Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Они су понос наше општине

rss

30.12.2012.

На крају 2012. године ваља се осврнути на дешавања у 2012. години.
Ови људи могу да се поносе постигнутим, јер је вредно помена.

Они су понос наше општине

Свакако да је највећи успех стигао од оних који су највише оспоравани, на задовољство оних који су веровали у њих.

Највећи успех у историји алексиначког спорта, барем у колективном спорту, јесте освајање Јадранске лиге у џиу-џици. Џудо и џиу џицу клуб Ниф постоји више година. Од свог оснивања 2004. – Џудо и џиу џитсу клуб “Н&Ф” – из године у годину постиже све веће и значајније резултате на званичним међународним и Европском такмичењима.. Алексиначки борци су излазили на мегдан првацима европе и добијали те мечеве.

Најзаслужнији за овај успех јесте тренер Драган Трајковић, који је и дугогодишњи тренер репрезентације Србије у џиу џици.

Успех алексинчана имао је одјек у свим крајевима европе, па и света. Алексинац је на светској мапи џиу џице. У нашем граду је одржано и такмичење "Алексинац-Опен" који је био на календару европске џиу џицу федерације. И наредне године, 18. маја, Алексинац ће бити домаћин најбољим борцима балкана и европе, а наш клуб ће се такмичити и у европској лиги шампиона.

Као спортиста године издвојио се и Дарко Грујић, рођен 1994. године, репрезентативац Србије у џиу џици:

Можда то неће бити избор спортског савеза, али у 2012. је освајач ЗЛАТНЕ и СРЕБРНЕ ЕВРОПСКЕ медаље са „European Chellange Cup" у Марибору и Букурешту, ПРВАК БАЛКАНА, ПРВАК СРБИЈЕ, као члан РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ учествовао на Светском првенству у категорији Сениора, члан екипе „Н&Ф Алексинац“ која је као представник Србије освојила 1. место у међународној регионалној „ЈАДРАНСКОЈ ЏИУ ЏИЦА ЛИГИ“ и пласман у „Лигу шампиона“ Европске џиу џицу лиге, освајач више међународних медаља на отвореним турнирима у две категорије у земљи и иностранству - чиме је у 2012. год. од стране гранског Џиу џицу савеза Србије проглашен за најуспешније такмичара у категорији јуниора.

Медаље су освајали и Алексиначки атлетичари. Бележили су личне рекорде на такмичењима широм Србије, али су освајали и медаље.

Милан Зековић је освојио више медаља, али је постао и репрезентативац Србије у брзом ходању.

Тренер клуба, Предраг Костић, истиче и резултате Милице Зековић, Марка Николића и Ненада Здравковића.

Андрија Стојиљковић, члан тениског клуба "Јаз Алексинац", у конкуренцији до 18 година, освојио је отворено првенство Медијане у Нишу. Ово је резултат рада у тениском клубу Јаз, који је годинама тренирао у школској сали.

Успешну годину су имали и кошаркаши алексиначког Напретка, који су пружили сјајну партију у 1. Б лиги Србије.

Члан Општинске организације глувих и наглувих Алексинац, Александар Стојковић, као и пре две године, представљао је ООГН Алексинац на Европском првенству у рукомету као члан репрезентације Србије.

У недељу 16.12.2012. године одржано је такмичење у Кик Боксу. У дисциплини low kick наступило 70 такмичара за првенство Србије и 70 такмичара у дисциплини К1 за првенство централне Србије. За Кик Бокс Клуб Алексинац у дисциплини К1 наступило је 4 такмичара и сви су освојили по медаљу:
Лазар Ћирковић (злато), Ружица Стојановић (сребро), Урош Јанковић (сребро), Филип Атанасковић (бронза).


Успеси нису били само на спортским борилиштима, већ и на другим пољима.

Основна школа Љупче Николић проглашена је за једну од најбољих школа у Србији, а на основу анализе резултата завршног испита 2011. године. Такав реноме потврђен је и недавним успехом на Републичком мултимедијалном такмичењу “Мењам себе-мењамсвет”, где су две екипе одељења учитеља Топлице освојиле 1. и 2. место.

"Ово је треће такмичење ове врсте. На првом 2010.године освојили смо 2.место, а на другом 2011.године освојили смо 1. место." - речи су учитеља Топлице.

Милица Милојковић, ученица школе "Љупче Николић" у Алексинцу победник је 45. Окружне смотре рецитатора.

Ученице ОШ „Јован Јовановић Змај“ са Алексиначког Рудника првакиње су из Информатике. Након освојеног првог места на окружном такмичењу крајем прошлог месеца, освојиле цу прво место и на републичком. Ученице заслужне за овакав успех су Милица Трифуновић, Аделина Зека и њихов наставник Милан Динић.

 

На пољу културе издвајамо ангажовање Алексиначког аматерског позоришта, са поставкама представа "Живот у тесним ципелама" и "Ивкова слава", које је видело више од 8.000 посетилаца на укупно 32 извођења широм Србије.

Успехе су имали и песници књижевног клуба "Велимир Рајић" који су на смотрама широм Србије освајали награде.

Маја ове године, у сали Нишког симфонијског оркестра одржан је премијерни концерт под називом "У славу цара Константина".  Том приликом премијерно је изведена Увертира за глас и симфонијски оркестар младог композитора Драгана Томића, доцента на Факултету уметности у Нишу.

 

Нису освојили никакву награду, али су својим примером показали како се треба понашати према животној средини. У више наврата волонтери из нашег града организовали су акције чишћења околине.

У акцијима су учесвовали чланови више удружења грађана и спортских организација, ученици алексиначких школа, радници јавних предузећа, припадници војске и полиције и неколик приватних фирми.

Према речима Владимира Никодијевића, координатора акције за општину Алексинац, прикупљена је и депонована велика количина смећа, а организатори су презадовољни учинком и одзивом.

Мештани села Грејача покренули су акцију уређења чекаонице на железничкој станици, како би педесетак сталник путника имали боље услове док чекају долазак воза. Осим што радове изводе волонтерски, они су обезбедили и новац за куповину репроматријала, што је изненадило и руководство Железница Србије, каже Драган Јовановић Лера, иницијатор ове и сличних акција у Грејачу.

 

Претпостављамо да је ово довољан доказ да промовишемо квалитет општине Алексинац, иако Општинско веће тврди да овај сајт нарушава углед Општине. И убудуће ћемо настављати да представљамо успешне у општини, а надамо се да ће и политичари урадити нешто да се подигне углед наше заједнице. Људи поменути у овом чланку су доказ да се може доста урадити, уз доста одрицања.

Коментара: 0


# џиу џицу атлетика Велимир Рајић Љупче Николић ОШ бокс Драган Јовановић Лера Предраг Костић ААП општинско веће Кик бокс Милан Динић школе Александар Гвозден Милан Зековић Александар Стојковић Драган Трајковић сајт спортиста године удружења грађана Лазар Ћирковић Урош Јанковић првенство Србије Драган Јовановић Јован Јовановић
@agvozden @ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима