Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Još jedna džez legenda stiže u Srbiju

rss

27.06.2022. Nišvil Festival

George Cables-jedan od najznačajnijih džez pijanista i kompozitora današnjice nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu, u petak 12. avgusta u kvartetu čiji je kolider italijanski saksofonista Piero Odorici.
Članovi kvarteta su i renomitrani američki džezeri Darryl Hall (kontrabas) i Jerome Jennings (bubnjevi).

Još jedna džez legenda stiže u Srbiju

Gerorge Cables (1944), je tokom karijere duže od pet decinija nastupao šiom sveta i ostavio značajan trag u džez diskografiji.

Pod svojim imenom je objavio četredestak albuma, i još sedamdesetak, kao član sastava drugih velikana – što samo potvrđuje njegov rejting klaviriste zadivljujuće tehnike i “zaokruženog rukopisa”, koji svoj stil uvek odlično prilagodi različitim džez ekspresijama.

Nakon klasičnog muzičkog obrazovanja u rodnom Njujorku, upisije srednju školu scenskih umetnosti, a studije klavira nastavlja na koledžu “Mannes” gde se konačno opredeljuje za džez i pridružuje sastavu “Mannes” u kojem su svirali tada mladi Billy Cobham, Lenny White, Srteve Grosman… 

Godine 1969. dobija pozive da se pridruži legendarnim postavama koje su
predvodili Max Roach, Art Blakey… Sonny Rollins sa kojim odlazi u Kaliforniju.

Usledili sunastupi i snimanja sa pregršt džez velikana međum kojima su i Joe Hwenderwson, Freddie Hubbard, WoodyShaw, George Benson….. ali se kao vrhunac Cablesove karijere smatraju saradnje sa saksofonistimaDexterom Gordonom (1977- 1979) i Artom Pepperom od 1976. pa sve do Pepperove smrti - 1982. godine.

Sa Artom Pepperom, Cables je snimio petnaestak albuma među kojima se nekoliko (a pre svega duo album “Going Home”) smatraju prekretnicama u džezu. Od tada često vodi sastave pod svojim imenom ali je i dalje veoma tražen kao gost sastava koje su predvodili Elvin Jones, Nat Adderley, John Abercrombie, Gary Bartz, Cecil Bridgewater, Ray Brown, George "Red" Callender,
Ron Carter, Tony Williams, Don Cherry, Stanley Clarke, Jimmy Cobb, Billy Cobham, Jack Dejohnette, Ray Drummond, Peter Erskine….

Piero Odorici je rođen u Bolonji (1962), a posle studija klasične muzike usavršava džez sa dvojicom značajnih saksofonista savremenog džeza (Sal Nistico i Steve Grossman).

Nastupao je i snimao sa čuvenim Mingus Big bandom i sarađivao je sa čitavom plejadom velikih američkih džez imena (Elvin Jones, Nat Adderley, John Abercrombie, Gary Bartz, Ray Brown, George "Red" Callender, Ron Carter, Tony Williams, Joe Chambers, Don Cherry, Stanley Clarke, Jimmy Cobb, Billy Cobham, Jack Dejohnette, Eumir Deodato, Ray Drummond, Peter Erskine…), kao i sa vrhunskim italijanskim muzičarima (Antonio Faraò, Enrico Pieranunzi, Massimo Urbani, Roberto Gatto, Danilo Rea), ali je istovrmeno i veoma tražen kao studijski muzičar od strane umetnika drugih muzičkih žanrova: Luciano Pavarotti, George Michael, Grace Jones, Gloria Gaynor, Lucio Dalla, Gianni Morandi, Jovanotti,…).

https://www.youtube.com/watch?v=zXlGJO5ofqc
George Cables Trio & Piero Odorici

https://www.youtube.com/watch?v=nHBA6Ee5htc
Art Pepper and George Cables - Isn't She Lovely

 

Komentara: 0


# džez Nišvil George Cables Piero Odorici
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima