Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначки планинари освојили Триглав и Присојник

rss

12.10.2017.

Никола Игњатовић и Слободан Богосављевић, чланови Планинарског клуба "Железничар" Алексинац, били су у екипи која је ових дана освојила највишље врхове Словеније

Алексиначки планинари освојили Триглав и Присојник

Екипу је чинило 13 планинара из разних крајева Србије, планинарка из Србије, као и један планинар из Аустрије који је пореклом са Балкана.

- На успон смо кренули из долине Крме, 850 мнв, и циљ нам је био планинарски дом Кредарица који се налази тик испод врхова Триглава. Био је то јако напоран дан јер смо целу ноћ провели у путу и одмах пели велику висинску разлику од 1700 метара у дужини од око 8км. На стази смо провели негде око 6 часова и у дом смо стигли пред сам сумрак, прича нам Слободан.

- Ујутру смо устали рано, негде око 6, како би се спремили за оно што нас чека на стази. Тешка стаза, пењање стена које су тих дана биле залеђене и у неким деловима затрпане снегом. Стену Малог Триглава (2725 мнв.) смо попели за око 1,5 сат, јер је група била велика за такве услове. Након малог предаха на том врху, Велики Триглав 2864 мнв. смо попели кроз 45 мин. Горе је уследио одмор од једно пола сата јер је време ишло на нашу руку. Били смо изнад облака, потпуно ведро. На хоризонту су нам се указивали разни врхови Словеније, Италије и Аустрије који прелазе висину од 2500 мнв. Повратак је уследио нешто лакшом стазом, преко Малог Триглава смо се спустили до дома Планика и онда нам је одатле требало још 3 сата до наших кола која смо оставили у долини Крме. Уследило је препакивање и вожња до следећег смештаја, надомак превоја Вршич.

Резиме другог дана, за 9 сати колико смо провели на стази - пређено је око 10 км. Висина у успону је око 400 мнв. и у спусту преко 2000 мнв. што значи да нам је и други дан био изузетан.

У недељу, 1.10.2017., рано ујутру смо колима изашли до највише тачке превоја Вршич ( 1611 мнв. ). Ту је граница између долине Саве и долине Соче. Од тог места смо кренули на успон на врх Присојник 2547 мнв. где излазимо кроз нешто мање од 4 сата. Стаза је веома ризична, на неколико места се пењу вертикалне стене где су постављене сајле и клинови. Горе смо правили паузу од пола сата како бих смогли снаге за повратак који је био још тежи. Носили смо алпинистичку опрему како би били што безбеднији на стази. Спуст је трајао негде око 3,5 сати што је око 8 сати проведених на стази која захтева изузетну физичку и менталну спрему.

Резиме дана: дужина стазе 10 км у оба смера, пређена разлика у висини око 1000 метара како у пењању, тако и у спусту.

Богосављевић је поносан на свој успех:

- Ово је изузетан успех за клуб, за град. Испунио сам један од својих личних циљева тиме што сам попео један од највиших врхова Балкана и највиши врх СФРЈ, каже он.

- Попео сам скоро све познате врхове Балкана. Активан сам планинар дужи низ година и надам се будући водич планинарских тура широм Србије. Следеће што планирам су Доломити и Гранд Парадизо у Италији, Grossglokner у Аустрији, Мон Блан, Елбрус, додаје наш саговорник.

https://www.facebook.com/sloba88/media_set?set=a.10213767013478598.1073741892.1504173090

Коментара: 0


# Мон Блан
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима