Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Холандски војник о Сребреници: Српски војници су за пример!

rss

20.12.2011. S Media

Припадник холандских Плавих шлемова у неформалном разговору похвалио војнике Ратка Младића

Припадник холандског батаљона у време пада Сребренице, војник Роб Зомер рекао да су "сребреничке муслиманске жене никакве".

Истовремено, Зомер је похвалио српске војнике.


На промоцији документарног филма о учешћу холандског војника Роба Зомера у Сребреници, који су снимили холандски студенти, овај некада омиљени војник у Босни навукао је на себе гнев својих бошњачких домаћина.

Зомер, који је у време пада Сребренице био у Босни, испричао је после промоције филма како су Срби били добри војници, док су, како је оценио "мајке Сребренице никакве".

Бошњачки медији огорчени су оваквим Зомеровим наступом, тим пре што су га пре две године дочекали раширених руку после изјаве да се "враћа у Сребреницу јер саосећа са тамошњим народом".

- Након промоције тог документарца, који је више личио на телевизијску репортажу, отворена је дебата.

Зомер, очито, није очекивао да у публици има и грађана БиХ, па су из њега проговорили класична мржња и презир према сребреничким муслиманима.

У једној сцени показана је сребреничка Бошњакиња која је изгубила своје најмилије и која говори о Зомеру све најлепше.

Зомер је потом устао и о истој тој жени изрекао тако ружне ствари да и сада осећам бол због тога што сам чула.

Дословце, казао је да су "те муслиманске жене никакве" - испричала је "Дневном авазу" жена која је присуствовала промоцији, а која због специфичности природе посла који обавља није желела да открије идентитет.

Паралелно, Зомер није штедео речи хвале за српске војнике у Сребреници, а посебно је истакао да он није имао никаквих проблема са њима.

На промоцији, на којој је с презиром причао о сребреничким муслиманима, Зомер је имао и подршку Боба де Графа, универзитетског професора историје, који је био и један од истраживача познатог НИОД-овог Извештаја о Сребреници, који је холандски батаљон ослободио сваке кривице за пад Сребренице.

Извор: С медиа/Дневни аваз

Коментара: 2


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Алексинчанин 25.12.2011.
    Знају и оно шта је добро ;)

  • (+0) (-0)

    Vlada 17.01.2012.
    Kakve veze ima ovaj prilicno neukusni i sovnisticki tekst sa Aleksincem?


[ Додај коментар ]