопомоћ је неминовна, па је треба вршити уз поштовање основних физичких закона.
Мања механичка оштећења, величине до 0,05 м, настала пробијањем оштрим предметом, се лако и ефикасно поправљају.
Парче истог материјала, старог крила, или део вреће за крило, исећи тако, да димензија закрпе буде 5 пута већа од оштећења.
На пример, за рупу од 0,03 м, исечемо парче закрпе величине 0,15 м.
Целу површину закрпе намажемо универзалним лепком, или лепком за гуму
у што тањем слоју. Око рупе у крилу, површину нешто већу од закрпе, такође намажемо лепком и по сушењу врло чвсрсто спојимо.
Пазимо, да не заостану ваздушни мехурићи, вишак лепила и да се текстура, смер влакана закрпе и крила поклапају.
За већа оштећења се зашивањем, додатно појачава залепљена закрпа. Шивење може бити и ручно, а бодови на растојању до 5 мм.
Шије се ивицом закрпе, обућарским, јаким концем. Ако је оштећење у близини спојева канапа, пре лепњеља закрпе, се врши ушивање ојачања за канап и евентуално додаје сигурносно парче материјала, за поуздану везу до неоштећеног дела и пренос силе, без деформације остатка површине.
Често ослаби ојачање на ребрима код отвора, па је отвор деформисан и смањен попречни пресек омета брзо и ефикасно пуњење крила ваздухом.
У комбинацији с повећаном порозношћу, крило је тешко напунити, постићи довољан надпритисак и аеро динамичан облик, па је отежано његово  подизање. Подвијање се дешава чешће и при слабим турбуленцијама, нарочито, ако се недовољно оптерећује. Такво, недовољно оптерећено, порозно, недовољно надувано и споро крило, је чест узрок губитка брзине и узгона (THE STOLING) и повреда.
Уз мање повећање тежине крила до 0,2 кг, може се знатно поправити облик отвора ојачањем полипропиленским тракама за паковање. На фотографији се види место лепљења и дужина трака.

Коментара: 2


# безбедност опрема Зоран Маринковић параглајдинг поправка крило летење слетање
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    neozbiljan 30.06.2007.
    AUTORU OVOG TEKSTA TREBA ZABRANITI, BILO STO DA PISE ILI GOVORI.(ljepak,obucarski konac)NEMOGU VJEROVAT DA OVO NAKO NAPISAO U OVOM STOLJECU?? OVAJ TEKST TREBA STO PRIJE POBRISAT . POZDRAV!

  • (+0) (-0)

    Zoran 01.07.2007.
    Сиромаштво није оправдање, јер је довољно 2 до 3 капи лепка за гуму, да се закрпи поцепан куртон и спречи рађање дебила, који никада неће бити способан да разлучи моду од физичких закона и реалних животних услова. Обичан неопренски лепак издржи преко 20 Њутна по см-кв на смицање, а цијанакрилатни преко 80. Меко крило носи до 5 Кг по м-кв, односно 0,05 Њутна силе по см-кв, па је сваки лепак неупоредиво јачи и издржава оптерећења од 50 Ге. Обућарски конац је израђен од квалитетног материјала, који издржава гажење и скакање и сигурно може просецати крило, али не може утицати на количину и квалитет масе у лобањској шупљини.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима