Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Срећна Нова 7523. година!?

rss

04.01.2015. Курир

Реч је о најстаријем календару познатом историји. По њему, године су се бројале од „постанка света 1. септембра 5508. године пре рођења Исуса“.

dusan 2
 

Питање усаглашавања календара које је покренуто у српској јавности заправо је прича стара вековима. Календарски проблем није ни лак ни једнозначан, па одговор на питање – у којој години сада живимо није уопште једноставан колико се на први поглед може чинити.

На кули на Смедеревској тврђави пише да је сазидана 6938. године. Има записа оновремених историчара који наводе да се Косовска битка одиграла 6897. године. Чувени законик цара Душана донет је 6857. године. Одговор на ова и још многа друга питања лежи у календару који су Срби користили од оснивања државе, па све до прихватања јулијанског календара.
Реч је о најстаријем календару познатом историји. По њему, године су се бројале од „постанка света 1. септембра 5508. године пре рођења Исуса“.

Према њему, ово није 2015. него 7523. година!

Овај календар су користили многи народи, а пре свега Византијци. Ипак, српска „варијанта“ осим што има индиција да је старија од насељавања Словена на ове просторе, особена је по још нечему. Наиме, она једина датум бележи у формацији – година-месец-дан и има само два годишња доба – лето и зиму (или по народном веровању – Ђурђевдан и Митровдан).

Срби су време овим календаром званично мерили од времена Светог Саве када је он постао званични календар Српске православне цркве.

Најстарији сачувани документи на којима су види употреба овог календара јесу Студенички типик из 1195 (6703) и Карејски типик Светог Саве из 1199 (6707) године.

Овај календар је био у употреби све до краја 17. века (неки мисле чак и до 19. века).

До тада, сви документи, надгробни споменици, повеље, данашњи споменици културе … временски су одређивани према њему. Најупечатљивији доказ је поменута кула у Смедеревској тврђави.

После овог периода, Срби су прихватили јулијански календар, а 1919. године и грегоријански.
Напуштањем „старог“ календара у Србији је заправо отворено календарско питање и расправе које трају до данашњег дана.

 

Коментара: 4


# Ди
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-1)

  strasno 04.01.2015.
  Prizvaste se pameti napokon, sada vec baratate istorijskim cinjenicama, " srpski kalendar je "varijanta" vizantijskog "," u upotrebi je od 1195 " ,dakle nema vise onih nebuloza, naravno, ovakvo racunanje vremena nije najstarije, najstariji je datum koji se uzima za nultu godinu, ovde se do datuma doslo sabiranjem datuma po kojima su se odigrali biblijski dogadjaji, i poslo se od 5508/9 godine, od stvaranja sveta, prema bibliji. Rimljani su racunali vreme od nastanka Rima, Vizantija je samo naslednik dela rimskog carstva koje je 395, n.e. Teodosije podelio sinovima Arkadiju i Honoriju a koje se posle toga vise nije ujedinilo. To znaci da Vizantija nije koristila ovaj kalendar od 5508/9 pne vec je kalendar bio jedinstven za oba dela carstva. Tek od 6. veka u vreme Justinijana Vizantija pocinje da pravi razliku po ovom pitanju jer nije bilo realno da se vreme racuna po datumu osnivanja Rima ciju vlast vizantijski vladari odavno ne priznaju.

 • (+0) (-0)

  7523. 04.01.2015.
  Страшнило,иди чисти снег или тако нешто.Буди барем мало користан,овде то ниси.Доста је са том комунистичком праксом обмане.
  1. У тексту лепо пише,најстарији САЧУВАНИ документ је из 1195., што не значи да није било још старијих НЕСАЧУВАНИХ докумената.А не како ти преводиш ''партизански'', ''у употреби од 1195.''.
  2. Схвати већ једном да Византија није постојала и да бараташ измишљеним појмовима.
  3.Да је календар''византијски''зашто би почињао од 5838. ,што је година оснивања источног царстав, а не од 0.? Проста логика каже да су ''византијци'' преузели нечији календар, а то свакако није римски, јер римљани нису ни користили бројеве за одређивање година.Нису бројали године све до пред пад Републике.

 • (+0) (-0)

  AHHAAHHAAA 04.01.2015.
  Pa tebi ovo nije pseudonim, tebi je ovo sifra, zaboravio si samo slovo, i to F, od sad potpisuj komentare sa F - 7523, i svi ce te razumeti !

 • (+0) (-0)

  strasno 04.01.2015.
  Na ovim "istorijskim" kartama u tekstu "zasto im smetamo" koristi se geografski pojam Vizantija. To koriste tvoji omiljeni pisci. U dve karte.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима