Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Српска Нова година: Зашто се слави 13. јануара и што је у комунизму била забрањена?

rss

31.12.2014. Телеграф / Извор: Новости / Б. Субашић

СРПСКА НОВА ГОДИНА: Зашто се слави 13. јануара и што је у комунизму била забрањена?

Настала је као знак отпора покушајима да се затре српски идентитет. Комунисти су издавали стриктну наредбу да 13. јануара кафане морају да се затворе најкасније до 22 сата

SRPSKA NOVA GODINA: Zašto se slavi 13. januara i što je u komunizmu bila zabranjena?

Научници су само делимично у праву кад кажу да је српска Нова година у ствари старокалендарска, настала по рачунању времена које је установио Јулије Цезар. Иако се може назвати и православном, јер је славе Руси, Грузини монаси на Светој Гори, па чак и православни Јапанци, српска Нова година је нешто друго, јер је настала као знак отпора покушајима да се затре српски идентитет.

Она није почела да се слави јавно и пркосно 1919. године, када је Краљевина СХС за ванцрквене сврхе усвојила нови грегоријански календар. Срби су постали смуњичави тек 1923, када је из Загреба поручено да православна славља наводно штете привреди и трговини.

Зебњу Срба су појачали исти захтеви из хрватских градова где су били јаки центри фрањеваца, а чашу је прелио захтев новокомпонованих српских богаташа, ратних профитера, који су тражили да се календар додатно подеси да и Божић и Ускрс падају увек у дане викенда, да не би имали губитке због празника.

Foto: Novosti.rs

Фото: Novosti.rs

Тај притисак је Србе толико иритирао да су старокалендарску Нову годину од 1923. почели да празнују као “опозициону” јавно и пркосно, у ресторанима и на улицама, иако није била државни празник. Прославу нове православне организовала је прва београдска “Касина”, а следећих година су се придружиле све престоничке кафане, биоскопи, домови ратника-инвалида…

С Новом годином пробудио се код нас друштвени живот. Весеља започињу, пријатељи се састају у приватним друштвима, веселе се и у пријатној забави проводе. Куд год да се окренеш, од свуда ти свирка уши заглуне – пренео је новогодишњу атмосферу 1. јануара 1847. репортер “Србских новина”.

Foto: Novosti.rs

Фото: Новости.рс

Државна пропаганда, да људи треба да буду мање Срби, а више Југословени, потискивала је православну Нову годину. У комунизму је славље српске Нове године било забрањено, па су и они рођени 13. јануара били сумњиви ако славе рођендан. Постојала је стриктна наредба да 13. јануара кафане морају да се затворе најкасније до 22 сата, али, ипак, Срби су наставили да је славе кришом и из ината.

 

(Telegraf.rs / Извор: Новости  / Б. Субашић)

 

Коментара: 2


# Ди Нова година Српска Нова година
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    Исто као пре 100 година 31.12.2014.
    Зебњу Срба су појачали исти захтеви из хрватских градова где су били јаки центри фрањеваца, а чашу је прелио захтев новокомпонованих српских богаташа, ратних профитера, који су тражили да се календар додатно подеси да и Божић и Ускрс падају увек у дане викенда, да не би имали губитке због празника.

  • (+4) (-0)

    Sasa 31.12.2014.
    A tebe to pogadja da ne bi radio vikendom a?E svasta vala ima.Nekima covek ne moze nista ugoditi.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима