Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinački planinari osvojili Triglav i Prisojnik

rss

12.10.2017.

Nikola Ignjatović i Slobodan Bogosavljević, članovi Planinarskog kluba "Železničar" Aleksinac, bili su u ekipi koja je ovih dana osvojila najvišlje vrhove Slovenije

Aleksinački planinari osvojili Triglav i Prisojnik

Ekipu je činilo 13 planinara iz raznih krajeva Srbije, planinarka iz Srbije, kao i jedan planinar iz Austrije koji je poreklom sa Balkana.

- Na uspon smo krenuli iz doline Krme, 850 mnv, i cilj nam je bio planinarski dom Kredarica koji se nalazi tik ispod vrhova Triglava. Bio je to jako naporan dan jer smo celu noć proveli u putu i odmah peli veliku visinsku razliku od 1700 metara u dužini od oko 8km. Na stazi smo proveli negde oko 6 časova i u dom smo stigli pred sam sumrak, priča nam Slobodan.

- Ujutru smo ustali rano, negde oko 6, kako bi se spremili za ono što nas čeka na stazi. Teška staza, penjanje stena koje su tih dana bile zaleđene i u nekim delovima zatrpane snegom. Stenu Malog Triglava (2725 mnv.) smo popeli za oko 1,5 sat, jer je grupa bila velika za takve uslove. Nakon malog predaha na tom vrhu, Veliki Triglav 2864 mnv. smo popeli kroz 45 min. Gore je usledio odmor od jedno pola sata jer je vreme išlo na našu ruku. Bili smo iznad oblaka, potpuno vedro. Na horizontu su nam se ukazivali razni vrhovi Slovenije, Italije i Austrije koji prelaze visinu od 2500 mnv. Povratak je usledio nešto lakšom stazom, preko Malog Triglava smo se spustili do doma Planika i onda nam je odatle trebalo još 3 sata do naših kola koja smo ostavili u dolini Krme. Usledilo je prepakivanje i vožnja do sledećeg smeštaja, nadomak prevoja Vršič.

Rezime drugog dana, za 9 sati koliko smo proveli na stazi - pređeno je oko 10 km. Visina u usponu je oko 400 mnv. i u spustu preko 2000 mnv. što znači da nam je i drugi dan bio izuzetan.

U nedelju, 1.10.2017., rano ujutru smo kolima izašli do najviše tačke prevoja Vršič ( 1611 mnv. ). Tu je granica između doline Save i doline Soče. Od tog mesta smo krenuli na uspon na vrh Prisojnik 2547 mnv. gde izlazimo kroz nešto manje od 4 sata. Staza je veoma rizična, na nekoliko mesta se penju vertikalne stene gde su postavljene sajle i klinovi. Gore smo pravili pauzu od pola sata kako bih smogli snage za povratak koji je bio još teži. Nosili smo alpinističku opremu kako bi bili što bezbedniji na stazi. Spust je trajao negde oko 3,5 sati što je oko 8 sati provedenih na stazi koja zahteva izuzetnu fizičku i mentalnu spremu.

Rezime dana: dužina staze 10 km u oba smera, pređena razlika u visini oko 1000 metara kako u penjanju, tako i u spustu.

Bogosavljević je ponosan na svoj uspeh:

- Ovo je izuzetan uspeh za klub, za grad. Ispunio sam jedan od svojih ličnih ciljeva time što sam popeo jedan od najviših vrhova Balkana i najviši vrh SFRJ, kaže on.

- Popeo sam skoro sve poznate vrhove Balkana. Aktivan sam planinar duži niz godina i nadam se budući vodič planinarskih tura širom Srbije. Sledeće što planiram su Dolomiti i Grand Paradizo u Italiji, Grossglokner u Austriji, Mon Blan, Elbrus, dodaje naš sagovornik.

https://www.facebook.com/sloba88/media_set?set=a.10213767013478598.1073741892.1504173090

Komentara: 0


# Mon Blan
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}