Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Реаговање на текст “На општинском већу полемика око пара за медије”

rss

10.03.2016.

Поводом текста "На општинском већу полемика око пара за медије” објављеном на нашем сајту, као и коментара везаних за овај чланак, реаговали су колеге из Радија Алексинац, тачније власник Нинослав Миљковић.

Реаговање на текст “На општинском већу полемика око пара за медије”

Ово писмо преносимо у целости.

Поштовани,
нисам до сада знао да имам сувласника у предузећу "Агро-пресс", које је носилац дозволе за Радио Алексинац. Ето сада сам и то сазнао. Наравно то су ноторне неистине. Ово не пишем због себе, јер од ове наше средине све се може очекивати осим рада и напретка, већ због људи које помињете. Професор Бата Симић је један вредан човек који је овој и осталим срединама помагао. Његов је велики допринос у формирању АЛТ телевизије и радија, које неки нису знали ни да сачувају. Питам вас где још у окружењу није успела приватизација осим у Алексинцу. Бата Симић је помогао формирање радија и у Дољевцу и у још многим срединама. Уз најискреније извињење породици, морам да поменем и покојног сина госпође Винке Секуловић, чијом заслугом Алексинац има и другу радијску фрекфенцију на којој ради Радио Алексинац. Нажалост, Алексинац је некада имао и две телевизије, али деценијама алексиначке власти нису имали разумевања за добре идеје појединаца па када је требало да подрже и ту телевизију то нису учиниле, али су зато многе тамо створене кадрове узели за општинско јавно-информативно предузеће. Можете те људе да волите или мрзите, али они су оставили траг свог рада, не само у Алексинцу, него и шире.

Што се тиче залагања појединих већника да унапреде информисање, ево неких података који ће вам можда појаснити проблематику. Свака локална самоуправа ставља своје посебне критеријуме како би комисији коју чине чланови из разних градова указао на локалну проблематику. Тако је Општина Сврљиг, која је определила 9,5 милиона ставила: "Покривеност подручја емитовања-дистрибуције; - техничка и кадровска опремљеност на територији Општине Сврљиг”. Тај Сврљиг, на кога поједини овдашњи политичари гледају са понижавањем, има једну телевизију, два радија и неколико портала које финансира. Неки Сврљижани су оснивачи и медија који у свом називу носе "Алексиначки...." и са право ће имати утицаја на овдашњу медијску сцену. Мерошина је ставила: “доказ о постојању техничко-кадровског капацитета за реализацију овог пројекта на територији Општине Мерошина”, а Дољевац је захтевао: “Доказ о постојању дописништва на територији Општине Дољевац; техничка и кадровска опремљеност на територији Општине Дољевац; сарадња са Општином Дољевац у претходном периоду”. Прошле године од 500.000 динара из буџета општине Алексинац нишки медији су узели 280.000 динара и не видим шта је лоше да се изврши евалуација о пруженим услугама по одобреном пројекту. Такође, сматрам добром идеју три већника да део пара, који се даје из буџета кроз хонораре дописника, кадрова са ове територије и плаћање пореза на та примања, врате у нашу средину. Стални дописник или сарадник за медије са стране би унапредио локално информисање, што значи и боље услуге за издвојен новац грађана општине Алексинац.

Овде се не ради о томе да се штити “Радио Алексинац” или неки локални медији, већ локална заједница. “Радио Алексинац” је прошле године на конкурсу у Општини Алексинац добио 170.000 динара, а вероватно ће и ове године проћи неки пројекат. Чињеница је да је за своје пројекете “Радио Алексинац” од републичких конкурса добио у прошлој години троструко више, него од локалних извора. Значи, доноси новац у ову средину. Ове године “Агро пресс” д.о.о. Гредетин је већ прошао на конкурсу у Сврљигу за Месечник “Новости југа” са 180.000 динара. Прошле године за овај лист у Алексинцу смо добили 50.000 динара. У овом предузећу које је оснивач медија “Радио Алексинац”, “Новости југа” и портал “Alpress.rs” међу запосленима и сталним сарадницима су три дипломирана новинара и један апсолвент новинарства. Предузеће редовно исплаћује плате (оне јесу минималне) и доприносе, а то се исто односи и на исплату хонорара. Плаћа и комуналну таксу, а колико може помаже и акције у граду.

И на крају једини власник и на папиру и у стварности сам ја Нинослав Миљковић, дипломирани новинар, са тродеценијским искуством у новинарству. Живим на селу у Гредетину, у очевој породичној кући. Колеге које раде са мном, иако формално нису сувласници, ја их сматрам и тако се понашам као да су део власничке структуре и у том духу фирма доста улаже у стварање адекватних кадрова. Тачно је и то да је Бата Симић дугогодишњи мој пријатељ, на шта сам веома поносан. Да је оно обострано и искрено показале су 2000-е године, када је господин Симић био високи општински функционер, а ја сам као независни одборник дао оставку на место одборника, напустивши политику, али сам изазвао и локалну парламентарну кризу, која се завршила политичким падом опције којој је припадао Симић. Ти различити политички ставови, хвала Богу нису утицали на наше даље пријатељство. Али опет подвлачим да професор Бата Симић у мојим медијима нема никаквих права, нити утицаја ни у финансијском, ни у управљачком смислу. Ово писмо сам написао за онај део јавности којој је стало до бољитка у нашој локалној заједници, а не за онај део који овај сајт користи за страначка препуцавања и олако изнетих тврдњи које нису утемељене у стварности. А вама поштоване колеге –блогери најискреније препоручујем да о коментарима сумњиве тврдње размислите пре него што објавите јер људима наносите неправду. Овде се не ради о мени па нисам заинтересован за коришћење правних средстава у заштити својих права, али наћи ћете неког ко познаје ову проблематику и имаћете правно великих проблема. Уважавајући све предности које омогућавају блогови да грађани изражавају своје ставове подржавам рад овог сајта и он је потребан Алексинцу, али би сте морали да мало подигнете стандард када је у питању поузданост извора датих информација.

У тексту сте додали и ваше примедбе да за свој дугогодишњи рад нисте добили финансијску подршку од Општине Алексинац. Не знам раније сте можда и могли да добијете, сада да би сте конкурисали за средства морате да будете регистровани као медији и то на.рс адреси. И сами кажете: “Сајт није регистрован као јавно гласило и на њега се не примењују одредбе Закона о јавном информисању. Ипак, поштујемо основне моралне принципе”.

Овде не браним општину, јер наћи ћете ви решење са њима и после сукоба, већ истину. И зато правим разлику између медија чијег оснивача можеш тужити као правно лице и блога где се ради о приватним ставовима.

У овом обраћању јавности нисам се дотакао дешавања око избора директора у Јавном предузећу “Реч радника” које још увек није угашено и колико је правних неправди мени нането, о чему се ћути. Пошто нико о томе не говори сматрам да су све политичке странке сагласне да је однос локалне самоуправе према овом конкурсу био исправан, па ћу и ја заћутати нежелећи да у предизборним препуцавањима будемо на било чијој страни. Не зато што их се плашим, него зато што желим да будем коректан новинар. Ради ваше информације до данашњег дана нисам добио никакав допис о изјашњавању у јуну Општинског парламента о предлогу Комисије за избор директора, где сам ја био први на листи. Ја знам зашто то нису послали и вероватно ће то да ураде када угасе фирму. То ћу објаснити после избора. Зато немојте да нападате и износите неистине против људи који имају сопствено ја, без обзира којој партији припадали, као што је било на седници општинске владе, већ им изнетим аргументима докажите да, и поред најбоље њихове намере, греше. Нисам сигуран да баш имате аргумент.

С поштовањем,
Нинослав Миљковић


# општина медији Реч радника Алексинац.Нет Радио Алексинац Гредетин избор директора сајт Нинослав Миљковић
@aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима