Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

О летењу параглајдером

rss

06.07.2014. Параглајдинг клуб Јастребац Алексинац

Све што сте хтели да знате о слободном летењу,
а нисте имали кога да питате!

Параглајдинг је један од најмлађих ваздухопловних спортова и један од најлакшихи 

најједноставнијих начина да остварите свој сан о летењу. Овај спорт се интезивно развија и шири у последњих петнаест година и све више узима маха у спортском ваздухопловству и оутдоор активностима. Основни разлог овоме је тај што овај спорт не захтева огромна финансијска средства и време што је у данашње време нешто што се и најмање има. У овом спорту не постоје компликоване процедуре, закони, дуге и напорне обуке и све оно што убија задовољство, спонтаност и слободу летења. Све што вам је потребно јесте добра воља и мало слободног времена а оно што добијате је могућност великих авантура, путовања, изазов и поглед на невероватне лепоте предела изнад којих летите
 
А шта ако се бојим висине?
Прво и основно, сви имају страх од висине, то је нешто природно као и сваки страх од непознатог. Ако вам неко каже да се никад није уплашио летећи вероватно не говори истину или није нормалан. Чак и искусан пилот доживи страх током лета када услови за летење нису оптимални и то ће вас увек пратити у овом спорту. У почетку тај страх је много јачи и интезивнији, али временом ћете се сигурно навикнути и све више ћете уживати у лепоти слободног летења. Жеља за летењем је увек јача од страха. У ствари, страх је чак и велики пријатељ сваког пилота јер ће вас он увек спречавати да померате границе ван ваших могућности и вештине. Страх је ваш пријатељ!
 
 
Како се лети параглајдером?
У овом спорту ви не искачете из авиона као што се често помисли. Једино вам треба опрема која се лако пакује у један ранац (око 15кг тежине) и неки вид превоза до најближег брда. Ако желите можете и да прошетате до прве ливаде и полетите. Када нађете одговарајућу локацију треба вам мање од десет минута да се спремите и после неколико корака ви сте ваздуху. Изгледа невероватно али то јесте тако једноставно!Нема потребе за аеродромима или било каквом другом компликацијом. Ви сте онај који одлучује где и када ћете да полетите! А када одлучите да одете на слетање можете да изаберете и најмању ливаду и на њу да слетите! Да ли може једноставније од овога?
 
Колико се високо може летети параглајдером,
колико дуго и колико далеко?
Све ово зависи од временских услова, али се може остати у ваздуху и по неколико 
сати, ићи неколико хиљада метара у висину и прелетати неколико стотина километара (светски рекорд је око 400км).
 
Параглајдер је летелица као и једрилица, и исто као и она у параглајдингу се користе силе ветрова да се остане у ваздуху и да се иде што више и даље.
Када су услови оптимални можете да полетите са брда од неколико десетина метара а да се на крају нађете на преко 3000м. Све је могуће у овом спорту и границе се константно померају. Лета 2003. по први пут у историји, група параглајдериста је полетела из подножја Мон Блана (највиши врх Европе) и после сат времена лета слетели на врх планине! Сат времена после слетања на врх планине они су пили чај у Шамонију! Постоје планови да се на сличан начин освоје и други
врхови планина.
 
Обука
Обука се врши поступно и са мањих висина, тако се ученик полако навикава на висину 
и учи основне технике летења. Висина се поступно повећава како ученик напредује. У пракси је могуће да се изводе први висински летови (пар стотина метара) још током првог дана обуке али пожељнија је поступнија обука. Ипак увек постоји могућност да се први летови изведу у
тандем параглајдерима који имају могућност да носе две особе.
Тако ћете на најбезбеднији начин са инструктором да доживите први лет.
 
Безбедност
 
Ово је увек важно питање и ма колико то звучало чудно ово је веома безбедан спорт. Ипак та безбедност примарно зависи од самог пилота. Огроман проценат несрећа које су се десиле су узроковане људским фактором, дакле - до отказа опреме готово и не долази. Сам пилот је онај који одлучује у којим условима лети и да ли су они оптимални за његово искуство. У овом спорту нема места за сујету и доказивање и докле год сте тога свестни уживаћете у лепоти слободног летења.

Могли би да напишемо књиге о овом спорту, али док сами не дођете да
пробате овај спорт никада нећете схватити шта пропуштате. Доживећете невероватну слободу, летети заједно са птицама, прелетати прелепе пределе, путовати и стећи пријатеље где год слетите.

Коментара: 0


# параглајдинг Мон Блан
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима