Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Величанствен финансијски потез којим је Путин надиграо ЕУ и САД

rss

29.12.2014. Србија данас

МОСКВА - И док су на Западу убеђени да ће санкције бити довољне да се Русија "порази", званична Москва је управо направила величанствен финансијски потез којим је окренула своје противнике око малог прста и за пар дана зарадила више од 20 милијарди долара. Плус, повратила је готово 30 одсто акција својих монополских фирми, који су били у западним рукама.

Како преноси руски портал "Њолск.ру", велики део деоница руских енергетских компанија припадао је страним инвеститорима - америчким и европским - што је значило да готово половина прихода од нафтних и гасних компанија није ишла у руску касу, него на рачуне страних "финансијских ајкула" у Европи. Због ситуације на Криму, рубља је почела нагло да пада, а Централна банка није урадила ништа да би подржала курс рубље. Чак су се и појавиле гласине да Русија нема довољно залиха валуте, да би подржала курс рубље.

Због тих гласина, али и Путинове изјаве да ће заштитити становнике који говоре руским језиком уУкрајини, дошло је до великог пада вредности деоница руских енергетских компанија и "финансијске ајкуле" су убрзо почеле да продају деонице на берзама док нису потпуно изгубиле вредност.

Путин је чекао читаву недељу, и само се смешкао на конференцијама за штампу, а када је цена деоница потпуно пропала, он је одмах наредио да се истовремено откупе све акције које су биле у рукама Американаца и Европљана. Док су "финансијске ајкуле" схватиле да их Путин "окренуо око малог прста", већ је било касно: акције су биле у рукама Русије.

Русија тога дана није само зарадила више од 20 милијарди долара, већ је и вратила акције својих компанија. Сада приход од нафте и гаса неће одлазити у иностранство, већ ће остати Русији. Рубља ће се сама од себе подићи и за њено подржавање неће бити потребно трошити златне резерве Федерације. Заиста, "финансијске ајкуле" са Запада су вешто изигране јер су, за само неколико минута, Руси за ''пеније'' купили акције које доносе приход од нафте и гаса вредан више милијарди долара

Треба истаћи да тако сјајна операција није виђена још од оснивања берзе. Путин је овим потезом вешто надиграо и ЕУ и САД, а пред очима читавог света све је прошло по плану. 


#
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима