Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prvi srpski put meda

rss

25.02.2014. Rodoljub Živadinović, Predsednik Društva pčelara

U Aleksincu je odobren i uspostavljen Prvi srpski put meda

Prvi srpski put meda

Po projektu Društva pčelara Aleksinac, uz finansijku podršku Opštine Aleksinac i Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Aleksinac, kao i logističku i podršku ljudskim resursima Organizacije za turizam i sport opštine Aleksinac (OTIS), a uz finansijsko učešće i samog Društva pčelara Aleksinac u iznosu od 35,5% ukupne vrednosti projekta, u Aleksincu je upravo odobren i uspostavljen PRVI SRPSKI PUT MEDA.

Društvo pčelara Aleksinac se već tri godine priprema za ostvarenje ovog projekta, a finansijska konstrukcija je zaokružena 25. februara 2014. godine, a sve u okviru Odluke Skupštine opštine Aleksinac od 14. novembra 2007. godine, da opštinu Aleksinac proglasi Prvom pčelarskom opštinom u Srbiji!

Naime, ovih dana je Opštinsko veće opštine Aleksinac donelo Zaključak o davanju saglasnosti na Predlog raspodele sredstava opredeljenih za finansiranje ili/i sufinansiranje programa/projekata udruženja građana, kojim je Društvu pčelara Aleksinac, u okviru podnetog projekta "PROMOCIJA OPŠTINE ALEKSINAC KAO PRVE PČELARSKE OPŠTINE U SRBIJI, I OSMIŠLjAVANjE I FORMIRANjE PRVOG SRPSKOG PUTA MEDA", odobrilo sredstva za izradu promotivnog štampanog materijala u iznosu od 60.000 dinara.

Fond za razvoj poljoprivrede opštine Aleksinac odobrio je 122.000 dinara iz sredstava namenjenih za promociju razvojnih potencijala i potreba sela, a samo Društvo pčelara Aleksinac izdvojilo je sopstvena sredstva u iznosu od 100.000 dinara, za kompletiranje finansijske konstrukcije ovog značajnog projekta za opštinu Aleksinac i Društvo pčelara Aleksinac.

Ljudske resurse na grafičkom dizajnu materijala uložiće OTIS, a u realizaciji projekta u operativnom smislu Upravni odbor Društva pčelara Aleksinac.

Projekat, ukupne vrednosti 282.000 dinara, podrazumeva izradu turističke signalizacije pored autoputa (bilbord dimenzija 4h3 m, obostrani), i izradu promotivnog materijala (brošura na 8 stranica A7 formata, i karta opštine sa ucrtanim "Putem meda", u po 2000 primeraka). Opštinska turistička organizacija (OTIS) preuzela je na sebe širu promociju upravo ustanovljenog "Prvog srpskog puta meda", zajedno sa Društvom pčelara Aleksinac. Pored navedenog, Društvo pčelara Aleksinac će pokrenuti i promotivni sajt "Puta meda".

Ovo nije jedina pomoć pčelarima od strane njihove opštine Aleksinac. I u ovoj 2014. godini, kao i u prethodnoj, Fond za razvoj poljoprivrede predvideo je dodatnih 1.000.000 dinara za razvoj pčelarstva koja će se uložiti na način kako je to želela (izglasala) poslednja Skupština Društva pčelara Aleksinac: 500.000 dinara su bespovratna sredstva pčelarima za nabavku opreme, u maksimalnom iznosu po jednom pčelaru od 40.000 dinara (prednost će imati oni pčelari koji u prethodnoj godini nisu ostvarili pravo na ovu vrstu pomoći), a preostalih 500.000 biće uloženo u kupovinu ekološkog preparata za subijanje varoe Apigard za sve članove Društva pčelara Aleksinac, koji pčelari opštine Aleksinac uspešno koriste od 2007. godine, uz značajno finansiranje od strane opštine na navedeni način, preko Fonda za razvoj poljoprivrede.

Zbog kompletne podrške pčelarstvu, pčelari opštine Aleksinac izuzetno se zahvaljuju predsedniku opštine Aleksinac gospodinu Nenadu Stankoviću, predsedniku Skupštine opštine Aleksinac gospodinu Grujici Veljkoviću, potpredsedniku opštine Aleksinac gospodinu Čedomiru Rakiću, predsednici Fonda za razvoj poljoprivrede gospođi Slađani Miletić, direktorki opštinske Organizacije za turizam i sport (OTIS) gospođi Mileni Maksimović, kao i svim ostalim poslenicima opštinske uprave koji su učestvovali u odobravanju sredstava za ovu namenu, sa željom da zajednički unapredimo sredinu u kojoj živimo. Podrška koju dobijamo od opštinskog rukovodstva je zaista na nikada višem nivou nego što je sada, i to je za svaku pohvalu, ali i ponos svih građana i pčelara opštine Aleksinac!

Promotivno-turističko-privredna aktivnost u vidu "Puta meda" značajno će doprineti popularizaciji opštine Aleksinac kao prve pčelarske opštine u Srbiji i pčelara opštine Aleksinac, kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou.

Put meda je već formiran od strane do sada prijavljenih pčelara po pozivu upućenom još pre dve godine (uključen je i velelepni manastir Lipovac uz blagoslov arhimandrita Dionisija), ali ostaje otvoreni poziv za sve pčelare članove Društva pčelara Aleksinac, da se do 10. marta prijave Društvu sa izraženom željom da budu deo "Puta meda". Potrebno je da imaju uređen pčelinjak, da preuzmu obavezu da ga redovno održavaju urednim, da turistima u svakom trenutku mogu da ponude odgovarajuće sadržaje predviđene "Putem meda", i da aktivno učestvuju u svim promotivnim aktivnostima "Puta meda". Prijave slati na mejl: [email protected]

"Put meda" imaće izraženu obrazovnu aktivnost (predavanja, seminari, edukativne priče vodiča), kako bi građane Srbije što bolje upoznao sa pčelarstvom i pčelinjim proizvodima, posebno vrednostima konzumiranja pčelinjih proizvoda.

Evo i izvoda iz projekta Društva pčelara Aleksinac, koji govori o benefitima koje će "Put meda" doneti opštini Aleksinac:

1.  Promocija opštine Aleksinac kao Prve pčelarske opštine u Srbiji u kojoj je ustanovljen prvi "Put meda" u Srbiji, što će značajno podići turistički kapacitet opštine Aleksinac, kao i njenu popularnost (SO Aleksinac je proglasila opštinu Aleksinac Prvom pčelarskom opštinom u Srbiji 14. novembra 2007. godine, ali do ovog trenutka se nije previše odmaklo u njenoj promociji po tom pitanju, osim aktivnosti koje je samostalno sprovodilo Društvo pčelara Aleksinac, sopstvenim sredstvima).   

2. Prvi "Put meda" u Srbiji, turistička je atrakcija koja u EU sve više uzima maha i postaje jedna od glavnih turističkih atrakcija. Danas Srbiju zbog razvijenog pčelarstva posećuje veliki broj pčelarskih turista iz inostranstva, autobusima (iz Slovenije, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore...), i njihova neizbežna destinacija svakako će biti i Prvi srpski put meda. Takođe, ovo je turizam koji je sve interesantniji za građane bez kontakta sa pčelarstvom, kojima je pčelarstvo nešto ekskluzivno i nedokučivo, i žele da se upoznaju sa njim, ali i da upoznaju svoju decu.     

3. Predstavljanje bogatog istorijata pčelarstva opštine Aleksinac (Aleksinac je dao dva urednika nacionalnog pčelarskog časopisa Pčelar od njegovog pokretanja 1898. godine, dao je jednog od najvećih pčelara Srbije Marjana Ž. Stoiljkovića, dao je protu Stevana Dimitrijevića koji je pčelarstvo u crkvi uzdigao na zasluženi pijedestal, dao je predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije...). Na aleksinačkom groblju nalazi se spomenik porodici Marjana Ž. Stoiljkovića u obliku košnice, monumentalnog izgleda, kao i hram svetih arhistratiga Mihaila i Gavrila na starom groblju, koji je zadužbina prote Stevana Dimitrijevića i njegove supruge Jelene. Na teritoriji opštine je i velelepni manastir Lipovac koji gaji tradiciju pčelarstva, sa uzornim pratećim pčelarskim domaćinstvom (prostorije za vrcanje meda i skladištenje opreme i meda). Imamo brojne uzorne pčelinjake koje turisti mogu da posete i odu zadivljeni onime što su videli, te da dobar glas o našoj opštini daleko šire.

4. Podizanje kompetitivnosti naših pčelara na tržištu i podizanje vrednosti njihovih proizvoda na nacionalnom nivou.

5. Podizanje svesti pčelara opštine Aleksinac da pripadaju opštini koja ih podržava, podstiče i promoviše u njihovom važnom poslu, jer svaka košnica oprašivanjem podiže prinose okolnih poljoprivrednih kultura godišnje za čak 370 evra! Bez oprašivanja pčelama, prinos jabuka pada za 30%, jagoda za 35%, višanja za 40%, šljiva za 42%...

6. Podizanjem svesti građana opštine Aleksinac da žive u opštini koja je idealna za razvoj pčelarstva, i da imaju, kako naše pčelare, tako i rukovodstvo opštine Aleksinac koje misli na razvojne potencijale opštine i ulaže u njih na konkretan način, shodno razvojnim planovima opštine Aleksinac sadržanim u odgovarajućim opštinskim strateškim dokumentima.

7. U opštinskoj Strategiji razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva na teritoriji opštine Aleksinac za period 2009-2013. godine, pčelarstvo je označeno kao jedna od osnovih poljoprivrednih grana u našoj opštini, a teritorija opštine kao dobra osnova za razvoj pčelarstva, i ovaj projekat u potpunosti podržava to opredeljenje.

8. U opštinskom Strateškom planu ekonomskog razvoja opštine Aleksinac, čitavo jedno poglavlje posvećeno je pčelarstvu (na 66. strani), gde, između ostalog, piše da proizvodnja meda može biti jedna od najprofitabilnijih grana aleksinačke poljoprivrede, i da na tome uveliko radi Društvo pčelara Aleksinac. Ovaj projekat će pomoći valorizaciju svih do sada sprovedenih aktivnosti na razvoju pčelarstva od strane opštine Aleksinac i samog Društva pčelara Aleksinac, ali i drugih aktivnosti koje će se tek sprovesti.    

9. Ovaj projekat će pomoći da pčelarstvo opštine Aleksinac održi trenutni visok status na nacionalnom nivou, ali i da ga dodatno podigne na ekonomskom planu. Ovaj projekat direktno podiže nacionalnu popularnost opštine Aleksinac i aleksinačkog pčelarstva, i daje joj dodatnu vrednost.

Komentara: 0


# Lipovac Rodoljub Živadinović pčelarstvo med opštinsko veće Fond za razvoj upravni odbor sajt udruženja građana SO Aleksinac fond za razvoj poljoprivrede
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima