Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Roberto Fonseca – на отварању Нишвила 2023

rss

09.03.2023. Нишвил Фестивал

Један од најистакнутијих кубанских џез (и не само џез!) музичара новог миленијума, клавириста, композитор, аранжер и певач иза којег је неколико Греми номинација – Roberto Fonseca, представиће са својим оркестром, на отварању Нишвила у четвртак 10. августа, нови пројекат “La Grand Diversion” (Велика забава).

Roberto Fonseca – на отварању Нишвила 2023

 Овај пројекат који обједињава, музику, сценоградфију, кореографдију, видео снимке у позадини (…) својеврсни је хомаге чувеном клубу “Cabane Cubaine” у који је тридесетих година прошлог века долазио цео Париз да слуша фантастичне кубанске музичаре и плеше мамбо, румбу или салсу.

Роберто Фонсеца је рођен 1975. године и одрастао је у Сан Мигел дел Падрону, југоисточном предграђу Хаване. Отац је био бубњар, а мајка чувена певачица Болера. Почео је да свира бубњеве са четири године, и као дечак наступао у бенду који је изводио песме Беатлеса. Са осам година је почео да свира клавир, а први озбиљнији наступ имао је као петнаестогодишњак на Џез Плаза фестивалу у Хавани.

Дипломирао је композицију на престижном Институту Супериор дел Арте, а његов клавирски стил карактерише изузетан и снажан темперамен али префињост која иде до лиризма. Његов музички укус је увек био еклектичан: слушао је (а успешно и свирао) и hard rock, амерички џез (први узори су му били Herbie Hancock, Keith Jarret, Oscar Peterson), funk и soul, афричку и бразилску музику, reggae, електронску музику, хип-хоп, али класике попут Моцарта, Шопена, бетовена Рахмањинова, Скрјабина, Грига, Бартока…

У најкраћем његову музику карактерише отвореност ка свим тим стиловима али и жеља да остане веран свом афро кубанском језгру. Када је имао 21 годину ангажован је да на турнеји у Италији свира клавирску пратњу једној италијанској певачици. по Италији. Вративши се на Кубу, придружио се “Темпераменту”, прогресивној џез групи, са којом је сарађивао током 15 година наступајући И снимајући – измешђуу осталог и албум ““En El Comienzo”” (1998) – проглашен за најбоље џез издање на Куби.

Први албум под својим именом објавио је 1999. године. Компоновао је музику за један фрамцуски филм, а у први план музичке јавности долази 2001. године када је у легендарној трупи “Buena Vista Social club“ сео у клавирску столицу уместо легендарног (и тада већ веома болесног) Руберна Гонзалеса. Ишао је на турнеју са још две легенде Буена Висте: Ибрахимом Ферером и виталном Омаром Портуондо у чијем је бенду био и уметнички директор.

Након што је копродуцирао и свирао на Фереровом постхумно објављеном албуму “Mi Sueno: A Bolero Songbook” (2006), Fonseca је објавио свој (сада већ легендарни ) соло албум “Zamazu” на којем се враћа џез коренима, а чија је смела визија укључивала 20 гостујућих сарадника и наговестила блиставу будућност. Уследио је албум Akokan из 2009. на којем су се његовом квартету придружили певачица са Зеленортских острва Маја Андраде и амерички гитариста Раул Мидон.

Live in Marciac из 2010. снимљен је пред 5.000 фанова у истоименом фестивалском граду на југозападу Француске. “Креатори укуса” су у Fonseci препознали потенцијал његових луцидних музичких идеја, па је чувена француска дизајнерка Агнес Б за њега креирала моделе за наступе… укључујући и Fonesecim заштитни знак: кожни шешир “Biblos” 2006. („Делимо идеје, концепте“). Чувени британски радио водитељ, продуцент и импресарио Gilles Peterson замолио га је да организује и копродуцира пројекат Хавана Kултура 2010: двоструки албум који приказује регетон, хип-хоп, афро-џез и још много тога из нове кубанске музичке генерације.

Године 2012. изашло је његово ремек дело, номиновано за Греми награду, албум “Yо” са турбо пуњењем уз помоћ 15 музичара са Кубе, из Африке и САД, и дело које је отишло још даље у Fonsecinom усклађивању традиције и експериментисања. На том албуму је гостовала и чувена кантауторка и гитаристкиња Fatoumata Diawara, са којом је после наступао у престижним светским дворанама (лондонски Барбикан, Париска Филхармонија…) и 2015. године са њом снимио албум уживо “At home” снимљен на чувеном Марциац џез фестивалу у Француској. На каснијим албумима, између осталих су му гостовали И Joe Lovano, Ibrahim Maalouf, Mayra Andrade, Raul Midon… Године 2019. добио је орден “Витеза уметности” – највише француско признање да културу и уметност.

Поред снимања, вежбања и компоновања, Фонсекина су упак у првом плану наступи. Каже да жели да уживо представи своји музику у свим крајевима света где неко жели да га чује. Када су код куће у Хавани, Фонсека и његови музичари – који су на сличан начин благословени музичком радозналошћу и склоношћу експериментисању – имају два пута недељно резиденцију Џез клубу “Zorro i el Cuevo” (Лисица и врана). Тај клуб је практично Фонсецина музичка лабораторија у којој са пријатељима- сарадницима развија и истражује нове композиције, тестирају једни друге муњевитим променама ритма, остављајуц́и простор за нове и нове идеје, или како он каже: “откривање сврхе музике”.

 

Roberto Fonseca - La Gran Diversión LIVE

https://www.youtube.com/watch?v=jn0gAFgSYp4     

 

Roberto Fonseca (an Frankfurt big band)  – Cuban Chant 

https://www.youtube.com/watch?v=Gu1wF5Q8d9o

 


# џез Нишвил фестивал најава промо
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима