Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Моравском Бујмиру одржана традиционална, осма, Качамакијада „Ој Мораво - 2016“

rss

19.08.2016. Томислав Брзаковић

За кување најбољег качамака такмичило се осам екипа.
Победник осме качамакијаде Слободанка Ђорђевић из Алексинца.
Друго и треће место освојили Игор Стојановић из Грејача и Бојан Здравковић из Моравског Бујмира.

фото: Милан Влајић

У Моравском Бујмиру, једном од најмањих насеља алексиначког Поморавља, одржана је традиционална манифестација, осма Качамакијада „Ој Мораво - 2016“.

Реч је о такмичењу у припремању и кувању качамака од кукурузног брашна, зачињеним сиром, киселим и обичним млеком, чварцима и разним ђаконијама. Качамаку који су после оцењивања стручног жирија, могли да дегустирају гости качамакијаде. А када је реч о гостима, ту су пре свих њихове комшије из Лужана, Нозрине, Стублине, Моравца, Беље,  Тешице, Житковца, Алексинца и других насеља.

Ове године такмичило се осам екипа из Деспотовца, Великог Дреновца, Грејача, Алексинца и домаћина Моравског Бујмира. По оцени стручног жирија и ове године, као и предходне, одлучивале су нијансе.

Ипак овогодишњи елаурат - победник осме Качамакијаде „Ој Мораво - 2016“ је Слободанка Ђорђевић, из Алексинца, испред Игора Стојановића из Грејача и Бојана Здравковића из Моравског Бујмира, којима је припало друго и треће место.

У В Е Р Т И Р А

Од прве Качамакијаде одржане 2009 године, до овогодишње церемонија одржавања ове јединствене манифестације, трајала је само један дан. Међутим, да би је употпунили и учинили још садржајнијом, Организациони одбор је одлучио да почев од ове па надаље  траје два дана. Суботом да се одржава увертира, на којој би се такмичила деца узраста од 4 до 14 година, а недељом главна манифестација - КАЧАМАКИЈАДА. Ова новина је прихваћена са одушевљењњем, јер пружа шансу да и деца покажу шта знају и умеју. Не каже се џабе на млађима свет остаје.

И заиста у суботу 13. августа публици су се представила деца, чланови КУД „Младост“ из Житковца и КУД „Опанак“ из Лужана. Међу члановима „Опанка“ било је и неколико дечака и девојчица - домаћина Моравског Бујмира. Они су се представили сплетовима народних игара из Поморавља и Понишавља, а публика их је наградила бурним аплаузом. Њима су се придружили и глумци Градског позоришта „Театар - 91“ из Алексинца, Срђан Стојановић, Анђела Живановић и Бојан Цветковић. Они су извели представу за децу ГУЛА, према тексту Душана Радовића, у режији Драгослава Ранђеловића. Извођењем ове дечје представе, присутни су били више него одушевљени. По завршетку представе и деца су се окушала у припремању и кувању качамака, уз асистенцију својих родитеља.

На крају домаћини су за све учеснике програма, организовали „слатку закуску“. На растанку обећали су да ће и наредне године, доћи на ову манифестацију. А очекивања домаћина су да идуће године учествује неколико КУД - а са децом овог узраста.

Р Е Г А Т А

Сваке године пре званичног отварања Качамакијаде и такмичења у кувању качамака,   одржава се регата, од моста на Јужној Морави у Тешици, до Моравског Бујмира, у дужини од око пет километара. Тако је било и ове године. На осмој регати учествовало је 14 чамаца.

Осим мештана било је и учесника из других насеља, највише из Тешице. У осталом снимак говори више од написане речи. Ранијих година, регата је полазила из Тешице тачно у подне. Пошто се до одредишта у Моравском Бујмиру, стиже за око 3-4 сата, сатница је померена два сата раније, односно од 10 часова. Полазак регате се огласио трубом, чији се писак проламао усецима Јужне Мораве. 

Леп и сунчан дан  ишли су им на руку, па су око 13 часова, стигли до одредишта на домак Моравском Бујмиру. Свим учесницима регате, домаћини су приредили добродошлицу уз пиће и скромну закуску.

Т А К М И Ч Е Њ Е

После завршетка регате, на платоу у центру села, пред неколико стотина гостију, што се види на снимку, са почетком у 16 часова, званично је отворена осма „КАЧАМАКИЈАДА - ОЈ МОРАВО - 2016“. Овим чином је означен и почетак такмичења, у припремању и кувању качамака, од кукурузног брашна, зачињеног разним домаћим ђаконијама.

Ове године у званичној конкуренцији, такмичило се осам екипа и то: из Деспотовца, Алексинца, Грејача, Великог Дреновца и домаћина Моравског Бујмира. А ван конкуренције учествовао Војкан Илић, такође мештанин, који је са својом породицом, кувао качамак у казану за све који нису могли да пробају такмичарске качамаке.

За време такмичења, гости који су се сјатили у великом броју, не само да су посматрали већ и по нешто научили како се кува качамак. А имали су прилику да га дегустирају, како то наш снимак показује.

Милан Маринковић, Живица Видановић, Љуба Миладиновић

О Ц Е Њ И В А Њ Е

Када је завршено кување качамака, ваљало је извршити оцењивање, који је ове године припремио и скувао најбољи качамак. О томе су бригу водили чланови жирија (на слици) с лева на десно Милан Маринковић, из села Слада код Деспотовца, Живица Видановић из Алексинца и Љуба Миладиновић, из Мозгова. Пошто су се такмичари показали врхунски мајстори у припремању и кувању качамака, жири је био у великој дилеми, кога да прогласи победником. Одлучивале су нијансе, у којима је превагнуо качамак Слободанке Ђорђевић из Алексинца.

Занимљиво је да су ове године своје умеће у кувању качамака показали Игор Стојановић из Грејача и Бојан Здравковић, из Моравског Бујмира (ово је прво учешће мушкараца), којима је такорећи за длаку измакло да понесу ленту победника. Тако је Игор освојио друго а Бојан треће место. Међутим, гости који су пробали Војканов качамак, једнодушни су у оцени да се такмичио можда би и победио, јер је био изванредног укуса.

ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДНИКА

По завршетку такмичења као и увек од 18 часова, почео је Културно забавни програм у коме су наступила четири КУД-а сплетовима народних игара и изворним народним песмама. Међу њима било је и КУД - о „Дејан Јовановић - Деша“ из Тешице (на слици) . У паузама између наступа фолклорних група, извршено је и званично проглашење победника осме „КАЧАМАКИЈАДЕ - ОЈ МОРАВО - 2016“, одржане у Моравском Бујмиру, 14. августа 2016. године.

На слици с десна на лево: проф. Славољуб Благојевић, члан Организационог одбора, Слободанка Ђорђевић (прво место), Игор Стојановић (друго место), Бојан Здравковић (треће место) и Војкан Илић са члановима породице као морални победник.

Победницима су уручене вредне награде, а свима који су помогли да се организује и одржи ова заиста јединствена манифестација, у овом делу земље а можда и шире, додељене су захвалнице, између осталих СО Алексинац, ОТИС-у, Центру за културу и писцу ове приче.

Коментара: 0


# Бојан Цветковић Моравски Бујмир Томислав Брзаковић Славољуб Благојевић Анђела Живановић Живица Видановић Качамакијада СО Алексинац Љуба Миладиновић Милан Маринковић Слободанка Ђорђевић Игор Стојановић Бојан Здравковић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима