Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Свечана промоција енциклопедије Catena mundi!

rss

25.10.2014.

Пред више хиљада присутних, у препуној Великој дворани Коларца, одржана је величанствена промоција енциклопедије Catena mundi – највећа књижевна промоција у последњих неколико деценија у Србији

Пред близу више хиљада присутних, у препуној Великој дворани Коларца, одржана је величанствена промоција енциклопедије Catena mundi – највећа књижевна промоција у последњих неколико деценија у Србији.

Упркос тешким временима за српску културу, у уторак, 21. октобра, читаоци наше издавачке куће још једном су показали да наше књиге стварају посвећенике. Пред више хиљада присутних, у препуној Великој Дворани Коларца одржана је величанствена промоција енциклопедије Catena mundi.

Гужва се створила готово пола сата пре почетка програма. Бројни заинтересовани разгледали су изложене књиге, нестрпљиво чекајући да водитељ, Вјера Мујовић, глумица Народног позоришта, започне програм. Промоција, заправо догађај у режији ђакона Ненада Илића, састојала се од кратких филмова на поједине теме Catene, после којих су наступали говорници.

Публици се, после филма о виначанском писму, први обратио Александар Петровић – Аца Селтик. Он је, на енергичан и занимљив начин причао о потрази за аутентичном историјом Срба и Словена и храбрости да се до ње дође.

О православљу у енциклопедији и временима у којима се ова књига појављује беседио је Владимир Димитријевић: „Прво издање ове књиге појавило се у најтежим временима, када се она нашла на барикадама грађанског рата 1992. године – подсетио је Димитријевић. – И није чудо што је баш данас, на обележавање дана погибије ђака на Шумарицама, промоција другог издања. Опет се води рат против српског народа и Catena је ту да подсети да научимо пјесан јер је у њему избављење.“

Пошто је част да енциклопедију отвори својим текстом припала Владети Јеротићу, после кратког филма о вековима српских сеоба, публици се обратио академик Владета Јеротић. Сеобе су, истиче Јеротић, пут ка зрелости једног народа, и вечито искушење Срба да се расипају и цепају.

Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник Компаније „Новости“, говорио је на потресну тему усташких злочина. – Изузетна ми је част била када сам пре више од двадесет година добио позив од Кијука да напишем текст за ову енциклопедију. Тада сам као најмлађи аутор писао о ономе што је било актуелно политичком животу Срба. Данас ми је још већа част када сам на овом месту и о томе говорим пред овако угледним људима – каже Дмитровић.

Један од ретких аутора који је у енциклопедији заступљен са два текста, Коста Чавошки, говорио је о српском народу у комунистичкој Југославији. СФР Југославија је, као држава, направљена простим усменим договором комуниста, при чему су српски комунисти, за разлику од других, радили против интереса свога народа.

Последњи говорник, Бранимир Нешић, директор наше издавачке куће, беседио је о тајни пшеничног зрна – чињеници да упркос свом одсуству, Catena испуњавала своју мисију, створила је свој култ који се данас пројављује. „Catena је саборно место свих за које нема већег бола него данас волети своју Отаџбину, и за које је та љубав највећи крст.“

На крају промоције уручена су специјална издања добротворима и покровитељима енциклопедије и издавачке куће, као и породици Предрага Драгића Кијука. Као специјални гост наступио је и драмски уметник Петар Божовић, а након промоције, аутори осталих издања ове издавачке куће потписивали су своје књиге заинересованим читаоцима.

Вече је завршено видео снимком Кијукове беседе о тајни поезије.

Извор: Catena mundi - Промоције

Коментара: 0


# промоција catena mundi Бранимир Нешић Владета Јеротић Аца Целтик коларац Ратко Дмитровић Аца Селтик Александар Петровић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима