Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinački karate alternativci

rss

24.02.2017.

U interesu sporta i istine, redakciji Aleksinac net, obratio se poznati aleksinački karate trener i sportski radnik Zoran Stanković.

Aleksinački karate alternativci

On iznosi zanimljivu gradsku sportsku temom, za koju kaže da bi svi sugrađani trebalo da budu upoznati i uvide određene nepravde. Njegovo pismo prenosimo u celosti :

“Da se vratimo malo na manifestaciju izbor sportiste Aleksinca za 2016. godinu. Posle svečane ceremonija na kratko sam razgovarao u holu sa Danetom Koricom, inače generalnim sekretarom Sportskog saveza Srbije, koji je ovom prilikom uveličao dodelu priznanja najboljim sportistima i kolektivima u prethodnoj godini u Aleksincu.

Sa velikom gorčinom na licu konstatovao je, da je prisustvovao proglasenju sportiste grada iz karate kluba Šumatovac, za najboljeg juniora u 2016. god, a da je pritom karate klub “Šumatovac” član Srpske karate konfederacije koja je organizovala peticiju i preti da tuži Ministarstvo sporta i Sportski savez Srbije za navodnu diskriminaciju.

Naša atletska legenda, se osećala malo neprijatno, ali je shvatio da je on tu bio pozvan kao gost na svečanosti. U Srbiji za one neupućene postoji na desetine karate organizacija i federacija, ali je samo jedna priznata i finansirana od zvaničnih sportskih institucija u ovoj zemlji: Sportskog saveza Srbije, Ministrarstva za omladinu i sport i Olimpijskog komiteta Srbije, a to je Karate federacija Srbije KFS.  

Karate federacija Srbije je jedini Nacionalni sportski savez za karate sport u Srbiji, koji je finansiran od države i čiji su rezultati jedino priznati. Napominjen da je karate je letos u RIU postao Olimpijski sport i to WKF karate organizacija, kojoj pripada i Karate federacija Srbije.

Od tada kreće ozbiljno razračunavanje sa alternativnim karate federacijam u zemlji i striktna primena Novog Zakona o sportu. Ministarstvo omladine i sporta sa Sportskim savezom Srbije  kreću u obilazak  vecine Opstinskih sportskih saveza u zemlji sa prezentacijom tog zakona i Priručnika  za finansiranje programa u oblasti sporta u jedinicama lokalne samouprave.

Pravo na finansiranje imaju samo klubovi koji su članovi Nacionalnih granskih sportskih saveza i niko više. Mi u gradu imamo dva takva kluba koji nisu članovi Nacionalne karate organizacije od svog osnivanja, a to su  KK "Šumatovac" (Srpska karate konfederacija, JKA SOTOKAN)  i KK "Đorđević" (Fudokan), koji automatski ne mogu biti finansirani iz budžeta i čiji rezultati takođe nisu relevantni za ovu državu.

Sve to može da se proveri na sajtu Sportskog Saveza Srbije.

Naš Opštinski sportski savez je upoznat sa tom činjenicom i opet se oglušuje o zakon, tako da u upravnom odboru Sportskog saveza Aleksinca imaju trenera karate kluba "Šumatovac" kao člana Upravnog odbora, koji odlučuje o dodeli finansijskih sredstava za svoj klub, a koja mu po zakonu ne pripadaju i odlučuje o izboru sportiste grada (mora se priznati da deluje nelogično).

Dane Korica je obećao da će sportski inspektori vrlo brzo stići u svaku opštinu i proveriti rad sporskih saveza i kako se trose budžetska sredstva. Po Zakonu o sportu postoji kategorizacija sportova, sportista, klubova i sportskih rezultata i tačno se zna ko je ko u Srbiji. Tako mora da se radi i na lokalu, a ne da se nepriznati rezultati sa sumnjivih takmičenja u nepriznatim federacijama od strane sportskih institucija ove zemlje uzimaju za "velike" sportske rezultate i da se na lokalu takvi proglašavaju za sportiste grada, da im se daje lažna nada da su "vrhunski" sportisti.

Sve dok WKF karate nije postao olimpijska disciplina alternativnim karate federacijam ništa nije smetalo, uzimali su članarinu, političkim ili nekim drugim vezama uzimali i deo budžetskog kolača za sport (iako na to nisu imali pravo), a onda je usledio ŠOK kada je ministar sporta Vanja Udovičić krenuo u primenu Zakona o sportu.

Onda su alternativci, tako ih zovu, krenuli sa prikupljanjem potpisa i peticijom kako su navodno diskriminisani od države i hoće da je tuže. Njima niko ne zabranjuje da se bave karateom, ali ne mogu biti finansirani van sportskih institucija ove zemlje, a i njihovi rezultati se takođe ne uzimaju za ozbiljne.

Sa nestpljenjem očekujemo da vidimo kako će se sredstva za sport u Aleksincu podeliti ove godine, a Zakon o sportu je tu jasan. Najviše što jedan klub može da dobije od budžetskog sportskog kolača je 20% sredstava!!!

U interesu sporta i istine, srdačno pozdravljam sve čitaoce Aleksinac neta!!!“


# budžet Šumatovac Aleksinac.Net sportski savez ko je ko Zoran Stanković Dane Korica
@aleksinacnet @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima