Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

XVII Pešački maraton "Pozdrav proleću" Aleksinac - Sokobanja u organizaciji PSD "Brđanka"

rss

19.03.2015.

PSD "Brđanka" 22. 3. 2015. organizuje XVII pešački maraton "Pozdrav proleću" od Aleksinca do Sokobanje, tacnije vodopada Ripljka na Ozrenu.

Foto Saša Stojanović

Akcija se ovoga puta organizuje novom stazom, koja vodi od Aleksinca, crkve Sveta Trojica u Glogovici, Šumatovca, Prugovca i Crne bare do Prisada. Staza od Prisada je promenjena u odnosu na predhodne godine. Vodi preko obronaka Ozrena, Vidikovca, Gavranovog kamena, Jovanovog kamena i pruža mogućnost prelepog panoramskog pogleda na Sokobanjsku kotlinu. Prolazi pored manastira Jermenčić do vodopada Ripaljka, gde se završava.

Zajednički ručak, vojnički pasulj, će se organizovati u restoranu "Ripaljka", a nakon toga je dodela zahvalnica, zatvaranje akcije i druženje uz muziku iživo.

Prvi put ove godine postoji mogućnost skraćenja stazei to na dva načina. Prvi način je odlazak samo do Prugovca i taj deo je dužine oko 12km, a zatim odlazak organizovanim prevozom do Sokobanje. Druga mogućnost je odlazak autobusom do Crne bare, pa pešačenje samo drugim delom staze u dužini od oko 14km.

Autobus polazi u 9 časova ispred Doma kulture. Ova akcija, po broju učesnika predhodne godine, bilo je oko 400 planinara iz cele zemlje, spada u najosećenije planinarske akcije u celoj zemlji predhodne godine.

Akcija se organizuje u saradnji sa PD "Ozren" iz Sokobanje.

Zahvaljujemo našim višegodišnjim sponzorima za pomoć bilo koje vrste: Skupštini opštine Aleksinac, OTIS-u, Turističkoj organizaciji Sokobanje, Ferosu, Direkciji spomenika prirode Ripaljka, JP " Srbijašume", Šumska uprava "Sokobanja" vlasniku restorana "Ripaljka" onima koji su želeli da ostanu anonimni i volonterima, PSD "Brđanka", koji svake godine svojom posvećenošću doprinose organizaciji akcije.

Pozivamo naše sugrađane i sve ljubitelje kretanja i boravka u priirodi, a naročito mlade da nam se priključe u što većem broju. Biće za svakog po nešto. Pokažimo gostima našeg grada najlepša mesta i kulturno istorijske spomenike u našem okruženju.

Prevoz košta 200 din, a ručak je besplatan, s tim što treba da se ponese pribor za jelo. Prijave kod Gorana (0641198348) i Milkice (0606665629)

Komentara: 0


# Sokobanja planinari Brđanka PSD Ripaljka vodopad
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}