Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Власник Радио Алексинца: СОКОЈ да ради у оквиру закона и фер пословне сарадње

rss

13.08.2019.

Оснивач и главни и одговорни уредник Радио Алексинца Нинослав Миљковић послао је Удружењу новинара Србије писмо у којем наводи проблеме и спорове које његов радио има са Организацијом музичких аутора Србије (СОКОЈ) због тарифе за заштиту музичких аутора. Писмо преносимо у целости.

Власник Радио Алексинца: СОКОЈ да ради у оквиру закона и фер пословне сарадње

Проблем који мали емитери имају са СОКОЈ-ем, говорим из искуства Радио Алексинца, јесте висока минимална накнада заснована на тарифи из 2011. године. Тарифа није мењана иако је у међувремену, 2012. измењен Закон о ауторским и сродним правима (ЗАСП).

Иначе, 2011. није постигнут договор СОКОЈ-а и репрезентативних удружења, што налаже закон. Упркос томе, СОКОЈ је добио сагласност на тарифу од Комисије за ауторска и сродна права, а та комисија је допуном закона из 2012. године укинута. Тада је чланом 201. прецизирано да сагласност даје Завод за интелектуалну својину.

За све ово време, иако смо тражили, нисмо добили на увид сагласност Завода за интелектуалну својину, коју је на тарифу из 2011. године наводно дао.

У међувремену, 2014. године, закључен је Протокол између СОКОЈ-а и АНЕМ-а, у којем, у ставу 13, стоји да ће ове организације у року од 30 дана формирати заједничку комисију која ће да припреми услове за нове преговоре о тарифи, као и став 3 овог протокола у којем СОКОЈ прихвата да ће без одлагања иницирати преговоре о тарифи у складу са ЗАСП.

Ни пет година након закључивања протокола и скоро седам година од измене ЗАСП, СОКОЈ и АНЕМ се о тарифи нису договорили, нити су покренули преговоре.

СОКОЈ користи околност из члана 201. ЗАСПА којим није предвиђен рок за добијање сагласности Завода за интелектуалну својину, и примењује тарифу на коју нема сагласност завода, што им веома одговара.

Од 2011. године СОКОЈ медијима који плаћају минималну накнаду шаље рачуне и четири пута увећане.

СОКОЈ користи вакуум у преговорима и док се не донесе нова тарифа одобрава попуст од 50 одсто, али уз услов да емитери потпишу анекс или нови уговор којим себи даје неограничена права.

Једно од тих права је да пружалац медијских услуга издваја 2,5 одсто од средстава намењених за суфинансирање медијских пројеката, што је у супротности са ставом Министарства културе и информисања. Ко такав монополистички анекс не потпише добија раскид уговора од СОКОЈ-а, јер он једини штити колективна ауторска права.

Иначе, минимална накнада знатно је изнад прихода које медији остварују користећи дела која се штите. Накнада је у супротности и са чл. 170 ЗАСП, јер се тарифа по правилу одређује у проценту од прихода које корисник остварује искључиво користећи предмете заштите.

Ми, пружаоци медијских услуга, који редовно плаћамо минималну накнаду на основу уговора из 2010, а не тарифе из 2011. године која нема сагласност Завода за интелектуалну својину, нисмо против одређивања минималне накнаде како се не би обезвредила ауторска права, али смо за то да буде примерена економским могућностима локалних радио станица.

СОКОЈ приликом одређивања тарифе користи број становника у подручју у којем се програм емитујем по попису из 2011. године, не уважавајући смањење броја становника, као и чињеницу да не покривају цела подручја (у нашем случају, општина Алексинац). Планом расподеле емитер је дужан да покрива 60 одсто територије.

Зато молимо да хитно предузмете одређене кораке како би се СОКОЈ приморао да ради у оквиру закона и фер пословне сарадње. Ми, мали емитери немамо капацитета и средстава да ова питања покрећемо пред Уставним судом.

Спремни смо на разговоре са СОКОЈ-ем. У разговорима морају да учествују добри познаваоци материје, а не они које минимална накнада не дотиче.

Извор: Цензоловка


# Радио Алексинац Радио С Нинослав Миљковић сокој
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима