Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Качамакијада „Ој Мораво - 2017“ по девети пут одржана у Моравском Бујмиру

rss

25.08.2017. Текст и фото: Томислав Брзаковић

За кување најбољег качамака, такмичило се 13 екипа. Победнички пехар и „ленту“ девете качамакијаде, понела је Татјана Шљивић из МЗ. Корман. Друго и треће место освојили Анђела Миловановић и Бојан Здравковић, обоје из Моравског Бујмира. У Културно забавном програму, наступило пет КУД из окружења.

Качамакијада „Ој Мораво - 2017“ по девети пут одржана у Моравском Бујмиру

У Моравском Бујмиру, једном од најмањих насеља алексиначког Поморавља, одржана је традиционална манифестација, девета Качамакијада „Ој Мораво - 2017“. Реч је о такмичењу у припремању и кувању качамака од кукурузног брашна, зачињеним сиром, киселим и обичним млеком, чварцима и разним ђаконијама. Качамаку који су после оцењивања стручног жирија, могли да дегустирају гости качамакијаде. А када је реч о гостима, ту су пре свих њихове комшије из Лужана, Нозрине, Стублине, Моравца, Беље, Тешице, Житковца, Алексинца и других насеља. Ове године такмичило се 13 екипа из Тешице, Великог Дреновца, Грејача, Алексинца, Кормана, Лужана, Ниша. и домаћина Моравског Бујмира. По оцени петочланог и стручног жирија, и ове године, као и предходне, одлучивале су нијансе. Све одлуке су доношене концезусом - једногласно. Ипак овогодишњи елаурат - победнички пехар и„ленту“ девете Качамакијаде „Ој Мораво - 2017“, понела је Татјана Шљивић из МЗ. Корман на слици (прва с лева) испред Анђеле Миловановић и Бојана Здравковића обоје из Моравског Бујмира, којима је припало друго и треће место.

П Р Е Д И Г Р А

Од прве Качамакијаде одржане 2009 године, до прошлодишње церемонија одржавања ове јединствене манифестације, трајала је само један дан. Међутим, да би је употпунили и учинили још садржајнијом, Организациони одбор је одлучио да почев од прошле године па надаље траје два дана. Суботом да се одржава - предигра, на којој би се такмичила деца узраста од 4 до 14 година, а недељом главна манифестација - КАЧАМАКИЈАДА. Ова новина је прихваћена са одушевљењњем, јер пружа шансу да и деца покажу шта знају и умеју. Тиме се на најбољи начин, потврђује изрека „на млађима свет остаје“.

И заиста то се лане и догодило. У суботу 13. августа публици су се представила деца, чланови КУД - а „Младост“ из Житковца и КУД „Опанак“ из Лужана. Међу члановима „Опанка“ било је и неколико дечака и девојчица - домаћина Моравског Бујмира. Они су се представили сплетовима народних игара из Поморавља и Понишавља, а публика их је наградила бурним аплаузом. По завршетку представе и деца су се окушала у припремању и кувању качамака, уз асистенцију својих родитеља. На растанку обећали су да ће и наредне године, доћи на ову манифестацију. А очекивања домаћина су била да ове године учествује неколико КУД - а са децом овог узраста. Међутим, очекивања и једних и других се нису остварила из техничких разлога. Али ће на ДЕСЕТОЈ - јубиларној КАЧАМАКИЈАДИ „Ој Мораво - 2018“, надокнадити све пропусте из ове године.

Р Е Г А Т А

Сваке године пре званичног отварања Качамакијаде и такмичења у кувању качамака, одржава се регата, од моста на Јужној Морави у Тешици, до Моравског Бујмира, у дужини од око пет километара. Тако је било и ове године. На деветој регати учествовало је 7 већих чамаца, са близу 30 учесника. По речима организатора, очекивао се знатно већи број него лане (било је 14 чамаца), али због веома ниског водостаја на Јужној Морави, већина је одустала. Не крију оптимизам да на десетој –јубиларној Регати, дође најмање 20 чамаца. Молиће се Богу да их време послужи као ове године, али и да водостај буде на задовољавајућој висини. И ако су многи одустали, они најхрабрији дошли су на регату. Учествовати на регати је доживљај за памћење. Осим мештана ове године били су и учисници из других насеља, највише из Лужана и Алексинца. У осталом снимак говори више од написане речи. Ранијих година, регата је полазила из Тешице тачно у подне. Пошто се до одредишта у Моравском Бујмиру, стиже за око 3 - 4 сата, сатница је померена два сата раније односно од 10 часова. Полазак регате се и овог пута огласио трубом, чији се писак проламао усецима Јужне Мораве, топољацима и врбацима. Леп и сунчан дан ишли су им на руку, па су око 14 часова, стигли до одредишта на домак Моравског Бујмира. Свим учесницима регате, домаћини су приредили добродошлицу уз пиће и скромну закуску.

Т А К М И Ч Е Њ Е

После завршетка регате, на платоу у центру села, пред неколико стотина гостију, што се види на снимку, са почетком у 16 часова, званично је отворена осма „КАЧАМАКИЈАДА - ОЈ МОРАВО - 2017“. Овим чином је означен и почетак такмичења, у припремању и кувању качамака, од кукурузног брашна, зачињеног разним домаћим ђаконијама. Ове године у званичној конкуренцији, такмичило се13 екипа и то: из Тешице, Великог Дреновца , Грејача , Алексинца, Кормана, Лужана, Ниша и домаћина Моравског Бујмира. А ван конкуренције учествовала је Славенка Илић, мештанка. Она је са својом породицом, кувала качамак у казану за све који нису могли да пробају такмичарске качамаке. За време такмичења, гости који су се сјатили у великом броју, не само да су посматрали већ и по нешто научили како се кува качамак. А имали су прилику и да га дегустирају.

О Ц Е Њ И В А Њ Е

Када је завршено кување качамака, ваљало је извршити оцењивање, који је ове године припремио и скувао најбољи качамак. О томе је бригу водио петочлани стручни жири на слици. Пошто су се такмичари показали врхунски мајстори у припремању и кувању качамака, жири је био у великој дилеми, кога да прогласи победником.

Одлучивале су нијансе па је жири донео једногласну одлуку да је најбољи и најукуснији качамак на деветој Качамакијади „Ој Мораво - 2017“, скувала Татјана Шљивић из Кормана. Другим речима елаурат - победнички пехар и „ленту“, ове године, понела је управо Она, на слици (прва с лева) којој припадају све заслуге и похвале. Друго и треће место освојили су Анђела Миловановић и Бојан Здравковић, обоје мештани на слици. Занимљиво је да је Бојан лане први пут учествовао и освојио такође Треће место. Међутим, гости који су пробали Славенкин качамак, једнодушни су у оцени да се такмичила можда би и победила, јер је био изванредног укуса.

Жири који је оцењивао качамаке и прогласио најбоље, радио је у саставу: Ивица Грујић (Лужане), Селена Нешић (Смедерево), Снежана Шкобрња и Живица Виденовић (Алексинац) и Радмила Петровић (Крушје). По завршетку оцењивања и они су се нашли међу публиком да уживају у програму, као што се види на снимку.

ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДНИКА

По завршетку такмичења као и увек од 18 часова, почео је Културно забавни програм у коме су наступила пет КУД - а сплетовима народних игара и изворним народним песмама. Међу њима било је и КУД - о“Мерак“ из Вукашиновца (на слици) „Дејан Јовановић - Деша“ из Тешице, „Буковик“ из Мозгова, “Видовдан“ Великог Дреновца и „Опанак“, из Лужана. Публика је као што то показује снимак, уживала у програму који су изводили учесници - чланови КУД-а. У паузама између наступа фолклорних група, извршено је и званично проглашење победника девете „КАЧАМАКИЈАДЕ - ОЈ МОРАВО - 2017“, одржане у Моравском Бујмиру, 20 - ог августа 2017. године.

На слици учесници овогодишњег такмичења у кувању качамака. Награде победницима и захвалнице свима који су помогли да се организује и одржи, ова заиста јединствена манифестација, у овом делу земље а можда и шире, уручили су Дејан Голубовић, председник МЗ. Моравског Бујмира и Проф. Славољуб Благојевић, члан Организационог одбора и водитељ програма. По завршетку овогодишње Качамакијаде „Ој Мораво - 2017“, почињу припреме за Јубиларну 10. Качамакијаду „Ој Мораво 2018“, па нека им је са срећом.


# Моравски Бујмир Славољуб Благојевић Корман Татјана Шљивић Качамакијада Бојан Здравковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима