Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Petog avgusta u Moravskom Bujmiru održaće se Deseta jubilarna „Kačamakijada"

rss

01.08.2018. Tomislav Brzaković

Petog avgusta u Moravskom Bujmiru održaće se Deseta jubilarna „Kačamakijada-Oj Moravo.2018“. U devet do sada održanih „Kačamakijada“ za najbolji kačamak, takmičilo se 116 učesnika iz Moravskog Bujmira i naselja i gradova u okruželju.
A u isto toliko održanih Regata, kao posebne atrakcije, učestvovalo je više od sto čamaca i blizu 500 učesnika. Ove godine za desetu jubilarnu kačamakijadu "Oj Moravo-2018“, očekuje se znatno veći broj učesnika.

Petog avgusta u Moravskom Bujmiru održaće se Deseta jubilarna „Kačamakijada"

U Moravskom Bujmiru, naselju aleksinačkog Pomoravlja, već devet godina, održava se jedinstvena Manifestacija ne samo u ovom delu zemlje već i šire u Srbiji. Reč je o takmičenju u kuvanju kačamaka od kukuruznog brašna sa sirom, pavlakom, kavurmom i drugim  đakonijama. Ako se u Svrljigu održava takmičenje u kuvanju belmuža u Beloj Palanci banica, zašto se ne bi u Moravskom Bujmiru održavala „Kačamakijada“. Ove godine petog avgusta, održaće se deseta jubilarna „Kačamakijada-Oj Moravo-2018“. Antarfile: Prema programu do 10 časova u Moravskom Bujmiru, biće okupljanje učesnika Regate, koja predstavlja posebnu atrakciju i doživljaj za sve učesnike. U 10,30 je start iste na Južnoj Moravi, kod mosta u Tešici. U 17 časova je zvanično otvaranje Manifestacije u takmičenju za najbolje skuvan kačamak, koji će oceniti stručni žiri. Biće i bogat kulturno zabavni program, proglašenje pobednika i podela nagrada „majstorima“ kačamaka, zahvalnica, plaketa i povelja svima koji su pomogli oovu jedinstvenu Manifestaciju. Pa neka ovo bude i poziv svima, koji žele da se oprobaju u pripremanju ovog jedinstvenog specijaliteta. Kao i svima koji žele da učestvuju u Regati, kao doživljaju za ceo život.

Po rečima prof. Slavka Blagojevića (meštaina), člana Organizacionog odbora i jednog od tvoraca ove jedinstvene Manifestacije, očekuje se da po broju učesnika kako u kuvanju kačamaka tako i u Regati, Deseta jubilarna „Kačamakijada-Oj Moravo-2018“, zaseni sve predhodne. Biće to druženje za pamćenje - kaže Prof. i dodaje - To nam je bio i cilj da okupimo ljude sa raznih strana u ovom delu zemlje, da se druže, upoznaju i razmenjuju iskustva. Ako nas i vreme posluži, biće to doživljaj koji će se prepričavati s kolena na koleno. Ovo se posebno odnosi na učesnike Regate, jer je nivo vode u Južnoj Moravi na odgovarajućoj dubini, tako da će svojim plovilima nesmetano doći do odredišta u Moravskom Bujmiru - rekao je Prof.Slavko.

U predhodnih devet „Kačamakijada“, u kuvanju kačamaka od kukuruznog brašna sa sirom, kajmakom, kiselim mlekom, kavurmom i drugim đakonijama, takmičilo se 116 učesnika. Bilo ih je ne samo iz Moravskog Bujmira već iz naselja i gradova u okruženju. I na Regati koja predstavlja poseban doživljaj, učestvovalo je blizu 100 čamaca sa oko 500 učesnika.

Red je da se podsetimo na dosadašnje „Kačamakijade“ i pobednike: Na Prvoj održanoj 2009 godine, takmičilo se devetoro učesnika. Prvo mesto osvojila je Slavica Vukadinović (Tešica). 2010. (12 učesnika) Pobedila je Milena Ranđelović (Aleksinac). 2011. (14 učesnika) Prva je bila Živica Jeremić (Rgotina kod Zaječara), 2012. (18 učesnika) pobedila je Biljana Milosavljević (Moravski Bujmir). 2013. (15 učesnika) Prva je bila Snežana Dimitrijević (Trnjane). 2014 (-) Zbog nevremena koje je 25. juna zadesilo Moravski Bujmir i okolinu i ostavilo domaćinstva bez letine. Bujmirci su bez gostiju da se ne prekida tradicija sami održali Regatu šestu po redu, kuvali domaći kačamak, degustirali i tako svi postali pobednici. 2015. (17 učesnika), pobedila je Anđela Milovanović (Moravski Bujmir). 2016. (16 učesnika) prvo mesto osvojila je Slobodanka Đorđević (Aleksinac), i 2017 (15 učesnika) a pobedila je Tatjana Šljivić (Korman).

Ove godine na Desetoj jubilarnoj kačamakijadi „Oj Moravo-2018“, koliko će biti učesnika  u takmičenju za pripremanje i kuvanje naboljeg kačamaka o čemu će kao i do sada odlučivati stručni žiri, kao i koliko će učesnika biti na Regati saznaće se pred početak manifestacije. O svemu što se bude izdešavalo u nedelju u Moravskom Bujmiru naši čitaoci biće blagovremeno obavešteni.

Komentara: 0


# Moravski Bujmir Tomislav Brzaković Tatjana Šljivić Kačamakijada Slobodanka Đorđević
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima