Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

5 битних ствари у образовању детета које не смете заборавити

rss

20.05.2017. Наташа

Бити родитељ између осталог, пре свега значи одговорност. Одговорни сте да на прави пут изведете још један читав нови живот, а то није мала ствар. Они који имају више деце, имају и већу одговорност јер више младих живота усмеравају у одређеном правцу.

образовање детета

Време када смо се зезали, излазили и нисмо пуно преузимали одговорност у свом животу је прошло и сада када смо родитељи требамо знати неке ствари како бисмо своје дете или децу успели извести на прави пут.

Један од проблема са којима се данашњи родитељи сусрећу је то што оно што они сматрају да је прави и добар пут, деца углавном не сматрају јер имају другачије визије, планове и циљеве па ту често зна доћи до сукоба, неслагања, свађа итд.

Због тога је јако битно да док гајимо децу, у себи будимо осећај за разумевање, за прихватање другачијих одлука и за једноставно пуштање да повремено или у већини случајева деца сама одаберу шта је најбоље за њих и којим ће путем ићи. Ми смо ту да посаветујемо колико год пута је потребно, да им пружимо све доступне информације а она требају донети коначно одлуку за себе.

У процесу одрастања деце, изузетно је важно правилно васпитање, јер каснији пут детета у многоме зависи од тога какво му је било детињство и шта је све научио од родитеља.

Зато ћемо се у наставку овог текста позабавити са 5 битних ствари у образовању детета које не би сте смели заборавити уколико желите да дете изведете на прави пут.

5 битних ствари код образовања детета

1. Научите га да каже хвала и извини. Више од 50% родитеља ово потпуно заборави и једноставно се не бави оваквим стварима сматрајући их ситницама или небитним. Лепи манири, а пре свега знати рећи извини када сте погрешили, неког повредили, закачили или слично, и рећи хвала када вам је неко нешто лепо учинио, дао итд, су јако јако битни и чине велику разлику између онога ко је културан, учтив и бива перципиран као пријатна особа и онога ко није.

2. Научите га лепим манирима и понашању. Поред тога да га научите да каже 2 магичне речи извини и хвала, битно је да дете научите и лепом понашању генерално. Ту свакако спада то да никога не оговара, да не прича ружно за своје ближње, да никога не повређује, не вређа итд.

3. Утичите на то коју ће музику слушати и какве ће филмове гледати. Иако су у данашње време јако популарни међу млађом популацијом, хорор филмови уопште нису добра препорука за децу. Трудите се да им на то скренете пажњу и усмеравајте их да гледају неке корисне и поучне филмове који се могу наћи у жанровима драме, авантуре и слично. Избегавајте да му пуштате да гледа филмове у којима има много насиља, већ се пре опредељујте за оне филмове у којима има шта корисно да научи, да види неке лепе манире и особине главних ликова. Поред квалитетне едукације што се филмова тиче, требало би да са својим дететом радите и по питању музике. Најквалитетнијом музиком се свакако сматра класична музика и ако постоји могућност и жеља код детета, најбоље би било да слуша ту врсту музике. Ипак, сви смо ми различити и имамо различите укусе, па тако није смак света ни ако ваше дете буде желело да слуша данашњу забавну музику попут Николије, Александре Пријовић и слично.

4. Научите га да се бори за себе и да развија неки свој посао односно бизнис. Јако је битно да дете усмерите тако да се сам избори за себе, да развија своје таленте и бори се за своје снове, а не да чека да му држава да посао или да га неко запосли, таквих је огроман број данас. Што се пре научи борити за себе биће лакше и њему и вама.

5. Научите га да се носи са проблемима и неправдом. Овај свет је пун неправде и свакодневно нас прате неки проблем које морамо решавати. Што пре васе дете схвати у каквом свету живи и научи да се носи са тим изазовима на свакодневном нивоу, опет ће бити лакше и њему и вама. Зато обавезно порадите и на овом пољу.
 

Коментара: 0


# избори образовање дете
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима