Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Још једна џез легенда стиже у Србију

rss

27.06.2022. Нишвил Фестивал

George Cables-један од најзначајнијих џез пијаниста и композитора данашњице наступиће на овогодишњем Нишвилу, у петак 12. августа у квартету чији је колидер италијански саксофониста Piero Odorici.
Чланови квартета су и реномитрани амерички џезери Darryl Hall (контрабас) и Jerome Jennings (бубњеви).

Још једна џез легенда стиже у Србију

Gerorge Cables (1944), је током каријере дуже од пет децинија наступао шиом света и оставио значајан траг у џез дискографији.

Под својим именом је објавио четредестак албума, и још седамдесетак, као члан састава других великана – што само потврђује његов рејтинг клавиристе задивљујуће технике и “заокруженог рукописа”, који свој стил увек одлично прилагоди различитим џез експресијама.

Након класичног музичког образовања у родном Њујорку, уписије средњу школу сценских уметности, а студије клавира наставља на колеџу “Mannes” где се коначно опредељује за џез и придружује саставу “Mannes” у којем су свирали тада млади Billy Cobham, Lenny White, Srteve Grosman… 

Године 1969. добија позиве да се придружи легендарним поставама које су
предводили Max Roach, Art Blakey… Sonny Rollins са којим одлази у Калифорнију.

Уследили сунаступи и снимања са прегршт џез великана међум којима су и Joe Hwenderwson, Freddie Hubbard, WoodyShaw, George Benson….. али се као врхунац Cablesove karijere сматрају сарадње са саксофонистимаDexterom Gordonom (1977- 1979) и Artom Pepperom од 1976. па све до Pepperove смрти - 1982. године.

Са Artom Pepperom, Cables је снимио петнаестак албума међу којима се неколико (а пре свега дуо албум “Going Home”) сматрају прекретницама у џезу. Од тада често води саставе под својим именом али је и даље веома тражен као гост састава које су предводили Elvin Jones, Nat Adderley, John Abercrombie, Gary Bartz, Cecil Bridgewater, Ray Brown, George "Red" Callender,
Ron Carter, Tony Williams, Don Cherry, Stanley Clarke, Jimmy Cobb, Billy Cobham, Jack Dejohnette, Ray Drummond, Peter Erskine….

Piero Odorici је рођен у Болоњи (1962), а после студија класичне музике усавршава џез са двојицом значајних саксофониста савременог џеза (Sal Nistico i Steve Grossman).

Наступао је и снимао са чувеним Mingus Big bandom и сарађивао је са читавом плејадом великих америчких џез имена (Elvin Jones, Nat Adderley, John Abercrombie, Gary Bartz, Ray Brown, George "Red" Callender, Ron Carter, Tony Williams, Joe Chambers, Don Cherry, Stanley Clarke, Jimmy Cobb, Billy Cobham, Jack Dejohnette, Eumir Deodato, Ray Drummond, Peter Erskine…), као и са врхунским италијанским музичарима (Antonio Faraò, Enrico Pieranunzi, Massimo Urbani, Roberto Gatto, Danilo Rea), али је истоврмено и веома тражен као студијски музичар од стране уметника других музичких жанрова: Luciano Pavarotti, George Michael, Grace Jones, Gloria Gaynor, Lucio Dalla, Gianni Morandi, Jovanotti,…).

https://www.youtube.com/watch?v=zXlGJO5ofqc
George Cables Trio & Piero Odorici

https://www.youtube.com/watch?v=nHBA6Ee5htc
Art Pepper and George Cables - Isn't She Lovely

 


# џез Нишвил George Cables Piero Odorici
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима