Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

XVII Пешачки маратон "Поздрав пролећу" Алексинац - Сокобања у организацији ПСД "Брђанка"

rss

19.03.2015.

ПСД "Брђанка" 22. 3. 2015. организује XVII пешачки маратон "Поздрав пролећу" од Алексинца до Сокобање, тацније водопада Рипљка на Озрену.

Фото Саша Стојановић

Акција се овога пута организује новом стазом, која води од Алексинца, цркве Света Тројица у Глоговици, Шуматовца, Пруговца и Црне баре до Присада. Стаза од Присада је промењена у односу на предходне године. Води преко обронака Озрена, Видиковца, Гаврановог камена, Јовановог камена и пружа могућност прелепог панорамског погледа на Сокобањску котлину. Пролази поред манастира Јерменчић до водопада Рипаљка, где се завршава.

Заједнички ручак, војнички пасуљ, ће се организовати у ресторану "Рипаљка", а након тога је додела захвалница, затварање акције и дружење уз музику иживо.

Први пут ове године постоји могућност скраћења стазеи то на два начина. Први начин је одлазак само до Пруговца и тај део је дужине око 12км, а затим одлазак организованим превозом до Сокобање. Друга могућност је одлазак аутобусом до Црне баре, па пешачење само другим делом стазе у дужини од око 14км.

Аутобус полази у 9 часова испред Дома културе. Ова акција, по броју учесника предходне године, било је око 400 планинара из целе земље, спада у најосећеније планинарске акције у целој земљи предходне године.

Акција се организује у сарадњи са ПД "Озрен" из Сокобање.

Захваљујемо нашим вишегодишњим спонзорима за помоћ било које врсте: Скупштини општине Алексинац, ОТИС-у, Туристичкој организацији Сокобање, Феросу, Дирекцији споменика природе Рипаљка, ЈП " Србијашуме", Шумска управа "Сокобања" власнику ресторана "Рипаљка" онима који су желели да остану анонимни и волонтерима, ПСД "Брђанка", који сваке године својом посвећеношћу доприносе организацији акције.

Позивамо наше суграђане и све љубитеље кретања и боравка у приироди, а нарочито младе да нам се прикључе у што већем броју. Биће за сваког по нешто. Покажимо гостима нашег града најлепша места и културно историјске споменике у нашем окружењу.

Превоз кошта 200 дин, а ручак је бесплатан, с тим што треба да се понесе прибор за јело. Пријаве код Горана (0641198348) и Милкице (0606665629)


# Сокобања планинари Брђанка ПСД Рипаљка водопад
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима