Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначки карате алтернативци

rss

24.02.2017.

У интересу спорта и истине, редакцији Алексинац нет, обратио се познати алексиначки карате тренер и спортски радник Зоран Станковић.

Алексиначки карате алтернативци

Он износи занимљиву градску спортску темом, за коју каже да би сви суграђани требало да буду упознати и увиде одређене неправде. Његово писмо преносимо у целости :

“Да се вратимо мало на манифестацију избор спортисте Алексинца за 2016. годину. После свечане церемонија на кратко сам разговарао у холу са Данетом Корицом, иначе генералним секретаром Спортског савеза Србије, који је овом приликом увеличао доделу признања најбољим спортистима и колективима у претходној години у Алексинцу.

Са великом горчином на лицу констатовао је, да је присуствовао прогласењу спортисте града из карате клуба Шуматовац, за најбољег јуниора у 2016. год, а да је притом карате клуб “Шуматовац” члан Српске карате конфедерације која је организовала петицију и прети да тужи Министарство спорта и Спортски савез Србије за наводну дискриминацију.

Наша атлетска легенда, се осећала мало непријатно, али је схватио да је он ту био позван као гост на свечаности. У Србији за оне неупућене постоји на десетине карате организација и федерација, али је само једна призната и финансирана од званичних спортских институција у овој земљи: Спортског савеза Србије, Министрарства за омладину и спорт и Олимпијског комитета Србије, а то је Карате федерација Србије КФС.  

Карате федерација Србије је једини Национални спортски савез за карате спорт у Србији, који је финансиран од државе и чији су резултати једино признати. Напомињен да је карате је летос у РИУ постао Олимпијски спорт и то WKF карате организација, којој припада и Карате федерација Србије.

Од тада креће озбиљно разрачунавање са алтернативним карате федерацијам у земљи и стриктна примена Новог Закона о спорту. Министарство омладине и спорта са Спортским савезом Србије  крећу у обилазак  вецине Опстинских спортских савеза у земљи са презентацијом тог закона и Приручника  за финансирање програма у области спорта у јединицама локалне самоуправе.

Право на финансирање имају само клубови који су чланови Националних гранских спортских савеза и нико више. Ми у граду имамо два таква клуба који нису чланови Националне карате организације од свог оснивања, а то су  КК "Шуматовац" (Српска карате конфедерација, ЈКА СОТОКАН)  и КК "Ђорђевић" (Фудокан), који аутоматски не могу бити финансирани из буџета и чији резултати такође нису релевантни за ову државу.

Све то може да се провери на сајту Спортског Савеза Србије.

Наш Општински спортски савез је упознат са том чињеницом и опет се оглушује о закон, тако да у управном одбору Спортског савеза Алексинца имају тренера карате клуба "Шуматовац" као члана Управног одбора, који одлучује о додели финансијских средстава за свој клуб, а која му по закону не припадају и одлучује о избору спортисте града (мора се признати да делује нелогично).

Дане Корица је обећао да ће спортски инспектори врло брзо стићи у сваку општину и проверити рад спорских савеза и како се тросе буџетска средства. По Закону о спорту постоји категоризација спортова, спортиста, клубова и спортских резултата и тачно се зна ко је ко у Србији. Тако мора да се ради и на локалу, а не да се непризнати резултати са сумњивих такмичења у непризнатим федерацијама од стране спортских институција ове земље узимају за "велике" спортске резултате и да се на локалу такви проглашавају за спортисте града, да им се даје лажна нада да су "врхунски" спортисти.

Све док WКФ карате није постао олимпијска дисциплина алтернативним карате федерацијам ништа није сметало, узимали су чланарину, политичким или неким другим везама узимали и део буџетског колача за спорт (иако на то нису имали право), а онда је уследио ШОК када је министар спорта Вања Удовичић кренуо у примену Закона о спорту.

Онда су алтернативци, тако их зову, кренули са прикупљањем потписа и петицијом како су наводно дискриминисани од државе и хоће да је туже. Њима нико не забрањује да се баве каратеом, али не могу бити финансирани ван спортских институција ове земље, а и њихови резултати се такође не узимају за озбиљне.

Са нестпљењем очекујемо да видимо како ће се средства за спорт у Алексинцу поделити ове године, а Закон о спорту је ту јасан. Највише што један клуб може да добије од буџетског спортског колача је 20% средстава!!!

У интересу спорта и истине, срдачно поздрављам све читаоце Алексинац нета!!!“


# буџет Шуматовац Алексинац.Нет спортски савез ко је ко Зоран Станковић Дане Корица
@aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима