Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Петог августа у Моравском Бујмиру одржаће се Десета јубиларна „Качамакијада"

rss

01.08.2018. Томислав Брзаковић

Петог августа у Моравском Бујмиру одржаће се Десета јубиларна „Качамакијада-Ој Мораво.2018“. У девет до сада одржаних „Качамакијада“ за најбољи качамак, такмичило се 116 учесника из Моравског Бујмира и насеља и градова у окружељу.
А у исто толико одржаних Регата, као посебне атракције, учествовало је више од сто чамаца и близу 500 учесника. Ове године за десету јубиларну качамакијаду "Ој Мораво-2018“, очекује се знатно већи број учесника.

Петог августа у Моравском Бујмиру одржаће се Десета јубиларна „Качамакијада"

У Моравском Бујмиру, насељу алексиначког Поморавља, већ девет година, одржава се јединствена Манифестација не само у овом делу земље већ и шире у Србији. Реч је о такмичењу у кувању качамака од кукурузног брашна са сиром, павлаком, кавурмом и другим  ђаконијама. Ако се у Сврљигу одржава такмичење у кувању белмужа у Белој Паланци баница, зашто се не би у Моравском Бујмиру одржавала „Качамакијада“. Ове године петог августа, одржаће се десета јубиларна „Качамакијада-Ој Мораво-2018“. Антарфиле: Према програму до 10 часова у Моравском Бујмиру, биће окупљање учесника Регате, која представља посебну атракцију и доживљај за све учеснике. У 10,30 је старт исте на Јужној Морави, код моста у Тешици. У 17 часова је званично отварање Манифестације у такмичењу за најбоље скуван качамак, који ће оценити стручни жири. Биће и богат културно забавни програм, проглашење победника и подела награда „мајсторима“ качамака, захвалница, плакета и повеља свима који су помогли оову јединствену Манифестацију. Па нека ово буде и позив свима, који желе да се опробају у припремању овог јединственог специјалитета. Као и свима који желе да учествују у Регати, као доживљају за цео живот.

По речима проф. Славка Благојевића (мештаина), члана Организационог одбора и једног од твораца ове јединствене Манифестације, очекује се да по броју учесника како у кувању качамака тако и у Регати, Десета јубиларна „Качамакијада-Ој Мораво-2018“, засени све предходне. Биће то дружење за памћење - каже Проф. и додаје - То нам је био и циљ да окупимо људе са разних страна у овом делу земље, да се друже, упознају и размењују искуства. Ако нас и време послужи, биће то доживљај који ће се препричавати с колена на колено. Ово се посебно односи на учеснике Регате, јер је ниво воде у Јужној Морави на одговарајућој дубини, тако да ће својим пловилима несметано доћи до одредишта у Моравском Бујмиру - рекао је Проф.Славко.

У предходних девет „Качамакијада“, у кувању качамака од кукурузног брашна са сиром, кајмаком, киселим млеком, кавурмом и другим ђаконијама, такмичило се 116 учесника. Било их је не само из Моравског Бујмира већ из насеља и градова у окружењу. И на Регати која представља посебан доживљај, учествовало је близу 100 чамаца са око 500 учесника.

Ред је да се подсетимо на досадашње „Качамакијаде“ и победнике: На Првој одржаној 2009 године, такмичило се деветоро учесника. Прво место освојила је Славица Вукадиновић (Тешица). 2010. (12 учесника) Победила је Милена Ранђеловић (Алексинац). 2011. (14 учесника) Прва је била Живица Јеремић (Рготина код Зајечара), 2012. (18 учесника) победила је Биљана Милосављевић (Моравски Бујмир). 2013. (15 учесника) Прва је била Снежана Димитријевић (Трњане). 2014 (-) Због невремена које је 25. јуна задесило Моравски Бујмир и околину и оставило домаћинства без летине. Бујмирци су без гостију да се не прекида традиција сами одржали Регату шесту по реду, кували домаћи качамак, дегустирали и тако сви постали победници. 2015. (17 учесника), победила је Анђела Миловановић (Моравски Бујмир). 2016. (16 учесника) прво место освојила је Слободанка Ђорђевић (Алексинац), и 2017 (15 учесника) а победила је Татјана Шљивић (Корман).

Ове године на Десетој јубиларној качамакијади „Ој Мораво-2018“, колико ће бити учесника  у такмичењу за припремање и кување набољег качамака о чему ће као и до сада одлучивати стручни жири, као и колико ће учесника бити на Регати сазнаће се пред почетак манифестације. О свему што се буде издешавало у недељу у Моравском Бујмиру наши читаоци биће благовремено обавештени.


# Моравски Бујмир Томислав Брзаковић Татјана Шљивић Качамакијада Слободанка Ђорђевић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима